Dünya üzerindeki modern şehirler, betonarme ve çelik yapılar ile inşa edilmiş çevrelerdir. Ekolojik yaşama karşı çeşitli zararlar barındıran bu yapılar, gelecek için sürdürülebilir mimari noktasında ekolojik açıdan uygun olmayan yapılardır. Uzmanlar, İnşaatın Geleceği Ahşap Yapılar olabilir tezi üzerine çeşitli çalışmalar yürütmektedirler.
İnşaatın Geleceği Ahşap Yapılar
Masip ahşap yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilen yapılar, betonarme yapılara kıyasla çok daha hafif, malzeme özellikleri gereği bir o kadar da sürdürülebilir yapı türleridir. Uygun ahşap seçimi ile oldukça mukavemetli ahşap bileşenler kullanılarak statik projeye uygun kolonlar, kirişler ve yapı karkası hazırlamak mümkündür.
Ahşap malzemeler yüksek oranda işlenebilir inşaat malzemeleridir. Dolayısıyla, çelik ve betonarme yapılarda elde edilen dayanım ve mukavemet değerlerini sağlamak mümkün olabilmektedir. İnşaatın Geleceği Ahşap Yapılar tezi, yapı maliyetlerinin düşürülmesi, betonun sebep olduğu karbon emisyonlarının, sera gazlarının azaltılması gibi sebeplerle ortaya atılmıştır.
İnşaat endüstrisi 2021 yılı itibariyle mevcut karbon emisyonunun en büyük sebepleri arasındadır. Plastiğin, çimento ve kireç gibi yüksek emisyona neden olan sürdürülebilir olarak kabul edilemeyecek yapı malzemelerinin sıklıkla kullanılması geleceğimiz için oldukça zararlıdır.
Neden Çevre Dostu Binalar İnşa Etmeliyiz, incelemek için tıklayınız.
Sürdürülebilir inşaatın en büyük amaçlarından birisinin inşaatlarda karbon izinin azaltılması olduğu düşünülürse ahşap yapıların gelecekte daha sık kullanılacağını düşünmek yanlış olmayacaktır.
Kullanılan Ahşap Çeşitleri
İnşaat yapım işlerinde kullanılan ahşaplar, yapısal olarak kullanılan ve yapısal olarak kullanılmayanlar olarak ayrılmaktadır. Ahşap ifadesi oldukça kapsamlı bir terim olması nedeniyle yapının hangi bölgesinde hangi amaç ile kullanılacağına bağlı olarak çeşitli ahşap ürünleri bulunmaktadır.
Dünyada Kereste ve Çelik Fiyatlarında Yaşanan Artış, incelemek için tıklayınız.
Ahşap malzeme özellikleri gereği gövdelerden oluşan oldukça lifli bir malzemedir. Masif ahşap türleri, kesildikten sonra çeşitli işlemlerden geçerek yapısal olarak kullanılabilecek ahşap halini almaktadır. Aşağıda yapı inşasında kullanılan başlıca ahşap çeşitlerini görebilirsiniz.
- CLT, Çapraz Lamine Ahşaplar
- DLT, Dübelli Lamine Ahşap
- GTL, Tutkallı Lamine Ahşap
- Masif Ahşap
- NLT, Çivili Lamine Ahşap
Çivili Lamine Ahşaplar ( NLT)
Kısaltmasını, İngilizce “nail” den alan çivili ahşap çeşitleri, birçok ahşap katmanının bir araya gelerek çeşitli paneller, kirişler ve diğer yapısal ahşap ürünlerini oluşturmasını ifade etmektedir. Ahşap bileşenleri üst üste yatay şekilde birbirlerine eklenerek çiviler yardımıyla birbirlerine tutturulmaktadırlar. Ekstra bir üretim gerektirmediği ve düşük maliyeti nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedirler. En çok kullanıldıkları alanlar ise zemin kaplamaları ve çatı kaplamalarıdır.
Laminat Parke Modelleri, incelemek için tıklayınız.
Çapraz Lamine Ahşaplar (CLT)
Masif ahşap mobilya, panel ve yapısal bileşenlerin üretiminde en çok kullanılan ahşap türü çapraz lamine ahşaplardır. Birbirlerine dik açılarla birleştirilen ahşaplar çeşitli yapıştırıcılar kullanılarak birleştirilmektedirler. Kullanım alanları arasında, çatılar, zemin kaplamaları, duvar panelleri ve çeşitli mobilya ürünleri bulunmaktadır.