Bahçe düzenlemesi sahip olduğumuz mülkleri estetik açıdan güzelleştiren en önemli tasarım detaylarından birisidir. Peyzaj uygulamaları estetikle birlikte suyun kullanımı arttıran çalışmalardır. Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri eşliğinde bahçelerini dekore etmek isteyen kişileri içeriğimizde hem estetik hem de tasarruf adına çok önemli bilgiler bulabilirsiniz.
En İyi Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri
Sulama sisteminizdeki sızıntıları kontrol etmek, En İyi Su Tasarruflu Peyzaj Fikirlerinden biridir. Sprinkler başlıklarının kırılmadığını veya damlama hatlarının bağlantısının kesilmediğini kontrol edin. Suyun toprağa nüfuz etmesine yardımcı olmak için “ıslatıcı maddeler” kullanın.
Islatıcı madde olarak geçen bu kimyasallar yüzey gerilimini bozar ve daha derin kök büyümesini teşvik eder. Bunları peyzaj düzenlemenize eklemek, sulama süresini %50 veya daha fazla kısaltabilir. Bazıları kullanıma hazır kaplarda bile mevcuttur.
Yazımızın devamında, Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Detaylı olarak inceleyeceğimiz ve peyzaj düzenlemelerinizde sizler için ciddi oranda tasarruf sağlayacak Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri şu şekildedir;
- Öncelikle, sulama sistemlerinizde sızıntı kontrolü yapmalısınız.
- Bahçe düzenlemelerinizde daha az su ihtiyacı duyan bitkiler kullanmalısınız.
- Yenilikçi bir su tasarrufu olan Xeriscaping Uygulamalarını tercih etmelisiniz.
- Bahçe düzenlemenizde Yağmur Varilleri Kullanabilirsiniz.
- Sulama sistemleriniz arasında Sağanak Terleme Hortumları bulundurmalısınız.
Peyzaj Mimarlığı çevre bilimi, sanat, mimari unsurlar, sosyoloji ve birçok daha bilim ışığında çeşitli ölçeklere sahip doğal ve insan yapımı ortamların tasarlanması, planlanması ve uygulamasıdır.
Daha Az Su Gerektiren Bitkiler Kullanın
Su verimli peyzajlar, bitkisel büyümeyi sağlıklı şekilde yönetmek için tasarlanmaktadırlar. Bitkiler, kuraklığa karşı hassas olan hızlı, yumuşak büyümeyi teşvik edebilecek aşırı derecede değil, sadece sağlıklarını korumaya yetecek kadar gübrelenmelidir. Yerleşik, sağlıklı ağaçlar genellikle her iki ila üç yılda bir gübreleme gerektirirken, çok yıllık otsu bitkiler yılda yalnızca bir veya iki kez gübreleme gerektirir. Yıllık çiçekler ve birçok gül, ancak her yıl gübrelemeye ihtiyaç duyar.
Kaktüsler ve sulu meyveler seçilerek estetik açıdan hoş, az su alan manzaralar oluşturulabilir. Bu bitkiler nemi hapseden büyük, derin yapraklara sahiptir. Ayrıca serin ve nemli toprağa ulaşan kalın, musluk köklerine sahiptirler.
Bahçe düzenlemenizde, kuraklığa dayanıklı bitkilerin uyum sağlamak için zamana ihtiyacı vardır, bu nedenle buna göre plan yapın. Sonunda, bu bitkilerin çok az suya ihtiyacı olacak. Bu yüzden onlara karşı sabırlı olun, sizi güzel manzaralarla ödüllendireceklerdir.
Bahçelerinizde şıklığı simgeleyen, gizliliğinizi ve güvenliğinizi tesis eden bahçe duvarları hakkında neler biliyoruz? En çok tercih edilen modelleri hangileridir birlikte inceleyelim. 2022 Bahçe Duvarı Modelleri için tıklayınız.
Xeriscaping Uygulamaları
Başarılı xeriscaping’in anahtarı bitki seçimidir. Kuraklığa dayanıklı türleri seçin ve farklı yüksekliklerde ilgi ve kontrast katacak bitkileri arayın. Bölgenize özgü veya benzer iklimlerde yetişen bitkileri seçin. Mülkünüzün farklı alanlarının farklı miktarlarda güneş ışığına ve neme ihtiyacı olduğunu unutmayın. Xeriscaping ayrıca düzenli sulama ve havalandırma gerektirir.
Bir peyzaj planlarken, sürece rehberlik edecek ve tasarım ve kurulum süreci boyunca odaklanmanıza yardımcı olacak bir plan kullanmak çok önemlidir. Çorak bir bahçeyi yemyeşil bir Xeriscape’e dönüştürmenize yardımcı olabilecek birçok ücretsiz çevrimiçi peyzaj tasarım planı var. Bitkilerin nasıl birleştirileceği hakkında bir fikir edinmek için yerel gösteri bahçelerini ziyaret etmeyi de düşünebilirsiniz. Doğru bitkiler bahçenizi iyileştirebilir ve su kullanımınızı azaltabilir.
