İnşaat sektörü özelinde çimento, beton gibi yapı malzemelerinin yaptıkları salınımlardan ötürü atmosfere zarar verdikleri bilinmektedir. Dünyanın geleceği düşünülürken, inşaat sektöründe küresel ısınmaya neden olabilecek sorunların çözümleri aranmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte, CO2 katkılı beton teknolojilerini birlikte inceleyelim.
CO2 Katkılı Beton
Çimento, karbondioksit salınımı bakımından oldukça zararlı bir malzemedir. Betonda karbondioksit kullanımı fikri, içeriğinde ki çimento miktarını azaltma düşüncesiyle ortaya çıkmıştır.
CO2 Katkılı beton, karbondioksiti gaz halden minerale hale çevirerek betonda, mukavemet arttırıcı etki gösteren katı karbonlara dönüşmesiyle oluşmaktadır. Betonda mukavemet arttırıcı olarak CO2’nin kullanılmasıyla birlikte, hem atmosferdeki karbondioksitin bir geri dönüşüm olacak hem de çimentonun sebep olduğu CO2 emisyonunda azalmaya gidilecektir.
Betonun hazırlık aşamasında, kürlenirken karbondioksit mineralleri kullanımı ile betonun çok daha hızlı priz(katılaşan) alan, daha mukavemetli ve daha ekonomik bir yapı malzemesi olacağı düşünülmektedir. Bu yenilikçi teknolojinin vaat ettiklerine bakılırsa, inşaatın ham maddesi olarak görülen betonun dünya geleceği için çok daha önemli bir yapı malzemesi olacağı düşünülmektedir.
Çevre Dostu Beton Teknolojileri
Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan Aramco, Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) ile birlikte inşaat ve dünyanın geleceğine yön verecek bir teknoloji üzerine araştırmalar yapmaktadırlar.
Uzmanlar yaptıkları araştırmalar doğrultusunda, fabrikalardan salınan CO2’yi beton üretiminde geri dönüştürülerek kullanılacak bir yapı bileşeni haline getirmenin yolları bulmuşlardır. Teknoloji, ilk etapta çimento ve diğer endüstriyel beton katkıları gibi malzemelerinin kullanımın azaltılması, betonun ihtiyacı olan mukavemetin, bağlayıcılığın CO2 mineralleri tarafından sağlanmasını vaat etmektedir.
Beton karışımında çimentonun rolünü azaltmayı hedefleyen yenilikçi beton teknolojisi, çimento kullanımının sera gazı üzerinde etkili olduğu %10’luk değeri de sıfırlamak istemektedir. Betonda en önemli konu priz süresi ve sahip olduğu beton dayanımı değerleridir.
Teknoloji, yapılan testlerde en çok kullanan beton dayanımı olan 35 megapaskal (MPa)‘ya, normal çimento katkılı betonun ihtiyaç duyduğu 28 güne kıyasla, 3 günde ulaştığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, betonun çok daha hızlı priz aldığı, CO2 katkılı betonun kalıplarından 10 saat içerisinde sökülebileceği bildirilmiştir.
Küresel Isınmaya Karşı Yenilikçi Beton Teknolojileri
Yapılan araştırmalar, yenilikçi beton teknolojisinin ilk etapta daha çok prekast beton uygulamalarında kullanılabileceğini düşünmektedir.
İlk etapta yapılan hesaplamalara göre, betona karbondioksit katkısının yılda ortalama 70 milyon ton karbondioksiti, atmosferden alıp geri dönüştürebileceğini göstermektedir. CO2 salınımı üzerinden bir hesap yapılırsa bu karbondioksit miktarı ortalama, 30 milyon aracın sebep olduğu gaz emisyonunun önüne geçecektir.