Mobilya sektörü, inşaat sektörü ve birçok endüstrinin düşük maliyetli olması sebebiyle birçok imalat türünde kullandığı kontrplak çeşitleri, ekonomik oluşları ve kolay temin edilebilir oluşları gibi sebeplerle ön plana çıkmaktadır. İçeriğimizde, kontrplakların özellikleri, kullanım alanları ve çeşitleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Kontrplak Nedir?
Birbirlerine dik yada yatay açılarla perçinlenmiş kompozit ahşap bileşenlere kontrplak ismi verilmektedir. Bir mühendislik ürünü olan kontrplaklar, inşa yapım işlerinde, mobilya yapım işlerinde ve birçok endüstride en çok tercih edilen ahşap türleri arasındadır.
İçeriğinde çeşitli ahşap türleri bulunan kompozit bir malzeme olan kontrplak çeşitleri, içerdikleri ahşabın türüne, preslenme şekillerine ve yapıştırma şekillerine göre sınıflara ayrılmaktadır. İnşaat sektöründe kullanılan panellerin çoğunluğu kontrplak inşaat malzemelerinden imal edilmektedir. Ek olarak, mobilya imalatı, dekoratif aksesuar imalatı ve birçok alanda tercih edilmektedirler.
Yapı ve tasarım sektöründe kullanılan yapı malzemeleri hakkında bilgi almak, güncel fiyatları görüntülemek için inşaat malzemeleri üzerine oluşturduğumuz kategorimizi incelemeyi unutmayınız.
Kontrplak levha nasıl yapılır sorusunun cevabı, ince ahşap parçalar içerisine yerleştirilen kompozit ahşap parçaların hidrolik presler yardımıyla preslenerek, parça ahşapların kompozit hale getirilmesi olmaktadır.
Preslenme sonrasında, aralarında nem bulunan ahşaplar genleşme yapmazlar dolayısıyla bu malzemeler kolaylıkla birçok alanda kullanılabilir. Ek olarak, ahşap kompozitler neme karşı dirayetli, mukavemet değerleri yüksek ürünlerdir.
Ahşap türü olarak sert ürünlerin seçildiği sert kompotiz kontrplaklar sıklıkla mobilya imalatında kullanılmaktadır. Yumuşak ağaçların kullanıldıkları ise inşaat endüstrisinde, kaplama, bölme duvar gibi ihtiyaçlarda kullanılmaktadır.
Kontrplak Levha Ne İşe Yarar?
Kontrplak çeşitleri, sahip oldukları mukavemet değerleri ve neme karşı olan dayanıklılıkları sebebiyle inşaat endüstrisi başta olmak üzere birçok sektörde sıklıkla tercih edilmektedir.
En çok kullanılan yapı malzemeleri arasında bulunan ahşap kompozit malzemeler, dayanıklı ve çok yönlü kullanım alanı bulunan malzemelerdir.
Duvar kaplamaları, yapım işlerinde kullanılan paneller, bölme duvarları, asma tavan bileşenleri, mutfak dolapları, mobilya ürünleri, dekoratif ürünler ve daha birçok alanda kontrplak ürünler tercih edilmektedir.
Günümüzde ticari yapılarda en çok kullanılan zemin kaplaması nedir derseniz cevabı kesinlikle epoksi zemin kaplamalardır. Epoksinin yapısal özellikleri, zemin kaplamasında kullanılmasının avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi almak için, Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri, başlıklı yazımızı mutlaka inceleyiniz.
Çoğu üründe ana malzeme değil yardımcı malzeme olarak tercih edilmektedirler. Alternatifinin bulunması özellikle ekonomik anlamda zor olması sebebiyle, tüm dünyada en çok kullanılan ahşap kompozitler kontrplaklardır.
Kontrplak Levhalar Nerelerde Kullanılır?
Kontrplak çeşitlerinin en çok kullanıldığı alanların başında yapı sektörü gelmektedir. Birçok hava koşuluna karşı dirayetli olan bu malzemeler inşaat sektörünün, statik projelerin ihtiyaç duyduğu mukavemet değerlerine sahip olmakla birlikte ağırlık olarak oldukça hafif malzemelerdir.
Birçok farklı türü ve varyasyonu bulunan bu ahşap kompozitlerin, en kaliteli olanları A kalite olarak geçmektedir. A kalite kontrplaklar, olabilecek en iyi preslenme değerlerine sahip, suya ve neme dayanıklı yüksek mukavemet değerlerine sahip ürünlerdir. Bununla birlikte aynı sınıfta, tamamen denizde kullanılabilmesi için üretilen deniz kontrplakları da bulunmaktadır. Bu ürünler, suya karşı dayanıklı bileşenler ve yapıştırıcılar kullanılarak üretilmektedir.
