Yapı temelleri, yollar, barajlar, havuz sistemleri gibi birçok yapının inşa sürecine hafriyat sonrasında yalıtım uygulamaları ile devam edilir. Strucare ekibi olarak bugün, polimer bazlı bir izolasyon malzemesi olan geomembran ile alakalı bir çalışma yaptık.
Geomembran
Geomembran, insan yapımı (sentetik) olarak imal edilen oldukça düşük geçirgenliğe sahip olan bir yalıtım malzemesidir. Malzemeyi incelediğimizde, polimer bazlı olduğunu görmekteyiz.
Geomembran izolasyon malzemesi yapısını incelediğimizde, dokunmamış bir kumaşın (jeotekstil malzemeleri) üzerine geçirimsizliği sağlaması ile kaplanmış plastik bir film olduğu görülmektedir. Günümüzde geomembran malzemelerin birçok kullanım alanı bulunmaktadır. En çok kullanıldığı alanlar ise yapı sektöründe su yalıtımı malzemesi olarak kullanılmasıdır. Bu yalıtım malzemesi hem su yalıtımı hem de ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Dolayısıyla, kullanımı oldukça yaygın bir inşaat malzemesidir.
Çeşitleri
Endüstriyel şekilde üretimi olan ve birçok kullanım alanı bulunan izolasyon malzemesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Geomembran çeşitlerinin temel kullanım amacı su yalıtımı sağlamasıdır. Ek olarak malzeme zorlu hava koşullarına da dayanıklı bir malzeme olduğundan aşırı sıcak yerlerde de rahatlıkla kullanılabilmektedirler.
Geomembran Çeşitleri ise Şöyledir;
- Pvc membranlar
- HDPE geomembranlar
- EPDM membran
- Bitümlü membran
- Sodyum katkılı membran
- ECB membran
- FBO membran
İhtiyaca göre farklı tip ve kalınlıkla üretilebilirler. Kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse, kauçuk bazlı geomembranların baraj ve içme suyu depolama alanlarında zemin kaplama malzemesi olarak kullanıldığını bilmeliyiz. Membran izolasyon malzemesi, ıslandığı ve su ile temaz ettiği zaman esnek hale gelmesine rağmen özelliğini kaybetmeden yalıtım görevini gerçekleştirmektedir.
Geomembran Kullanım Alanları ise Şöyledir;
- Zemin su, sıvı yalıtımı
- Geçirimsizlik istenen borulara
- Geçirimsizlik istenen kanallarda
- Yüzme havuzu zemini
- Süs havuzları
- Futbol stadyumu zeminleri
- Depolama alanları
- Tarımsal depolama alanları
- Yapay göller
- Sulama kanalları
- Baraj zemini
- Bina, yapı temelleri
Sentetik, kolay erişilebilen ve nispeten ekonomik bir izolasyon malzemesi olması nedeniyle daha birçok alanda kullanılmaktadır. Su yalıtımı malzemesinin boyutları küçük bir havuzdan, oldukça büyük bir futbol sahası büyüklüğüne kadar uzanabilmektedir. Bu denli büyük alanlarda kullanılacağı zaman, mukavemeti oldukça yüksek olan bu su izolasyonu malzemesinin ek yerleri sentetik bileşenler ile geomembran kaynak makinesi kullanılarak dayanımı arttırılmaktadır.
Fiyatları
Geomembran Fiyatları, kullanım alanına, kalınlığına ve markasına göre değişmektedir. Yukarıda incelediğimiz üzere birçok alanda kullanılabilen oldukça en yaygın kullanılan su izolasyonu malzemelerinden birisidir.
En çok kullanıldığı iş sektörleri ise, hidrolik, petrol, atık endüstrileri, inşaat sektörü gibi alanlardır. Kullanıldığı yere ve ihtiyaca göre farklı katkılar ile farklı versiyonları da üretilebilmektedir. Dolayısıyla su izolasyon malzemesi fiyatı oldukça değişkendir. Güncel bir fiyat listesi bulunamaması nedeniyle yanıltıcı olmamak adına fiyat listemizi kaldırmış bulunuyoruz. İlerleyen günlerde yeniden güncellenerek eklenecektir.
Geomembran fiyatlarına nereden ulaşabilirim?