Epoksi Zemin Kaplama uygulamaları ticari yapılar, endüstriyel yapılar, sağlık yapıları gibi alanlarda en çok kullanılan zemin kaplama malzemelerinden birisidir. Estetik oluşu, kaymayı engellemesi gibi özellikleri onu diğer inşaat malzemelerinden öne çıkartmaktadır.
Epoksi Zemin Kaplama
Epoksi zemin kaplama, solvent ve su bazlı bileşenlerden oluşur. Uygulanacak zemin düzleştirildikten sonra epoksi su, reçine ve sertleştirici kimyasallar ile karıştırılarak zemine uygulanmaktadır.
Epoksi zemin kaplaması nasıl yapılır sorusundan önce, ilk olarak Epoksi Nedir, ne işe yarar soruları cevaplandırılmalıdır. Epoksi, yapıştırıcı, boya malzemesi gibi amaçlarla kullanılan bir epoksit polimeridir. Kelime anlamı olarak, iki farklı bileşenin bir araya gelerek bir kaplama malzemesi oluşturması anlamına gelmektedir. Reçine bazlı olarak üretilen epoksi yapı malzemeleri, kopolimer olarak sınıflandırılmaktadırlar. Kimyasal olarak incelendiğinde ise, reçine ile epoksit grubu kısa zincirli polimerler içermektedir.
Günümüzde, sıklıkla kullanılan zemin kaplama malzemelerinden birisin olan epoksi zemin uygulaması, düzleştirilmiş zemine uygulanır ardından diğer katlara geçilmeden bir kaç gün beklenilir devamında ise zeminin ihtiyacına göre diğer katları atılır. Epoksi zemin kurumaya başlayıp katılaştıkça zemine dayanıklı, güçlü, leke tutmayan, kaymayan bir katman sağlamaktadır.
Zemin kaplama malzemesinin En çok kullanılan iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla,
- Metalik epoksi zemin kaplamaları,
- Katı epoksi kaplama
Ne İşe Yarar?
Zemin Epoksi Kaplaması uygulamaları sıklıkla, garajlarda, okullarda, hastanelerde, ticari yapılarda ve endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde ise yavaş yavaşta olsa evlerimizde zemin kaplama malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Epoksi Zemin Kaplaması, uzun yıllar dayanabilen, yüke karşı dayanıklı ve en önemlisi kaymaz zeminler için kullanılmaktadır. Günümüzde birçok sanayi yapısında, depolarda, sağlık tesisleri gibi mekanlarda kullanılmaktadır. Ek olarak, epoksinin kimyasal özellikleri gereği yapı zemininde sağladığı leke tutmayan yapısı, her zaman temiz ve düzenli görünüşü gibi detaylar tercih edilmelerinde önemli etkenlerdir. Epoksi inşaat malzemesi özellikleri gereği çok yönlü bir zemin kaplama seçeneğidir. Estetiği, dayanıklılığı, hijyen sağlaması gibi detaylar bugün birçok önemli ticari ve kamusal yapıda epoksinin zemin kaplama malzemesi olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
Özellikleri
Epoksi zemin kaplaması, inşaat sektöründe reçineli zemin kaplama ve polimer zemin kaplama olarakda bilinmektedir. Zeminde epoksi uygulaması özünde, reçine ve polimerlerden oluşan bir kaplama malzemesidir.
Günümüzde, beton, vct, fayans, ahşap ve daha birçok yapı malzemesi üzerine uygulanabilmektedir. Zemin kaplama malzemesinin uygulanışı ardından sağlanan kimyasal reaksiyon sonucu kaplanan zemin daya dayanıklı, daha estetik hale gelmektedir. Ek olarak, epoksi malzeme ahşap üzerinde de kullanılabilmesi nedeniyse dekoratif ürün yapımında da kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, dekoratif epoksi masalar, cam üzerine uygulamaları gibi şık ve estetik dekorasyon ürünleri bulunabilmektedir. Tıpkı dekoratif epoksi ürünler de olduğu gibi yapılan epoksi zemin uygulamalarında da karışım içerisine farklı renk pigmentler, dekoratif kuvars agregaları, vinil pul gibi detaylar eklenerek oldukça şık ve dayanıklı zeminler elde etmek mümkündür.
Avantajları ve Dezavantajları
Epoksi Reçine Zemin Kaplama uygulamalarının birçok kullanım alanı ve kullanılması için birçok nedeni bulunmaktadır. Bilinen bütün inşaat malzemelerinde olduğu gibi epoksininde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Aşağıda zemin kaplama malzemesinin kullanımının sağladığı fayda ve muhtemel zararlarını görüntüleyebilirsiniz.
Epoksi Zemin Kaplama Avantajları
- Kolay temizlenebilir yüzeyler sağlar
- Leke tutmaz, kirli görünmez
- Suya karşı dayanıklıdır
- Şık ve estetik görünür
- Yüke ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır
- Zemin Kaplamaları Fiyatları bakımından uygundur
- Güvenli ve kaydırmaz zeminler sağlar
- Bakımı kolaydır
- Kullanım alanı çeşitlidir
- Çevre dostu bir yapı malzemesidir
Zemin Epoksi Kaplaması Dezavantajları
- Özel temizleyiciler kullanılmalıdır
- Epoksi uygulamaları ardından kuruması ve sertleşmesi zaman almaktadır
- Islak olduğunda çok kayganlaşır
- Bakımı diğer zemin türlerine göre pahalıdır
- Zemin kaplaması için geçici bir çözümdür
- Zemine epoksi kaplanması zor ve ustalık gerektirir
- Epoksi kimyasal bileşenleri gereği kokuya sahiptir
- Zeminden sökülmesi, kaldırılması zordur
Epoksi Zemin Kaplama Fiyatları
Epoksi zemin kaplaması fiyatları malzeme ve yapılış maliyeti olarak incelenmelidir. Epoksi reçine malzemesi sıvı olması nedeniyle litre bazlı ve kilogram üzerinden fiyatlandırılarak satın alınmaktadır.
Epoksi zemin uygulaması kaç para, sorusu günümüz inşaat malzemesi fiyatları nedeniyse sıklıkla sorulmaktadır. Zemin kaplama malzemesinin metrekare ve litre fiyatı ise içeriğinde ki epoksi oranı ve buna bağlı olarak kalitesi ile alakalı değişmektedir. 1 m2 zemin alanı için gerekli olan epoksi kaplama miktarı ise, 0,5– 0,6 kg/m2 aralığındadır. Epoksi inşaat malzemesinin güncel fiyatları kalitesine bağlı olarak 65 tl ile 2250 tl aralığında değişmektedir.
faydalı bir içerik olmuş teşekkürler.