Mimari, yapıları, insan odaklı olarak estetik ve işlevsel olarak tasarlama sürecine verilen isimdir. Artan dünya nüfusu ve artan iklim değişikliği sorununa karşı bu tasarım yolculuğu, doğal yaşam odaklı ekolojik mimari örnekleri üzerine yoğunlaşmak zorunda kalmıştır.
Ekolojik Mimari
Ekolojik Mimari, doğal yaşam ile kentsel yaşamı bir araya getiren ve bunu doğanın en az zarar göreceği şekilde tasarlayan mimari tasarım çalışmalarıdır. Artan insan popülasyonu, daha fazla kentleşme ihtiyacı beraberinde ekolojik sorunları getirmektedir.
Tasarımcılar, yaptıkları çalışmalarda mimariyi estetik sınırlarında kalarak, çevre dostu yapılar tasarlamak üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Mimari tasarımcılar, yapmış oldukları tasarım çalışmalarında günümüzün ve geleceğimizin en büyük problemleri haline gelen küresel ısınma, doğal kaynakların azalması, verimsiz araziler ve iklim değişikliği gibi sorunlara çözümler aramaktadır.
Enerji verimliliği yüksek yapılar tasarlamaya odaklanan mimarlar, fosil yakıt tüketiminin azaltılması, plastiğin daha az kullanılması, doğal kaynakların daha verimli şekilde kullanılması gibi kriterleri hedef alan yapılar tasarlamaya odaklı tasarım çalışmaları yürütmektedirler.
Çevre Dostu Yapı Örnekleri
Çağdaş mimari unsurlarını incelediğimizde, sürdürülebilir mimarinin en önemli bileşenler arasında yer aldığı görülmektedir. Gelecek odaklı tasarım düşüncesi, tasarımcıları çevre dostu binalar tasarlamaya itmektedir.
Dünya genelinde, yapı enstitülerinin belirlediği bir dizi kavramlar ile birlikte, LEED ve BREEAM gibi birçok kuruluş sürdürülebilir yapı kriterleri belirlemiştir. Yakın döneme kadar konsept olarak ortaya çıkan ekolojik mimari örnekleri, günümüzde inşa edilmeye başlanmış olup tamamlanmış birçok özel örneği bulunmaktadır.
- Museum of Tomorrow (Rio de Janeiro, Brezilya)
- Pixel Binası (Melbörn, Avustralya)
- Shanghai Tower (Şangay, Çin)
- Bullitt Center, Seattle, USA
- CopenHill (Kopenhag, Danimarka)
- Bahrain World Trade Center 1 and 2 (Bahreyn)
- One Central Park (Sidney, Avustralya)
Yukarıda, dünya genelinde ikonik olan, önemli ekolojik mimari örneklerini inceleyebilirsiniz. Yazımızın devamında, strucare ekibi olarak seçtiğimiz bazı yapıların detayları hakkında bilgiler vereceğiz.
The Crystal, Londra, Birleşik Krallık
Dünyanın en büyük firmalarından olan, İngiltere merkezli Siemens firması, sürdürülebilir mimari tarzını benimseyerek Londra içi oldukça ikonik olan The Crystal binasını inşa etmiştir. Yapının tasarımı, doğal ışığı en verimli şekilde kullanmak üzerine yapılmıştır. Bina içerisinde gün boyu doğal ışık kullanılmaktadır.
Yapı, sahip olduğu yağmur suyu toplama sistemi ile birlikte, atık suyu da depolayarak geri dönüştürmektedir. Elde edilen su tekrar arıtılarak içme suyu ve genel kullanım için kullanılmaktadır.
Pixel Binası, Melbörn, Avustralya
Avustralya, ekolojik mimariyi benimsemiş ve doğal yaşama oldukça önem veren bir ülkedir. Melbörn’de inşa edilmiş olan Pixel binası, harika bir yeşil bina örneğidir. Yapı, karbon emisyonu odaklı bir binadır. Yapı içeriğinde kullanılmış olan hiç bir yapı malzemesinde karbon salınımı bulunmamaktadır. Bununla birlikte yapının kullandığı enerji kaynakları da, atmosfere zararlı bir gaz üretmemektedir.
The Change Initiative, Shaikh Zayed, Dubai
Dubai, sahip olduğu devasa ekonomik güç ile mimari için birçok noktada öncü olmuştur. Geçmişten bugüne, dünyanın en yüksek binaları gibi ciddi rekorlara sahip olmuştur. Dubai mimarları, 2012 yılında, değerlendirmenler tarafından neredeyse tam puana sahip yeşil bir bina tasarlamıştır. Ticari faaliyetlerle tasarlanmış olan bu yapı, harika bir sürdürülebilir mimari örneğidir.