Bina yapımında mimari tasarım sonucu belirlenen görünüm ve işlevselliği kazandırmak adına her şekle ve dokuya sahip beton çeşitleri kullanılmaktadır. Yapı rehberi olmak amacıyla yaptığımız çalışmalara, içeriğinde kullanılan agregalar ve renk pikselleri ile dekoratif beton anlamına da gelen Mimari Beton nedir birlikte inceleyeceğiz.
Mimari Beton Nedir?
Mimari beton, mimari tasarım çalışmaları için en uygun beton çeşididir. Çok yönlü kullanım alanları ve işlenebilir olması nedeniyle oldukça tercih edilen bir beton türüdür. İngilizcesi, Arcitectural Concrete olan yapı malzemesi standart betonlara göre bazı özellikleri bakımından farklılık göstermektedir.
Arcitectural Betonun kullanım alanlarını incelediğimizde yüksek yapılar, müzeler, konser salonları, stadyumlar ve köprüler ön plana çıkmaktadır. Yapı malzemesi, modern bir tasarım arayan mimarlar için oldukça estetik ve nispeten ekonomik bir çözümdür. 2000’li yılların başından itibaren mimari tarz beton en çok kullanılan beton türlerinden birisi haline gelmiştir. Diğer çeşitlerine nazaran birçok alanda kullanılabilmesi ve yüksek derece işlenebilir olması nedeniyle en çok kullanılan beton çeşitlerinden birisi olmuştur.
Günümüzde giderek daha popüler hale gelen su geçirimsiz beton estetik ve normal betona kıyasla farklı özellikleri dolayısıyla öne çıkmaktadır. Dekoratif amaçlı kullanılan beton çeşitlerinden birisidir. Örnek vermek gerekirse, mutfak tezgahı, cephe panelleri ve dekoratif beton duvar panelleri ilk olarak göze çarpanlardır. Bunlara ek olarak, mobilya tasarımlarında, zemin kaplamalarında ve yapı çevresi duvar, çit gibi uygulamalarda da kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Özellikleri
Mimari betonun diğer beton çeşitlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri az bakım gerektirmesi, yangına dayanıklılığı ve enerji veriminin yüksek olmasıdır. Strucare ekibi olarak beton uygulamalarının avantajları ve dezavantajlarını sizler için derledik.
Mimari Beton Avantajları
- Çizilmeye ve aşınmaya dayanıklıdır
- Yüksek sıcaklığa dayanıklıdır
- Su ve olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklıdır
- Yangına karşı dayanıklıdır
- Yapısı gereği toz tutmamaktadır
- Sınırsız imalat şekli ve boyutu
Dezavantajları
- Ağır bir beton türüdür
- Üretim sırasında eklenen beton katkıları nispeten pahalıdır
- Üretimi ve imalatı dikkat gerektirir
- İstenen kaliteyi yakalamak nispeten zordur
Sahada kullanılacak beton çeşidini belirleyecek bir sürü unsur bulunmaktadır. Yapılacak işe göre beton seçimi yapmak en doğrusu olacaktır. Beton imalatı sırasında, bileşenler arasındaki bağlantılara dikkat edilmeli ve kesinlikle vasıflı ve tecrübeleri ustalar tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde yeniden yapım maliyetleri göze almak gerebilmektedir.
Mimari Beton Uygulamaları
Mimari beton uygulamaları diğer beton uygulamalarına kıyasla daha dikkatli ve kuralına uygun şekilde çalışmayı gerektirmektedir. Mimari tasarım sonucu yapının belirlenen görüntüsünün elde edilmesi amacıyla malzeme seçimi, betonun kürlenmesi, şekillendirilmesi ve yerleşimini için ekstra dikkat edilmelidir.
Su Geçirimsiz Beton ortalama olarak c 30 ve c 35 beton dayanımı seviyelerinde kullanılmaktadır. Normal beton çeşitlerine göre en belirgin farklarından birisi hem inşaat yapımı hem de dekoratif işlerde kullanılmasıdır. Brüt Beton İşlerinde özel kalıplar kullanılması nedeniyle istenilen desen ve dokularda imalat yapmak mümkündür. En çok kullanılan rengi ise herhangi bir renk pigmenti katılmamış hali yani saf gri halidir.
Mimari Beton Kullanım Alanları
- Bina yapım işleri
- Kültürel yapı inşası
- Havaalanları
- Köprüler
- Tüneller
- İstinat duvarları
- Mutfak tezgahları
- Duvar panelleri
- Çit, çevre duvarı uygulamaları
- Dekoratif ürünler
- Mobilyalar
Günümüzde yukarıdakiler ve daha birçok noktada kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Sizde beton uygulamaları tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Tecrübelerinizi aktaran içerikleri bize mail olarak yada iletişim formu üzerinden gönderdiğiniz takdirde strucare ekibinde yazar olabilirsiniz.
Brüt beton ile alakalı paylaşımınız için teşekkür ederim. Kullanım alanları giderek artmakta..