Sene, 2040’lı yılları gösterdiğinde, dünyada yer alan katı atıkların 5 milyar tona ulaşacağı ön görülmektedir. Artan nüfus etkisiyle birlikte bu değer, 2017 yılında sahip olduğumuz katı atığın neredeyse 2 katına denk gelmektedir. Uzmanlar, Akıllı Atık Yönetimi uygulamaları ile yaşanan katı atık sorunlarına çözümler aramaktadırlar.
Akıllı Atık Yönetimi
Akıllı atık yönetimi, katı atıkları çeşitli teknolojik ölçüm aletleri, sensörler, izleme cihazları, mobil uygulamalar ve birçok haberleşme aracıyla toplama, filtreleme ve geri dönüştürme üzerine yapılan çalışmalar bütünüdür.
Akıllı atık toplama sistemleri, çöpleri ve atıkları, daha uygun maliyetlerle, akılcı çözümler ile toplayıp geri dönüştürmek üzerine kurgulanmış olan sistemlerdir. Katı atık yönetimini daha verimli hale getirmeyi hedefleyen bu teknolojiler, birçok veriyi bir araya getirerek işleyen IoT teknolojilerini kullanmaktadır.
Dünyada katı atık yönetimi örneklerini incelediğimizde, sürekli olarak çeşitli inovasyonlar ile akıllı katı atık yönetimi uygulamaları göze çarpmaktadır. Yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında, çöp kutularında içerdikleri çöplerin miktarı, kimyasal özellikleri gibi bilgileri ölçümleyen sensörler kullanılmasıdır.
Akıllı Kentlerde Akıllı Atık Toplama
Artan dünya nüfusu beraberinde, doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi, atık sorunları gibi çevreye ve doğaya zarar veren problemleri ortaya çıkartmıştır. Gelişen teknolojinin etkisiyle birlikte, daha çok veri toplayabilir ve bunları işleyebiliriz. Bu doğrultuda, IoT gibi yapay zeka temelli veri sistemleri aracılığıyla inşa etmekte olduğumuz akıllı şehirleri, akıllı evlerden akıllı çöp kutularına kadar detaylı şekilde kurgulamak mümkün olacaktır.
Kentlerde geri dönüşüm uygulamaları, artan nüfus ve şehirleşmeye cevap verememektedir. Gerek atık toplama maliyetleri, gerek geri dönüşüm maliyetleri gerekse de insanların bu konuda ki bilinçsizliği ile mücadele etmek giderek zorlaşmaktadır. Uzmanlar, gelişen teknolojilerin etkisiyle birlikte çöp toplama, ayrıştırma, filtreleme ve geri dönüştürme üzerine birçok inovatif fikir üzerine çalışmalar yürütmektedirler.
Teknolojik Çöp Kutuları
Son yıllarda yaygın olarak kullanılan geri dönüşüm amaçlı çöp kutuları, insanların bilinçsizliği sonucunda pek verim alınamayan uygulamalar olmuşlardır. Birçok içeriğimizde bahsetmiş olduğumuz yapay zeka, bu noktada devreye girerek birçok dünya devi teknoloji firmasının akıllı çöp kutuları fikirleri üzerine yoğunlaşmalarına sebep olmuştur. Öyle ki, birçok farklı noktadan ayrı, cam, kağıt gibi nesneleri atmak yerine tek delikten atacağınız çöpün, kimyasal özelliklerine göre yapay zeka destekli bir çöp kutusu tarafından ayrıştırılması oldukça verimli bir uygulama olacaktır.
Bununla birlikte, kullanımına başlayan bu çöp kutuları içerdikleri haberleşme sistemleri sayesinde, merkezlere doluluk oranları, içerikleri gibi verileri rahatlıkla iletebilmektedir. Bu doğrultuda çöp toplama, atık yönetimi ile ilgilenen birimler bu verileri işleyerek çalışacaklardır.
Katı Atık Sensörleri
Çöp kutularının doluluk oranları, ilgili belediyelerin ilgili temizlik birimlerine iletildiğinde neler olabilir? Büyük çöp kamyonları daha az mazot yakarlar, yakıt ve bakım maliyetleri otomatik olarak azalır. Ek olarak, bu araçların uygulama sırasında sokak aralarında yarattıkları trafik ciddi miktarda azalacaktır. Başta belirttiğimiz gibi, akıllı katı atık yönetimi uygulamalarının ana odağı atık yönetimini daha verimli ve daha ekonomik hale getirmektedir.