Aderans Nedir sorusuna iki farklı bakış açısı ile yaklaşabiliriz. Kimya terimleri sözlüğüne bakıldığında iki atomu bir arada tutan kimyasal bağ anlamına gelmektedir. İnşaat Terimleri Sözlüğüne bakıldığında ise betonarme ve çeliğin aralarında kayma gerilmesi olmadan birbirine kenetlenmelerini ifade etmektedir.
Aderans Nedir?
Öncelikle, kelime anlamı olarak bakmamız gerekirse, Aderans Nedir: İki maddenin birbirinine yapışması, kenetlenmesi anlamına gelmektedir. Kimya Mühendisliği bakımından “bağ kuvveti” olarak da bilinmektedir. İki atom arasında bulunan bağı koparmak için gereken enerji miktarı mol/KCAL şeklinde ölçülmektedir.
İnşaat Mühendisliği Teknik Terimlerinde ise Aderansı; betonun donatı yüzeyine yapışması, boyaların uygulandıkları yüzeylerde pürüzsüz istenilen şekilde uygulanması ve beton harcının agrega yüzeyine yapışması gibi anlamlara gelmektedir. Aderans, yapıların statik özelikleri bakımından çok önemli olmakla birlikte, yapıların ayakta kalmaları için gerekli olan dayanıma, mukavemete en büyük etkenlerden biri olmaktadır.
Özetlemek gerekirse inşaatta aderans, betonarmenin oluşmasını sağlayan en önemli kavramdır. Beton ve çeliğin bir arada kalmasını, çalışmasını betonarme özelliği göstermesini sağlamaktadır.
Otomatik Kapı Sistemleri Nasıl Çalışır, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Aderans Boyu
Aderans boyu (Bağ Uzunluğu), beton ve çeliğin merkezleri arasındaki mesafe olarak tanımlanmaktadır. Bağlanma düzeyi, iki eleman arası çekme ne kadar güçlü olursa bağ boyu o kadar kısa olmaktadır.
Aderans kuvveti,
- betonun çekme dayanımı,
- yüzey geometrisi,
- çelik akma dayanımı,
- bağ kuvveti,
- kenetlenme boyu,
Aderans, betonarme yapı inşasında yukarıda ki değerler için oldukça etkilidir. Aderans boyu, betonarme yapıların dayanıklılığı ve performansı gibi kavramlar için oldukça önemlidir.
Prekast Nedir ? Dayanıklı Cephe İle Binayı Koruma, başlıklı yazımızı okudunuz mu?
Aderans Arttırıcı
Çelik ve beton yapı malzemesini bir arada tutmaya yarayan bağ kuvvetine aderans ismi verilmektedir. Betonarme elemanın üzerine bir yük uygulandığında bu malzemeler arası kuvvet aktarımı aderans arttırıcı malzemelerin etkisiyle oluşmaktadır.
Betonarme yapılar için çelik donatıları çevreleyen betonlar ile bir bağ halinde tutmak gerekmektedir. Aderans kuvveti, betonarme elemanlara uygulanan kuvveti iki yapı malzemesini bir arada çalıştırarak eşit şekilde karşılanmasını sağlamaktadır.
Betonarme elamanlar arasındaki aderans kuvvetini arttırmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunlar;
- Nervürlü donatı kullanımı
- Aderans Arttırıcı Malzemeler
- Enine donatı kullanımı
- Polimer bazlı aderans arttırıcılar
- Çimento esaslı aderans arttırıcılar
gibi yapı malzemesi katkıları kullanmak aderansı arttırmak için doğru seçimler olacaktır.
Aderans Arttırıcı Fiyatları
Aderans Arttırıcı Fiyatları kullanım tipine, ölçeğine ve performansına göre değişmektedir. Ülkemizde bolca yurtdışından ihtal edilmiş Aderans Arttırıcı katkı malzemeleri bulunmaktadır. Bu katkı malzemeleri, betonarme inşası sırasında harç olarak betona eklenmektedir.
Aderans arttıcı malzemelerin ülkemizde de giderek daha fazla üretildiğini görmekteyiz. Ülkemizde de birçok kaliteli Aderans Arttırıcı Malzeme imalatçısı bulunmaktadır.
Sonuç
İnşaat sektörü ülkemizde gün geçtikçe basite indirgenmeye, değersiz gösterilmeye çalışıldı, çalışılıyor.
Bizse bunu kabullenmek kendimizi, mesleğimizi değersiz görmek yerine aldığımız eğitime değerlerimize saygı gösterip kendimizi geliştirmeli belki de çağdaş, yenilikçi mühendisler olarak güzel ülkemize yeni değerler katmalıyız.
STRUCARE ekibi olarak, Yapı Ve Tasarım Rehberi olma adına çıktığımız bu yolda tavsiyelerimize kulak vermek yanımızda yer almak isterseniz bize sosyal medya üzerinden ulaşabilir, takip edebilirsiniz!