Geçmişte olduğu gibi günümüzde de devasa inşaat projeleri yapılmaktadır. Artan konut ihtiyacı, mega fabrikalar ve mühendislik harikaları bir araya geldiğinde Dünyanın En Büyük İnşaat Projeleri listesinde yer alan yapılar ortaya çıkmaktadır. Mimari tasarım harikası olan bu yapılar devasa bütçeler ile inşa edilen birer mühendislik harikasıdır.
Dünyanın En Büyük İnşaat Projeleri
Yapı tarihi incelendiğinde “bigger is better” yani daha büyüğü daha iyidir algısı ön plana çıkmaktadır. Tabi ki bununla birlikte, dünya nüfusunda ki artış, daha büyük üretim tesisi ve depolama alanı ihtiyacı, dünya ve uzay üzerinde yapılan yeni keşifler nedeniyle birbirinden farklı birçok inşaat projesi yapılmıştır.
Mega inşaat projeleri, birer tasarım harikası olmakla birlikte devasa inşaat maliyetleri içeren mühendislik harikalarıdır. Birlikte, dünyanın en büyük inşaat projelerini inceleyerek neden inşa edildiklerini hazırladığımız mega yapılar listesi ile öğrenelim.
- Al Maktoum Uluslararası Havaalanı, Dubai
- Jubail II, Suudi Arabistan
- Dubailand, Dubai
- Uluslararası Uzay İstasyonu, Uzay
- Güney Kuzey Su Transfer Hattı, Çin
- Londra Yeraltı Ulaşımağı Projesi, Londra
- Yüksek Hızlı Tren Yolu Projesi, Amerika
- Chuo Shinkansen, Japonya
- Beijing Havaalanı, Çin
- Great Man-Made River Projesi, Libya
Mega Şantiyeler
Dünyanın en büyük şantiyelerinin kurulmasında belirli başlı ihtiyaçların öne çıktığı görülmektedir. Bunlardan başlıca olanları, daha hızlı ulaşım ihtiyacı, ulaşım ağlarını çeşitlendirme, uzayda yapılan keşiflerin ilerleyişi, insanlar için daha iyi yaşam standartları gibi sebepler olduğu görülmektedir.
Kurulan şantiyelerin hepsinin ayrı birer hikayesi, inşaat bütçesi, yüklenicisi, inşaat süreçleri bulunmaktadır. Ek olarak, yapılardan bazıları hala aktif olarak inşaat halindedir.
Al Maktoum Uluslararası Havaalanı, Dubai
Dubai’de inşaatı devam eden Al Maktoum havalimanı tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olacaktır. İnşası devam eden havalimanı projesinin sahip olduğu toplam alan 21 mi² ( mil kare) = 5.438,97 hektardır. Havaalanı pisti aynı anda yaklaşık 200 uçağın sığacağı bir piste sahip olacaktır. Hesaplanan proje maliyeti ise yaklaşık olarak 35 milyar dolar seviyesindedir. Projenin inşaatı devam etmekle birlikte resmi bir tamamlanma tarihi bulunmamaktadır.
Jubail II, Suudi Arabistan
Jubail II bundan yaklaşık 30 yıl önce projelendirilmeye başlanmış olan bir sanayi şehri projesidir. Dünyanın en büyük inşaat mühendisliği projesi olarak bilinen bu şehrin inşaatına devam edilmekte olup resmi tamamlanma tarihi 2024 yılı olarak görülmektedir. Şehir planlaması olarak içerisinde +60.000 konut olması planlanmaktadır. Bununla birlikte asıl inşa edilme amacı olan sanayi çalışmaları çerçevesinde, günde 400.000 kapasite ham petrol işleyebilecek devasa fabrikalar, mega içme suyu tesisleri, karayolları ve demiryolları inşa edilecektir.
Dubailand, Dubai
Dünyanın en zengin bölgelerinden birisi olan Birleşik Arap Emirliklerine bağlı Dubai, vizyon projesi olarak gördüğü bu yapıyı 2025 tarihi ile bitirmeyi hedeflemektedir. Toplamda 278 kilometrekareden oluşan inşaat alanı ile 70 milyar dolarlık bir bütçe ile inşa edilmektedir. Yapı tamamlandığında, turizm, sağlık, otelleri, spor tesisleri, tema parkları içeren devasa bir eğlence merkezi olacaktır. Ek olarak, Dubailan 7000 odalı, 12 milyon metrekare alana sahip bir alışveriş merkezi inşa ederek dünyanın en büyük alışveriş merkezine / oteline sahip olmayı amaçlamaktadır.
Listenin devamını bekliyorum, paylaşım için teşekkürler.
Gayet güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık çok iyi devamını bekliyoruz