Modern Yapı Malzemeleri iki başlık olarak incelenmelidir. Birincisi, günümüzün getirdiği teknolojik inovasyonlar sonucu oluşan Yapı Malzemeleri geliştirmeleri, ikincisi ise ve en önemlisi de dünyamızda yok olan bazı doğal kaynakların etkisiyle geliştirmek, değiştirmek zorunda olduğumuz Yapı Malzemeleridir.
Doğal Yapı Malzemeleri
Yapılarda kullanılan malzemeler denildiğinde akla, Klasik Yapı Malzemeleri gelmektedir. Binlerce yıldır bina yapımında kullanılan Doğal Yapı Malzemeleri, ahşap, taş vb. ürünler günümüzde hala popülerliğini korumaktadır. Bunun nedenini maliyet, erişebilme kolaylığı vb. olarak düşünebiliriz.
Buradaki sıkıntı ise, dünyanın ve zamanın değişimi, ham madde olarak kullandığımız ormanlar, doğal taş yatakları vb. doğal kaynaklar büyük bir hızla yok oluyor. Zaman içerisinde ortaya çıkmış, su, çimento ve agrega karışımı olan beton tarihine bakıldığında, kan, volkanik kayalar, kül, at kılı gibi bileşenlerden elde edilmekteydi.
İnşaat Terimleri Serisi;Beton Nedir?, okumak için tıklayınız.
Yapılarda kullanılan Doğal Yapı Malzemelerinin kendi içerisinde avantaj ve dezavantajları vardır. Bu malzemeler hala daha ekonomik olsada, örneğin ahşap çürümeye, yangınlara, böceklerden dolayı zarar görmeye her aman müsaittir. Beton ise bilindiği üzere, özellikle kış mevsimlerinde çatlamalar, dökülmeler gibi etkilere maruz kalabilir. Beton özellikle neme karşı tam olarak savunmasızdır.
Modern Yapı Malzemeleri
Dünya genelinde Modern Yapı Malzemeleri ihtiyacının en fazla olduğu Yapı Malzemesi kesinlikle betondur. Özellikle Beton cenneti olarak bilinen ülkemizde, Yapı Sektöründen gelen yoğun talebi karşılama amacıyla, daha dayanıklı, daha ekonomik ve daha hafif Yeni Beton Teknolojileri geliştirilmektedir.
Betonun kullanım hacmi tahmin edildiğinden daha fazla olmakla birlikte üretim tesislerinden, gökdelenlere, apartmanlara, köprülere aklımıza gelebilecek tüm alanların inşasında ana yapı taşıdır. Daha önceki yazılarımızda da incelediğimiz üzere, Yüksek Performanslı Beton, Kendiliğinden Yerleşen Beton, Lif Katkılı Betonlar vb. geniş bir inovasyon skalası mevcuttur.
En Çok Kullanılan Beton Çeşitleri Nelerdir?, okumak için tıklayınız.
Yeni Beton Teknolojileri
Yapı sektörünün temel yapı taşı olan beton aynı zamanda inşaat sektörünün en büyük maliyet kalemi olmuştur. Bu nedenle Beton yapı olarak son derece uzun ömürlü ve dayanıklı olmalıdır. Betonda uygulanacak çeşitli Yeni Beton Teknolojileri ileride olası, onarım ve tadilat masraflarını düşürecektir. Bu, sadece evimizin duvarları olarak düşünülmemelidir. Bir köprünün onarımı, büyük bir sanayi yapısının tadilatı gibi kapsamlı işleri düşününce başından önlem alınması gerektiği daha net anlaşılabilir.
İnşaat Sektöründe Kompozit Yapı Malzemeleri
Yapı sektöründe bilindiği üzere, son dönemde kompozit yapı malzemeleri kullanımı giderek artmaktadır. Bunun asıl nedeni ekonomi ve doğal kaynakların giderek daha fazla tükeniyor oluşudur.
Ahşap Plastik Kompozit Nedir?
Özellikle son dönemde oldukça popüler hale gelen, Ahlap Plastik Kompozit, Modern Yapı Malzemeleri için çok iyi bir örnektir. WPC, Saman, talaş polietilen gibi malzemelerin plastik lifterle karıştırılıp, öğütülerek üretilen kompozitlerdir. İngilizce kısaltması, WPC olmakla birlikte Türkçe karşılığı, Ahşap Plastik Kompozittir.
Ahşap Plastik Kompozit (WPC) malzemelerin ortaya çıkma nedeni, özellikle ahşabın gerektirdiği periyodik bakım süreçleri, kullanım ömrünün kısıtlı olmasıdır. WPC malzemelerin ahşabın yerini alması oldukça muhtemel görünüyor. Ahşaba kıyasla WPC malzemeler, böceklenmeye, suya karşı oldukça dayanıklıdırlar.
Ürün kullanım alanına bağlı olarak, çeşitli renklerde çeşitli yağlar ve kimyasal maddeler ile karıştırılarak, nemini alma işlemine tabi tutulur. Ardından ince şekilde öğütülerek, kimya uzmanları tarafından gerekli kıvam ayarlanarak çeşitli boyut, kalınlık ve şekilde kalıplanarak imal edilir.