Otomatik Kapı Sistemleri çoğunlukla, kapıların açılmasını ve kapanmasını gerçekleştirmek için kapının elektrik sistemini oluşturan hareket algılama sensörleri ve optik sensörler ile çalışırlar. Tabi ki bu kadar basit değil. Yazımızın devamında Otomatik Kayar Kapıların çalışma mantığı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Otomatik Kapı Sistemleri
Otomatik Kapı Sistemleri hayatımızı kolaylaştırmak adına bildiğimiz sıradan kapılara işlevsellik, fonksiyonellik katmış önemli bir teknolojidir. Günümüzde, hava alanlarında, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, okullarda, hastanelerde sıklıkla kullanılmaktadır.
Özellikle tekerlekli sandalye kullanan dostlarımızın geçiş kolaylığı, mağaza dükkan gibi alanlarda kapının açık yada kapalı tutulması gibi zorluğun ortadan kalkması gibi bir çok konuda bizim hayatımızı kolaylaştırmaktadır. En basit şekilde örnek vermek gerekirse, bir alışveriş merkezinden alışveriş yaptınız ve aracınıza doğru gideceksiniz. Oda ne iki elinizde dolu sakin olun endişe etmeyin, otomatik kapı sistemleri ülkemizde her yerde ama her yerde olan alışveriş merkezlerinin hepsinde bulunmaktadır.
Otomatik Kapı Sistemleri Nasıl Çalışır?
Otomatik kapılar, sensörlerinin görme açıları boyunca bir haraket algılaması sonucunda, kapı elektronik tesisatında bulunan sensörler yardımıyla içerlerinde bulunan elektronik karta aktivasyon sinyali iletirler. Kayar Kapı Sistemi elektronik beyni sinyali aldığında, içeride ki mekanik aksamda bulunan dişli motoru çalıştırarak, kapının kayış ve kasnaklar yardımı ile açılmasını sağlar.
Kayar Kapı Parçaları Nelerdir?
Otomatik Kapı Nasıl Çalışır sorusunun cevabını teknik açıdan verdikten sonra, Otomatik Kapı Parçaları nelerdir birlikte inceleyelim.
Otomatik Kapılarda mekanik ve elektriksel aksam olmak üzere temelde iki farklı bileşen bulunmaktadır. İlk olarak elektrik içeren sistemleri inceleyelim. Otomatik Bir Kapının Elektrik aksamı şu şekildedir;
- Transformatör
- Aktivasyon Sensörü
- Güvenlik Sensörü
- Kilit Sistemleri
- Kontrol Mekanizması(Kontrolör)
Transformatör: Otomatik Kayar Kapı sistemlerinin en basit parçası olarak düşünülebilir. Ek olarak, daha büyük çaplı daha fazla güç harcayan kapılarda transformatör çıkışlarında ek olarak bir sigorta bulunmaktadır.
Aktivasyon Sensörü: Aktivasyon sensörleri kapı kontrolörüne sinyal göndererek otomatik kayar kapının açılıp kapanmasını tetikleyen sensördür.
Güvenlik Sensörü: Koruma sensörleri otomatik kapının açılma ve kapanma durumlarında nesne ve insan gibi varlıkları algılayarak beyne sinyal gönderir.
Kontrol Mekanizması(Kontrolör): Kontrolörü kayar kapıların kalbi olarak düşünebiliriz. Öyle ki, bileşenleri analog devrelerden mikro işlemcilere kadar uzanmaktadır. Bu bileşenler kendi içerisinde otomasyon sistemleri ile entegre edilir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar, başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.
Kayar Kapı Sistemleri Mekanik Aksamı
Otomatik Kapıların mekanik aksamını inceleyecek olursak, şu bileşenlerden oluşmaktadır.
- Sürücü Motoru ve Aşırı Isınma Rölesi
- Kilit Sistemleri
- Yelpaze Pencere
- Lento
- Kayar Kapı
- Sabit Panel
Sürücü Motoru ve Aşırı Isınma Rölesi: Kayar Kapılar güç seviyesi ayarlanabilir ve yüksek güce dayanıklı sürücü motorları kullanırlar. Aşırı ısı rölesi ise sistemi daha uzun ömürlü hale getirmek için kullanılır.
Kilit Sistemleri: Kayar Kapı Sistemlerinde kilit en önemli parçalardan birisidir. Otomatik Kayar Kapılar tipik olarak 2 çeşit kilide sahiptirler. Bunlar, elektromanyetik kilit ve elektromekanik kilit sistemleridir.
Yelpaze Pencere(Kapı Üstü Pencere): Kapı üstü pencere olarak da adlandırılan, tavan ve kayar kapı başlığı arasına monte edilen cam yada aleminyum olarak imal edilen parçadır.
Lento: Kapı sürücülerinin, sensörlerinin monte edildiği alandır. İnşaat terimlerinden olan lento, kayar kapılarda da benzer işlevi görmektedir.
Kayar Kapı Paneli: Otomatik kapı sistemlerinde kullanılan panellere verilen isimdir. Sıklıkla alüminyum ve paslanmaz çelikten oluşan çerçeveler kullanılır. Cam olarak ise güvenlik amacıyla temperli camlar kullanılır.
Sabit Kayar Kapı Paneli: İmalat türüne göre değişkenlik gösteren bir bileşendir. Otomatik kapı Sistemlerinin haraket etmeyen, sabit kısımlarını ifade eder.