En verimli xeriscape için güneye veya batıya bakan alanları seçin. Bu yöntem, uygun şekilde uygulandığında oldukça etkilidir ve toprağın nemi tutmasına yardımcı olmak için gübre ve kompost bile ekleyebilirsiniz. Ayrıca, bölgenizde zaten yetişen yerel bitkileri dikmeniz de şiddetle tavsiye edilir. Bazı sulu meyveler düşük besinlidir, bu nedenle topraklarına kompost eklemekten kaçınmak isteyebilirsiniz.
Xeriscaping Uygulamaları Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri arasında yenilikçi ve önemli bir çalışmadır. Uygulamalar hakkında daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Xeriscaping bir miktar ön yatırım gerektirir, ancak uzun vadede daha düşük bir su faturası ve daha düşük bakım maliyetleri göreceksiniz. Xeriscaping’in bazı dezavantajları olsa da, birçok kişi zaman, çaba ve paraya değdiğini düşünüyor. Bazı şehirlerde xeriscaping için indirimler ve teşvikler bulabilirsiniz. Peki, ne bekliyorsun? Şimdi başlayın ve sudan tasarruf edin!
Ev dekorasyonunda doğaya dönüşün yollarını, daha ekolojik bir çevre oluşturmak adına birlikte aradığımız Sürdürülebilir Ev Dekorasyon fikirlerini incelemeyi unutmayın.
Yağmur Varilleri Kullanılması
Peyzaj düzenlemenizde, bahçenize bir yağmur fıçısı takmak, su ve para tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir. Ortalama bir Türk hanesi günde yaklaşık 320 galon su kullanır, bu da toplamın yaklaşık %30’udur. Bu suyun büyük bir kısmı çimler ve bahçeler için kullanılmaktadır. Daha sıcak iklimlerde, bu önemli ölçüde su tasarrufu anlamına gelebilir.
Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri arasında bulunan bu su tasarrufu uygulamaları, varillerinin montajı basit ve ucuzdur ve çeşitli tarzlarda mevcuttur.
Bir yağmur fıçısı, dekoratif bir saksı olarak gizlenebilir ve istenmeyen dikkat çekmeden manzaraya karışabilir. Örneğin, peyzaj uygulamalarında kullanılan yağmur varilleri, suni panelli ön ve dekoratif süslemeli, yükseltilmiş bir saksı olarak gizlenir. Geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış olup, boşken bile yaklaşık 25 pound ağırlığındadır. 50 galonluk bir kapasiteye ve oluklu bir üst kısma sahiptir. Ayrıca yağmur suyunun namluya girmesini önlemek için ince bir ağ ızgaraya sahiptir.
Bosmere ince yağmur fıçısı, kurulumu çok kolay olduğu için popüler bir seçimdir. Yaklaşık 37 inç çapında ve 28 inç yüksekliğindedir. Sadece 12 kilo ağırlığında ve ekranlı bir açıklığı var. Namlu, sağlam olmasını sağlayan yüksek yoğunluklu polietilenden (HDPE) yapılmıştır. Ayrıca sulamayı kolaylaştırmak için bir stand ve bir tıkaç ile birlikte gelir.
Bir yağmur varilinde toplanan yağmur suyu, bitkilerinizi sulamak, arabanızı yıkamak ve hatta kompostlama sistemi dahil olmak üzere birçok farklı amaç için kullanılabilir. Ayrıca kuru mevsimlerde içilemeyen su kaynağı olarak da kullanılabilir. Yağmur fıçısı, su ve paradan da tasarruf etmenize yardımcı olur. Ve dikkate alınması gereken pek çok faydası olduğu için denemeye değer. Yaptığına sevineceksin.
Evinizde enerji tasarrufu yapmak ister misiniz? 3 Adımda daha ekonomik faturalara kavuşmak için Evde Enerji Tasarrufu başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Sağanak Terleme Hortumlarını Tercih Edin
Sağanak hortumlar, su tasarrufu sağlayan harika peyzaj fikirleridir çünkü güzellikten ödün vermeden su tasarrufu sağlayabilirler. Çok fazla su tasarrufu sağlayabilirler, ancak hortumlar toprağa derinlemesine gömülmeli ve gövdeden en az iki inç uzakta olmalıdır. İki hortum arasında geçiş yapmak ve aşırı sulanmayı önlemek için bir hortum ayırıcı kullanabilirsiniz. Bu yöntem çiçek tarhları veya küçük çimenler için önerilmez.
