Elektrik elektronik mühendisliği mezunu olan kişiler birçok farklı pozisyonda çalışabilmektedir. Elektrik sistemlerinin, makine ve ekipmanlarının bakımlarını gerçekleştiren Elektrik Bakım Mühendisi olma şartları nelerdir birlikte inceleyelim.
Elektrik Bakım Mühendisi Ne İş Yapar?
Elektrik bakım mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler birçok kamu kuruluşunda ve özel sektörde çalışabilirler. Elektrik bölümüne olan yoğun ilgiden dolayı her sene binlerce mezun verilmektedir. Bu sebepten dolayı iş bulma imkanı zorlaşmaya başlamıştır. Elektrik bakım mühendisi ne iş yapar denildiğinde;
- Elektrikli sistemlerin tasarım ve montaj süreçlerini organize eder.
- Üretkenliği ve işlevselliği artırmak için elektrik sistemlerinde değişiklik veya yükseltmeler önermek.
- Teknik ekip üyelerini işe almak, eğitmek ve elektrik bakım teknisyenlerini denetlemek.
- Tüm elektrik sistem, ekipman ve makinelerde planlı bakımlar gerçekleştirmek.
- Bakım programlarını gözden geçirmek ve sistemlerinin verimliliğini sağlamak için gerekli düzenlemeleri yapmak.
- Gerektiği taktirde, makinelerde meydana gelen arızaları onarmak.
- Firma güvenlik ve sağlık alanlarında uygun çalışma ortamı sağlaması.
- Mesleki gelişimi sürdürmek.
Elektrik Elektronik Mühendisliği bilinen tarihi 19. yüzyılın sonlarına dayanır. Diğer mühendislik bilimlerine göre, yeni mühendislik dallarından birisi olarak sayılabilir. Mühendislik dalı hakkında bilgi almak için ilgili içeriğe göz atabilirsiniz.
Elektrik Bakım Mühendisi Olmak İçin Hangi Okul Okunur?
İcat konusunda iyi olan bakım mühendisleri özgün düşünme, plan ve tasarım konusunda da yeteneklidir. Elektrik bakım mühendisi olmak için hangi okul okunur denildiğinde üniversitelerin elektronik mühendisliği bölümünü okuyup elektrik mühendisi olunabilir.
Temel mühendislik bölümünün eğitim süresi 4 senedir. Bazı üniversitelerde hazırlık zorunludur ve eğitim süresi 5 yıl olmaktadır.
Elektrik, elektrik bakım mühendisi olma şartları denildiğinde mühendislerin elektrik sistemlerinin yanı sıra elektrikle çalışan çeşitli makine ve ekipmanların planlı şekilde bakımının yapılmasıdır.
Elektrik Şantiye Şefi olmak için hangi şartlara sahip olmalıyız, elektrik şantiye şefleri ne kadar maaş incelediğimiz içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Elektrik Bakım Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Elektrik bakım mühendisi ne kadar maaş alır denildiğinde kişiler eğer kamu kuruluşunda çalışıyorsa ortalama 10.000tl maaş alırlar. Özel sektörde çalışan elektrik teknikerleri için bu durum değişkenlik gösterebilir. Ayrıca kendini geliştiren teknikerlerin maaşları çalıştıkları süre zarfına göre değişiklik gösterir.
Elektrik Bakım Mühendisliği bölümü mezunları kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedir. Elektrik elektronik bakım mühendislerinin genel olarak mesleki sorumlulukları vardır.
Bunlar; elektrik tesisatlarını ve sistemlerini test ederek veri analizi yapmak, projelerin güvenlik standartlarına uygunluğunu kontrol etmek, proje takım üyelerini kontrol etmek ve eğitmek ve kuruluş ve operasyonların yönetmeliğe ve müşteriye uyumlu olmasıdır.
Bunun için elektrik bakım mühendisi olma şartları yukarıda sıralanan maddeler gibidir.
Gizli ve fark edilmeyen elektrik arızaları ileride tamiri yada yerine koyması mümkün olmayan sonuçlar doğurabilmektedir. Evde elektrik arızaları başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.