Hidrojeoloji Mühendisliği, toprak altında ve üstünde yer alan suyun özellikleri, dolaşımı ve özelliklerini inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Ana başlıkları arasında, drenaj sistemleri, su arıtma, su temini, kıyı ve liman koruması gibi önemli başlıklar bulunmaktadır.
Hidrojeoloji Mühendisliği Nedir?
Hidrojeoloji mühendisleri kalite ve ölçüler doğrultusunda suları araştırır ve korumasını yapar. Hidrojeoloji mühendisliği ayrıca jeoloji hakkında da detaylı bir bilgiye sahiptir.
Suyun önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünün temel amacı yer altında ve yer üstünde bulunan suların bulunmasıdır. Bu bölümü tercih edecek adayların mühendislik, matematik ve fizik bilimlerine karşı ilgili olması gerekir.
Hidrojeoloji mühendisi, yeraltı ve yer üstündeki suların aranması için gerekli araştırma yapan kişilerdir. Ayrıca uzmanlar oluşabilecek problemleri çözme konusunda aktif olarak görev alır.
Son dönemin en çok tercih edilen mühendislikleri arasında bulunan Elektrik ve Elektronik mühendisliği hakkında detaylı bilgi için içeriğimize göz atınız.
Hidrojeoloji Mühendisi Ne İş Yapar?
Hidrojeoloji Mühendisi ne iş yapar? Hidrojeoloji mühendisleri, pek çok alanda yüzey ve yeraltı sularında gerekli çalışmaları gerçekleştirir. Suları inceleyen hidrojeoloji mühendisleri ayrıca şu görevlerde bulunur;
- Kirlenmiş olan yeraltı sularının temizlenmesine yardımcı olmak
- Yeraltı sularının kalite kontrollerini yapmak
- Yeraltından çıkarılan suyu işlenebilir hale getirmek
- Yeraltı ve yer üstü suyunun gerekli teknik özelliklerini incelemek
- Su kaynaklarının kirlilik analizlerini gerçekleştirmek
- Su teminiyle ilgili sorunların incelenmesi ve geliştirilmesi
Yeraltı sularının hidrojeolojik özelliklerini belirlemek, hidroloji mühendisliğinin temel görevleri arasındadır.
Hidrojeoloji Mühendisi İçin Hangi Okul Okunur?
Hidrojeoloji Mühendisliği yapmak isteyen kişiler, Hidrojeoloji mühendisi olmak için araştırma yapmayı seven kişiler olmaları gerekmektedir. Ayrıca olası problem karşısında doğru çözümleri bulma yetisine sahip olmalısınız.
Hidrojeoloji mühendisliği için özellikle kimya ve jeoloji başta olmak üzere fen bilimlerine ilgi duyulmalıdır. Hidrojeoloji mühendisi olmak için üniversite eğitimini tamamlamanız gerekir.
Üretim süreçlerinden, dağıtım sistemlerine birçok sektörde görev yapan endüstri mühendisleri, endüstrinin demirbaşlarından birisidir. İyi bir endüstri mühendisi olmak için neler yapmalısınız birlikte inceleyelim.
Hidrojeoloji Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Hidrojeoloji Mühendisliği ne kadar maaş alır? Hidrojeoloji Mühendisi 2023 yılında 8.600 – 16.000 arasında maaş almaktadır. Maaşlar kamu ve özel sektöre göre değişebilir. Ortalama Hidrojeoloji mühendisi maaşı 10.2000 TL seviyelerinde bulunuyor.
Çalışılan kuruma göre maaş oranları yükselebiliyor. Çalışma saatleri özel sektörde kamuya göre daha yüksek olabilir. Arazi çalışması sırasında uzun mesailer harcamak zorunda kalabilirsiniz. Bazı işyerlerine yarı zamanlı olarak da çalışma imkanınız bulunuyor.
İşler genel olarak hidrojeoloji ofisleri üzerinden yürütülür. Bununla beraber saha ziyaretleri ve saha çalışması da gerçekleştirilir. Zorlu hava şartlarında bile sahaya inmeniz gerekebilir. Hidrojeoloji mühendislerinin çalışma şartları diğer mesleklere göre daha zordur.
Toprağın üst kısmının çeşitli nedenler ile aşınması sonrasında oluşan toprak hareketliliğine Erozyon ismi verilmektedir. Hidrojeoloji bilimi ilgi alanına da giren Toprak Erozyonu Nedir başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.