İnşaat ve mimarlık tarihi boyunca insanoğlu birçok türde yapı inşa etmiştir. Bunlar arasında, sıradışı konutlar, garip kaleler, ziyaretçilerini şaşırtan benzersiz tapınaklar gibi yapılar bulunmaktadır. Strucare ekibi olarak, Dünyanın En Saçma Binaları hakkında bir çalışma hazırladık.
Dünyanın En Saçma Binaları
İnceleyeceğimiz bu sıra dışı mimari yapıların bazıları ihtiyaç doğrultusunda inşa edilmiştir. Bazıları o günün şartları ile eldeki yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilmiş, bazıları ise projenin mimarının fark yaratmak amacıyla dönemin mimari tasarım diline bir etki bırakmak istemesiyle inşa edilmiştir.
Modern mimari etkileri, mimari tasarımda modernizm etkileri sonucunda şık tasarımlar, yenilikçi tasarım anlayışları beklenmektedir. Günümüze gelindiğinde bazı yapılar için durumun böyle olmadığı görülmüştür. İnşa edilmiş yapıların bazılarının Dünyanın En Saçma Binaları sıfatını kazanmış olması garipsenecek bir durum değildir.
Oldukça uzun bir yapı listesine sahibiz. Bunun yerine aşağıda örnek olması amacıyla bazı yapı örneklerinin detaylarını paylaşacağız. Yazımızın devamında özellikle dikkat ettiğimiz Dünyanın En Saçma Yapılarını inceleyebilirsiniz.
- Independence Temple, Amerika Birleşik Devletleri
- Bubble Palace, Fransa
- Olympic Stadium, Montreal, Kanada
- Nautilus House, Mexico City, Meksika
- National Theatre, Beijing, Çin
- Casa Batllo, İspanya
- Casa Terracota, Kolombiya
- All the buildings in Park Güell, İspanya
- Contemporary Art Museum, Brezilya
- Ren Building, Çin Halk Cumhuriyeti
- Cybertecture Egg Office Building, Hindistan
- Wing Shape Zayed National Museum, Birleşik Arap Emirlikleri
- Basket Building, Amerika Birleşik Devletleri
- Earth House, İşviçre
- Hallgrímskirkja, İzlanda
- The Crooked House, Polonya
- La Pedrera, İspanya
Lotus Temple, Delhi, Hindistan
Türkçesi Lotus Tapınağı olan ilginç mimari yapı, gökyüzüne doğru açılan çiçekleri sembolize etmektedir. İnşa edilmiş bu yapı, Delhi şehrinin sembolik simgelerinden birisidir. Toplamda 27 adet tamamıyla mermerden oluşan yaprak, 9 adet yansıtma amaçlı havuz bulunmaktadır. Ek olarak, yapı çokça yeşil alana, bahçeye sahiptir. Yapı 1986 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır.
Hallgrímskirkja, Reykjavik, İzlanda
Hallgrímskirkjabinası yani, hallgrímur Kilisesi İzlandada bulunan Reykjavík şehrinde, 1940 yılında inşa edilmiştir. Yapının mimarı, Guðjón Samúelsson 1937‘de yapımına başlamış olup 1940 yılında yapının inşasını tamamlamıştır. Dikine mimari uygulaması en belirgin özelliğidir. Yapının yüksekliği, 74.5 (243 ft) metredir.
The Basket Building, Ohio, Amerika Birleşik Devletleri
Yapı görünüşünden de anlaşılacağı üzere bir sepeti simgelemektedir. Ohio’da 1997 yılında inşa edilmiş bu yapı bir sepet üretim firmasına aittir. Dünyanın en saçma binalarından birisine sahip olan LongaBerger firması günümüzde halen sepet üretimine bu sepete benzeyen yapı içerisinde devam etmektedir.