Makine Mühendisliği ‘nin Tarihi
Makine mühendisliği, 18. yüzyılda Avrupa’da Sanayi Devrimi sırasında bir alan olarak ortaya çıktı; ancak tarihi dünya çapında birkaç bin yıl öncesine kadar izlenebilir. Belki de en çeşitli ve en kapsamlı mühendislik disiplinidir. Strucare ekibi olarak, bugün sizler için “Makine Mühendisliği Nedir” sorusuna cevap aradık.
Makine Mühendisliği Nedir?
Makine mühendisleri otomotiv, havacılık, biyoteknoloji, bilgisayar ve elektronik, otomasyon ve imalat endüstrilerinde önemli bir rol oynamaktadır. Her türlü mekanik cihaz, alet, motor ve makineyi tasarlar, geliştirir, inşa eder ve test ederler.
Makine mühendisleri, minyatür konektörler gibi küçük parçalardan matkap presleri gibi büyük takım tezgahlarına kadar her şeyi tasarlayabilir ve üretebilir. Bir ürünü başından sonuna kadar alırlar ve estetik, işlevsellik ve dayanıklılık için tasarlarlar. Makine mühendislerinin tasarlayıp geliştirebileceği ürün örnekleri şunlardır: şanzımanlar; motor parçaları; Uçak motorları; kontrol sistemleri; Protez cihazları; disk sürücüleri; yazıcılar; yarı iletken aletler; sensörler; gaz türbinleri; rüzgar türbinleri; yakıt hücreleri; kompresörler; robotlar; ve takım tezgahları.
Makine Mühendisleri Ne İş Yapar?
Makine mühendisliği, mühendislik disiplinlerinin en eski ve en çeşitlilerinden biridir. Fizik, mühendislik, matematik ve malzeme bilimi ilkelerini uygulayarak makinelerin tasarımını, üretimini ve işletilmesini içeren mühendislik dalıdır.
Makine mühendisliği kompozitler, mekatronik ve nanoteknoloji gibi alanlarda görülür ve genellikle imalat mühendisliği, metalurji mühendisliği, inşaat mühendisliği, havacılık ve uzay mühendisliği, elektrik mühendisliği, kimya mühendisliği, endüstri mühendisliği ve diğer mühendislik disiplinleri ile değişik miktarlarda benzerlik gösterir.
Mekanik sistemleri tasarlamak ve üretmek için, makine mühendislerinin mekanik, dinamik, termodinamik, elektrik ve yapısal analiz konusunda derin bir anlayışa sahip olması gerekir. Ayrıca tasarımlarını üretmek ve analiz etmek için bilgisayar, CAD (bilgisayar destekli tasarım) ve CAM (bilgisayar destekli üretim) kullanabilmeleri ve ürünlerin kalitesini izleyebilmeleri gerekir.
Makine Mühendislerinin Çalışma Alanları Nelerdir?
- Mekanik bir cihazın sorunu çözmeye nasıl yardımcı olabileceğini görmek için problemleri analiz eder
- Mekanik cihazları tasarlar yada geliştirir, cihazın oluşturulabilmesi için planlar oluşturur
- Cihazın bir prototipini geliştirir ve prototipi test eder
- Test sonuçlarını analiz eder ve tasarımı gerektiği gibi değiştirir
- Üretim sürecini denetler
Makine Mühendisleri Hangi Alet ve Teknolojileri Geliştirirler?
- Elektrik jeneratörleri, içten yanmalı motorlar ve buhar ve gaz türbinleri
- Soğutma ve iklimlendirme gibi güç kullanan makineler
- İmalatta kullanılan robotlar dahil endüstriyel üretim ekipmanları
- Asansörler ve yürüyen merdivenler gibi bina içindeki diğer makineler
- Makine aletleri ve diğer mühendisler için aletler
- Konveyör sistemleri ve otomatik transfer istasyonları gibi malzeme işleme sistemleri