Sağanak terleme hortumlarını çim ve bahçenize uygulamaya başlamadan önce öncelikle sulanması gereken alanı ölçmelisiniz. Bir bahçe malası veya tahta bir dübel işe yarayacaktır. Sonra birkaç santim kazmalı ve topraktaki nem seviyesini kontrol etmelisiniz. Bölge için ihtiyaç duyulan su miktarını tahmin etmek kolay olacaktır. Bunu yapmak için, sağma hortumunu kullanmayı düşündüğünüz alandaki toprak nemini not edin.
Sağanak terleme hortumları takmadan önce, açın. Bu, su akışını engelleyebilecek herhangi bir bükülmeyi önleyecektir. Ayrıca, hattaki partikül tıkanmasını azaltmak için bir ağ filtresi kullanın. İki tür filtre vardır: küçük sistemler için T filtresi ve büyük sistemler için Y filtresi. Sağanak hortumları takarken, hortumlardaki tortuların giderilmesi için hatları da temizlemelisiniz.
Sağanak hortumlar, size çok zaman kazandırabilecek su tasarrufu sağlayan başka bir harika peyzaj fikridir. Belirli bir tesiste sağma hortumu kullanabilirsiniz. Daha geniş peyzaj alanları ve çiçek bahçeleri için birden fazla dikme hortumu yerleştirmelisiniz. Su kaynağına en yakın hortum, ortadaki hortumdan daha fazla su verir. Bu durumda, su düzensiz dağılır ve bu da bitkilerin büyümesini etkileyebilir. Bir bölge bu sorunu çözebilir.
Kuraklığa Dayanıklı Bitkiler Kullanmak
Sınırlı su kaynağınız varsa, peyzajınızda kuraklığa dayanıklı bitkiler kullanmak en iyi seçim olabilir. Sadece diğer bitkilerden daha az suya ihtiyaç duymazlar, genellikle daha renklidirler. Ve hatta zemin örtüsü sağlayabilirler.
Her ikisi de kuraklığa dayanıklı olan şimşir ve adaçayı gibi bitkileri kullanmayı düşünün. Ayrıca agave veya aloe gibi çiçek dikin. Bu türler kuru bir iklimde gelişebilirken aynı zamanda az su gerektirir.
Kuru bir bölgede yaşıyorsanız, bahçenizin ısısını ve gölgesini tolere edebilen kuraklığa dayanıklı bitkileri seçebilirsiniz. Gölgeli bir bahçe oluşturmak için yerel türleri seçin. Civanperçemi ve solucan otu baldıran otu gibi yerli bitkiler mükemmel bir seçim olabilir. Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri arasında ekonomik olmaları ve daha az emek gerektirmeleri sebebiyle bu tarz bitkiler tercih etmek, su tasarrufu adına çok iyi bir seçim olacaktır.
Bu bitkiler ayrıca çekici yapraklar sağlar. Malç, su tasarrufu sağlayan peyzaj fikirlerinin kritik bir parçasıdır ve çakıl, bahçeniz için az bakım gerektiren malç görevi görebilir. Yosunlar ayrıca suyu emmek ve toprak erozyonunu önlemek için mükemmeldir.
Peyzajınızda kuraklığa dayanıklı bitkiler kullanmak, sulama sorunlarına tek seferlik bir çözüm değildir. Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri arasında en kolay ve ekonomik çözümler arasında yer alan, kuru bölgelerden gelen yerli bitkiler, bir xeriscape için daha uygundur ve ayrıca çeşitli toprak koşullarında yetişirler. Birçok peyzaj tasarımcısı, bu bitkileri dikim tasarımlarında bir merkez olarak kullanır.
Ayrıca düzenli olarak suya ihtiyaç duyan bitkilerden daha görsel olarak çekicidirler. Kuraklığa dayanıklı peyzaj fikirlerini uygulamak için zamanınız veya uzmanlığınız yoksa, uzman bir peyzaj mimarı tutmayı düşünün.
Bahçenize kuraklığa dayanıklı çevre düzenlemesi eklemek, su faturanızda tasarruf etmenizi sağlayabilir. Kuraklığa dayanıklı bitkiler, su tasarrufu sağlamanın yanı sıra sıcak iklimlerde de güzel görünürler. Şiddetli kuraklık olan bir bölgede yaşıyorsanız, çimlerinize kuraklığa dayanıklı uzun ömürlü bitkiler ve çimenler ekmeyi deneyin. Çimlerinizde kuraklığa dayanıklı bitkiler kullanarak sınırlı su kaynağından ve bahçenizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
Küresel iklim krizlerinin ve ekolojik dengenin giderek bozuluyor olması sebebiyle kuraklık oldukça ciddi bir sorundur. Su Tasarruflu Peyzaj Fikirleri gibi uygulamalar peyzaj düzenlemelerinizde gelecek için oldukça faydalı bir adım atmanıza sebep olacaktır.