Yapımına devam edilen şantiyelerde karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi tozlardır. İnşaat tozları, işlerin akmasına neden olabileceği gibi insan sağlığını da etkileyebilecek çapta problemlerdir. Şantiyede Tozdan Korunma ciddiye alınması gereken bir konudur. Tozların uzun süre solunması göz rahatsızlıkları, cilt hastalıkları ve en önemlisi akciğer hastalıklarına neden olmaktadır.
Şantiyede Tozdan Korunma Yöntemleri
Şantiyelerde yapılan hafriyat çalışmaları, kaba yapı üzerindeki çalışmalar, püskürtme boya işleri gibi inşaat yapım uygulamaları hava tozların uçuşmasına neden olmaktadır. Özellikle, rüzgarlı bir bölgede bulunan şantiyelerde insan sağlığını etkileyecek derecede inşaat tozu, toprağı sorunu yaşanmaktadır. İnşaat tozu, şantiyelerde çalışmalar nedeniyle ortaya çıkan irili ufaklı bütün toz tanelerine verilen isimdir.
Şantiyede Tozdan Korunma Yöntemleri arasında, tozun yüzeylerden aşınması azaltmak, havada salınımını minimuma indirmek amaçlı önlemler bulunmaktadır. Güneşli ve rüzgar olmayan havalarda etkileri minimum olsa da rüzgarlı havalarda ciddi problemler yaşanmaktadır. Dolayısıyla, çalışan işçilerin görüş açılarının kısıtlanmaması, şantiyede çalışan işçilerin ve çevrede yaşayan insanların sağlık sorunları yaşamaması nedeniyle şantiyelerimizi düzenli olarak toza karşı kontrol altında tutmak zorundayız.
İnsanlara yaşam ve çalışma alanları sağlarken sağlıklarını göz ardı etmemek zorundayız. Öyle ki, şantiye tozları gereğinden fazla solunduğunda insanlarda pnömani, silikoz gibi akciğer hastalıklarına sebep olabilmektedir. Birlikte şantiyelerimizi nasıl daha temiz ve düzenli hale getirebiliriz inceleyelim.
Su İle Tozdan Korunma
Şantiyede yaşanan inşaat tozu problemlerinin en kolay ve ekonomik çözümü sudur. Şantiyedeki yapım işlerini, harçlarının kuruma sürelerini aksatmayacak şekilde şantiyelerimizi düzenli olarak ıslatırsak tozların etrafa dağılmasına engel olabiliriz.
Zeminde Klorür Kullanmak
Asfalt bulunmayan toprak yüzeylerde klorür kullanmak toprağı rüzgara karşı dayanıklı hale getirmektedir. Klorür toprak üzerinde neme sahip olma isteğini arttıran bir katkı vermektedir. İnşaat tozuna karşı direnci arttırması ile birlikte yolun nispeten daha düz ve dayanıklı olmasını da sağlayacaktır.
Şantiyede Tozdan Korunma İçin Malç Kullanmak
Malç, bitkiler üzerinde güneşin etkilerini azaltarak otların gelişmesini ve bitkilerin üzerinde tozun hareketlerini engelleyen bir kaplama malzemesidir. Şantiyede oluşan tozları engelleyemediğimiz durumlarda uçuşan tozların şantiye çevresine dağılmasını engellemek amacıyla çevresinde önlemler alabilirsiniz. Bu sayede rüzgar etkisiyle uçuşabilen tozlar kullanılan “malç” etkisiyle yerlerinde kalacaktır.
Toprağı İşleyerek Tozun Oluşumunu Engelleme
Şehrin uzağında boş arsalar bulunan bir şantiyede tozları engellemenin en basit yolu şantiye çevresinde ki arsalarda toprağı işlemektir. Öyle ki, traktör yardımı ile işlenen toprak rüzgara karşı dayanıklı hale gelecektir.
Zemine Polimer Katkılar Vermek
Etrafında toprak araziler bulunan açıklıktaki şantiyelerde toprak üzerine polimer katkılı bileşenler sürülmektedir. Polimerler toprak üzerinde, toprağı tutunma gücünü, rüzgar direncini arttıran bir katman oluşturmaktadır. Bu sayede, şantiyede oluşan tozların etrafa dağılmasını engelleyebilirsiniz.