Teknoloji inşaat endüstrisine, yapay zeka, robotik gibi alanlarda büyük katkılar sağlamayı vaat etmektedir. Gelişen, yazılım dünyasını mekanik ile birleştirince ortaya birçok farklı inşaat imalat türü çıkmaktadır. Japonya’da inşa edilen baraj çeşitli nedenlerden ötürü yüklenicileri Robotlar İle Baraj inşa etme deneyimini yaşamasına neden olmuştur. Robot teknolojilerinin ilk örneklerinden olacak projenin detaylarını birlikte inceleyelim.
Robotlar İle Baraj İnşa Etmek
Japonya’da inşaat sektörünün başlıca problemleri arasında insan gücü eksikliği bulunmaktadır. Dolasıyla, inşaat firmaları şantiyelerde çeşitli inşaat teknolojilerinden yararlanmaya çalışmaktadırlar.
İnşaat sektörü, üzerine yapılan teknoloji inovasyonlarının ana odağı insandır. Yüklenicilerin ana hedefi, iş gücünü azaltmak, projenin sorunsuz olarak tamamlanması ve proje teslim sürelerinin kısalmasıdır. Obayashi, isimli Japon bir müteahhit, elindeki baraj inşaatı projesinin neredeyse tamamını robotlar ile inşa etmeyi planlamaktadır. Toplamda, 90 metre yüksekliğinde ve 340 metre uzunluğunda projelendirilen beton baraj, Japonya’nın Mie bölgesinde inşa edilecektir.
Japon inşaat firması, barajın inşa edileceği bölgeye bir adette beton tesisi inşa etmektedir. 400 metreye varan barajın inşasında her süreç için ayrı bir otomasyon sistemi kullanılması hedeflenmektedir. Çalışmalara ilk olarak, barajın temeli ve devasa gövdesinin inşası ile başlanacaktır.
Projenin detaylarında projenin Mart 2023 tarihinde tamamlanarak teslim edileceği ön görülmektedir. Şantiyelerde robotik kullanımının ilk örneklerinden olacak olması nedeniyle, robotlar sürekli olarak operatörler ile kontrol edilecektir. Bununla birlikte, çeşitli inşaat işçileri de proje boyunca robotların çalışma mekaniği ve işin sorunsuz olarak tamamlanması amacıyla şantiyeyi takip edeceklerdir.
İnşaat Sektöründe Robotların Geleceği
Robotlar, bugünün şantiyeleri için yenilikçi ve zor bir teknoloji olarak görülse de yapılan ar-ge çalışmalarının çoğunluğunun inşaatlarda insan gücünü azaltma amacıyla yapıldığı bilinmektedir.
Yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda, yapılmış olan açıklamalara göre yapılan ar-ge çalışmaları doğrultusunda inşaatların yapım süresinin %40’a varan oran ile daha hızlı olacağı ön görülmektedir. İnşaat sektöründe yapılan robotik ar-ge çalışmalarının ortak noktaları, insan gücü ihtiyacını azaltmak, kusursuz işçilik sağlamak, 7-24 devam edebilen şantiyeler yaratmak gibi detaylar bulunmaktadır. Teknolojilerin ilk olarak baraj şantiyesinde denenmesinin nedeni, barajlarda yapılan imalat çeşidinin az olması ve özellikle gövde kalıbı, betonu uygulamalarının tekrarlardan oluşmasıdır.