B sınıfı kalitede üretilen ürünler, inşaat sektöründe kiriş, temel kalıpları ve kaplama ürünleri olarak tercih edilmektedir. Tabi ki, birçok farklı endüstri ve sektörü de farklı amaçlar ile de kullanılmaktadırlar.
C sınıfı ahşap kompozitler ise zemin kaplaması, garaj kaplaması, duvar kaplaması gibi dayanıklılığın pekte önemli olmadığı alanlarda tercih edilmektedirler. D sınıfı kalitede üretilen ürünler ise hafif kusurlu üretim olarak sayılabilecek kullanılmak istendiklerinde zımpara gibi işlemlerden geçirilmesi gereken ahşap kompozitlerdir.
Dünya genelinde en çok tercih edilen kontrplak kalitesi ise BC sınıfıdır. Bu sınıf, b ve c kalite ürünlerin karışımıdır. Ekonomik ve dayanıklı bir malzemedir. Dolayısıyla, inşaat sektörü başta olmak üzere birçok imalat ve uygulamada tercih edilmektedirler.
Kontrplak Levhaların Özellikleri
Farklı türde ahşapların preslenerek ve yapıştırılarak bir araya getirilmesiyle oluşan ahşap kompozitlere, kontrplak ismi verilmektedir. Tercih edilmesinin birçok sebebi bulunan bu ahşap malzemelerin tercih ediliyor olmasının başlıca sebepleri şunlardır;
- Ekonomik bir yapı malzemesidir
- Darbelere karşı dayanıklı, mukavemet değerleri yüksek bir malzemedir.
- Kimyasallara karşı dirayetlidir.
- Su geçirmez özelliğe sahiptir.
- Korozyona karşı daynanıklıdır.
- Çizilmelere ve tahrip edilmelere karşı dayanıklıdır.
Kontrplak Çeşitleri Nelerdir?
Kontrplak çeşitleri, yumuşak ve sert ağaçlar olmak üzere iki farklı ahşap grubundan imal edilmektedirler. İstenilen ürünün malzeme özelliklerine göre bu ağaçlar arasında karışımlar oluşturulmaktadır.
Kontrplak üretiminde kullanılan sert ağaçlar arasında, meşe ağacı, dişbudak ağaçları, maun ve akağaçlar bulunmaktadır. Yumuşak ağaç olarak sınıflandırılan ağaçlardan ise, sekoya ağaçları, sedir ağaçları ve çam ağacı gibi ahşaplar bulunmaktadır.
İnşaat şantiyelerinde, ağırlıkları yatay ve dikey eksenlerde taşıma işlemini gerçekleştiren iş makinelerine vinç denilmektedir. Vinç çeşitleri, vinçlerin özellikleri ve kullanım amaçları hakkında detaylı bilgi almak için, Vinç Kullanmanın Avantajları, başlıklı içeriğimize göz gezdirmeyi unutmayınız.
Kontrplak levhaların katmanlarını çift taraflı bir kaplayıcı mantığıyla kapatan preslenmiş, ince masif ahşap parçalar sarmaktadır. Ek olarak, üretiminde reçineli kağıtlar ve çeşitli plastik kullanılarak neme, suya ve korozyona karşı dayanıklı hale getirilmektedirler.
En çok kullanılan kontrplak çeşitleri ise şöyledir;
- Yumuşak ağaçlardan elde edilen kompozit kontrplaklar
- Sert ahşaplardan elde edilmiş kompozit kontrplaklar
- Kavın kontrplakları
- Kayın kontrplakları
- Marin kontrplakları
- Zımparalanmış kontrplaklar
- Deniz kontrplakları
gibi ana başlıklar altında incelenecek ahşap kompozit ürünler bulunmaktadır. Kontrplak çeşitleri, kullanılan ahşabın türü, preslenme yöntemleri, kullanım alanları ve diğer yapısal özelliklerine göre sınıflandırılmakta ve fiyatlandırılmaktadır.
İnşaat sektöründe çalışan mimar ve mühendislerin, bir şekilde yapı sektörüyle ilişkisi bulunan herkesin hakim olması gereken mimari terimler bulunmaktadır. Yoğun emek ve mesleki tecrübemiz ile birlikte hazırlamış olduğumuz mimari terimler sözlüğünü incelemenizi tavsiye ederiz.