İnşa edilmiş çevre, bizler tarafından inşa edilerek, konaklama, barınma, çalışma gibi amaçlarla kullandığımız hayatımızı geçirdiğimiz bölgeler bütününe verilmiş isimdir. Geçmişten bugüne, yüksek emisyon değerlerine sahip yapı malzemeleri kullanımı, plansız şehirleşme gibi hatalarla insanlar olarak dünyaya zararlar verdik. 2021 yılına gelindiğinde artık uzmanlar Çevre Dostu Yapı Tasarımı üzerine çalışmalar yapmaktadırlar.
Çevre Dostu Yapı Tasarımı
Yapı tasarımı uygulamaları, günden güne geleceği önemseyen hale gelerek değişmektedir. Dünyada yaşanan, iklim değişiklikleri, doğal çevre sorunları ve artan insan popülasyonu bizleri daha planlı ve daha özenli bir yapılı çevre çalışmasına sürüklemektedir.
Zararlı gaz emisyonlarının azaltılması, inşaatlar için doğal çevrenin bozulmaması, daha az enerji kullanılması, özetle yeşil binalar inşa ederek 2050 yılına gelindiğinde günümüzde kullanılan enerjiye kıyasla %80 daha fazla enerji verimliliğine sahip olan binalar inşa etmek mümkün olacaktır.
İnşa edilen binaların çevre dostu yapı tasarımı olarak görülmesinde ham maddelerin verimli olarak kullanılması, inşa edilme yöntemi, tasarımı gibi detaylar ön plana çıkmaktadır. Yazımızın içeriğinde, doğa dostu binaları tasarlarken neler yapıyoruz, farklı olarak neler yapılabilir bunlar üzerine fikirlerimizi paylaşacağız.
Çevre Dostu İnşaatlar
İklim değişikliği, küresel ısınma, su seviyelerindeki azalma, doğanın bozulması gibi konular insan hayatını büyük ölçüde etkileyen gelecek daha farklı sorunlara neden olabilecek problemlerdir. Doğaya en büyük zararı veren özünde insandır, inşa ettiği yapılar, fabrikalar fazlasıyla sera gazına sebep olarak atmosfer üzerinde büyük tahribatlara yol açmaktadır.
Plastik kullanımının azaltılması, dizel araçların kaldırılması gibi uygulamalar ile senelerdir mücadele edilse de, yapılı çevrede doğa dostu tasarımlara ihtiyaç olduğu açık bir gerçektir. Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak amacıyla inşaat sektörü de değişime giderek çevre dostu binalar tasarlamalı ve doğa dostu inşaatlar yapmalıdır.
Doğa Dostu İnşaatlar Yapmak
Çevre dostu yapı tasarımı sonucu inşa edilmiş yapılara, yeşil binalar ismi verilmektedir. Bu yapılar, özellikle su ve enerjinin verimli kullanılması üzerine tasarlanmış tasarruflu yapılardır. Tasarımlarında bol miktarda doğal güneş ışığı almasına özen gösterilerek ısınma ve aydınlatma için gereken enerjinin minimum miktara çekilmesi hedeflenmektedir.
Verimli Enerji Kullanımına Yönelik Tasarımlar
Doğa dostu binalar tasarlarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına özen gösterilmelidir. Yapılara, güneş panelleri, solar paneller gibi sürdürülebilir enerji kaynakları kurmak bu noktada doğa dostu bir tasarımın ana odağı olmalıdır. Bu sayede, fosil yakıt tüketimini azaltabilir, çevre kirliliğine büyük katkıda bulunabiliriz.
Suyun Verimli Kullanılması
Çevre dostu yapılar, insanların yaşaması için gereken doğal kaynakları minimum düzeyde kullanması gereken binalardır. Öyle ki enerji verimliliği ile birlikte, bina inşa edilirken kullanılan yapı malzemelerinin de çevre dostu olması gereklidir. Örneğin, plastiğin kullanımının azaltılması mutlaka yapılması gereken bir gerekliliktir.