Mimarinin gelişimi, teknolojinin gelişimiyle birlikte bizleri ekolojiye, çevreye ve artacak inşaat ve bakım maliyetlerine götürmüştür. Günümüze gelindiğinde yaşanan ekolojik sorunlara, maliyet sorunlarına karşı tasarımcılar, Modern Mimariyle Enerji Verimliliği sağlayan yapılar inşa etmeyi planlamaktadırlar.
Modern Mimariyle Enerji Verimliliği
Modern mimari, temellerini 1910’lu yıllarda atmış olan 1980 yılı ortalarına kadar ortaya atılmış olan bütün mimari akımları kapsayan bir mimari stildir. Modern mimari döneminde artmış olan betonarme kullanımı, çelik kullanımı yapı bileşenlerini birbirine dik açılarla kullanarak gizlemek yerine göz önünde bırakmayı öne sürmüştür.
İnşa edilen yapılar seneler içerisinde gerek mimari akımlar gerekse de teknolojinin gelişimi, elektriğin modern olarak kullanılabilmesi, çeşitli yapı malzemelerinin kullanılması özellikle 21. yüzyıl adına devasa bir inşaat endüstrisi yaratmıştır.
Gelişen yapı endüstrisi, beraberinde sonuçları düşünülmemiş inşaat atıkları, tükenebilir enerji kaynakları tahribatı, ekolojik dengenin bozulması gibi hayati problemler yaratmıştır. Modern mimari örnekleri üzerine yapılan çalışmalarda, Modern Mimariyle Enerji Verimliliği Yüksek Binalar inşa etmenin mümkün olduğu görülmüştür.
Modernist Mimari, hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Modern mimari stilin inşa edilen yapıları çevreden ayrı olarak değil çevreyle bir bütün, uyum oluşturacak şekilde inşa etmeye odaklıdır. Bu bağlamda mimari tasarımcılar, ekolojik dengeyi koruma ve çeşitli sürdürülebilir mimari uygulamalarıyla ( örneğin, bina içerisinde, ısınma, içme suyu vb. ihtiyaçların yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması) çeşitli çözümler aramaktadırlar.
Enerji Verimliliği Yüksek Binalar
Enerji verimliliği yüksek binalar, yapının inşası ve yaşam döngüsü boyunca daha uygun maliyetlerle enerji ihtiyacını karşılayabilmesini ifade etmektedir. Diğer bir açıdan, sürdürülebilir mimari uygulamalarının yöntemleri doğrultusunda dünya genelinde “yenilenebilir olmayan enerji kaynakları” kullanımının minimuma indirilmesidir.
Modern mimari uygulamaları, inşa edilecek evlerin, binaların doğaya, ekolojiye uygun şekilde orada ki düzeni ve dengeyi bozmadan inşa edilmesini hedeflemektedir. Bu düşünce ile birlikte çeşitli yalıtım, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı gibi çevre dostu yapı uygulamaları ile hem tasarruf hem de geleceğin başlıca problemleri arasında yer alan ekolojik dengenin ve atmosferin bozulması gibi risklere önlem almayı hedeflemektedir.
Ekolojik Mimari, örneklerini incelemek için tıklayınız.
Enerji Verimliliği Yüksek Yapılar inşa etmenin birçok farklı yolu vardır. Günümüzde popüler olan, tiny house, hafif çelik gibi binalarla sınırlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Pek tabii, bir apartmanı normal bir konutu daha çevre dostu ve daha ekonomik yapmak mümkündür.
- Yeni inşa edilecek bir yapıda, kat planının “akılcı bir mimari” yaklaşım ile hazırlanması
- Güneş enerjisinden faydalanılması
- Daire yalıtımının eksiksiz yapılması
- Bolca gün ışığı alan, yeterli havalandırma imkanı bulunan planlar hazırlayın
- Akıllı atık yönetimi uygulamalarını takip edin
- Olabildiğince yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanın
En basit ifadeyle, temel düzeyde enerji verimliliği yüksek bir yaşam alanına ihtiyacınız varsa yukarıda ki enerji tasarrufu uygulamalarını dikkate alabilirsiniz.
Akıllı atık yönetimi, uygulamaları hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Enerji Sarfiyatını Azaltan Yalıtım Uygulamaları
Yeni inşa edilen yapıların başlıca sorunları arasında, eksik yada hatalı yapılan bina yalıtımı uygulamaları bulunmaktadır. Yalıtım sorunları, bina dışı ve iç ortam arasında ki ısı farkını koruyamamakla birlikte hatalı sıva uygulamaları sonucunda özellikle betonarme yapılarda büyük sorunlar yaşatan su çekme gibi sorunlara neden olmaktadır.