Ticari Yapı Kat Planı çizilirken, öncelikle yapılış amacı, içinde bulunması gereken işlevler bir araya toplanarak bunlar üzerine yoğunlaşmak doğru olacaktır. Ticari Yapı İnşaatı sürecinde “akıllı kat planı” kullanılması, tasarlanması çok önemlidir.
Ticari Yapı Kat Planı Nasıl Olmalı?
Ticari Yapı Kat Planı tasarlanırken, genel bir mimari terimler olan mekan ve işlev kavramları kesinlikle unutulmamalıdır. Mekanlar arasında güzel geçişler yakalanması halinde tasarlanan yapının verimliliği büyük ölçüde artmakla birlikte kullanımı da aynı şekilde etkilenecektir.
Genel itibariyle Ticari Binalar için kat planı çizilirken dikkat edilmesi gereken belli başlı faktörler vardır. Bunları aşağıdaki başlıklar altında sizler için toparladık.
Ticari Bina Kat Planı Çizilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ticari yapılarda çok amaçlı alanların gerekliliği,
- İşlevsiz ve kullanışsız alanlardan uzak durulmalı,
- Kat planında ekonomik çözümler
- Gereksiz saklama ve depolama alanlarını abartmayın,
- Söz konusu yapının işlevinin önemi.
Günümüz Mimarisinde Çok Amaçlı Alanlar
Ticari Bina İnşaatlarında kat planı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilk kural kesinlikle inşa edilecek yapının ihtiyacına göre birden çok işlevi bulunan alanlardır. Öncelik olarak kat planı hazırlanacak olan işletmenin, gereklilikleri sizden beklediği işlevler üzerine bir araştırılma yapılmalıdır.
Üzerine düşülmesi için bir örnek paylaşmak istiyorum, Beşiktaş/İstanbul bölgesinde çok meşhur bir midyeci bulunmakta aynı isimler aynı bölgede bir adette pizzacı açtılar sanırım az çok sosyal medyayı takip eden kişiler kimden bahsettiğimi anlamıştır. Sizce tek bir yapıda tek bir dükkanda bu iki işletme barındırılsa nasıl olurdu, bunu bir mimar gözüyle nasıl yapabilirdiniz?
Mimari Tasarım yapılırken, bir çok işlevi tek bir alanda çözmenin yollarını bulduğunuz zaman hem alandan hem de maliyetlerden tasarruf etmiş olursunuz. Genel olarak artık klasik mimarlık ritüellerinden uzaklaşmalıyız kopyala yapıştır işler yerine sorunlara çözüm bulmalıyız.
Kat Planı ve Ekonomi İlişkisi
Bu başlık nedir, mimari proje ücretlerinde daha nasıl ekonomi yapılabilir yada tam bir clickbait dediğinizi duyar gibiyim. Ülkemizdeki mimari proje ücretlerinin sektörde ki işsizliğin farkındayım. Fakat biz burada Türkiye de Yapı ve Tasarım sektörü nasıl olmalı bunu konuşuyoruz. Dolayısıyla bizde sizler gibi aynı konulara, aynı kavramlara karşı şikayetçiyiz.
2021 Yılında Yurtdışından İşçi Alımı Yapan Ülkeler Hangileridir?
Gelelim başlığın asıl karşılığına, kopyala yapıştır kat planlarının ötesine geçme fikrinde hemfikir isek, Ticari Kat Planımızda gereksiz alanlardan kurtulmuş olduk demektir. Şimdi ise konumuz alanları konumlandırmak. Şöyle düşünelim yapının tesisat planı hazırlanırken 1 çekirdek mi 2 çekirdek mi bulundurmalı?
Ticari Bina İnşaatında, yapılırken imalat maliyeti, sonrasında tadilat maliyetlerini düşürmek amacıyla, tesisat gerektiren alanların birbirine yakın olması gerektiğini unutmayın. Birden fazla sıhhi tesisat gerekliliği hem yapım maliyeti hemde ileriye dönük tadilat masraflarını büyük ölçüde arttıracaktır.
Ticari Yapı Ne Amaçla Yapılıyor?
Ticari Bina İnşaatı için, kat planınızı kabaca belirledikten sonra, yine klasikleşmiş bir mimari terim olan, “akış” kavramına odaklanmak en doğrusu olacaktır.
Örneğin bir ofiste erişimi, yürüyüş yollarını engelleyen çok fazla duvar olması sizce doğru mu? Departmanlar arası geçişlerde işleri zorlaştıran, erişimi engelleyen yürüyüş alanları olması sizce doğru mu? Yapılacak, ofis, market vb. aklınızda hangi yapı gelirse gelsin Ticari Yapının işlevi ve amacı doğrultusunda bir akış planı yapmak kesinlikle gereklidir. Örneğin bir market için kat planı çizerken yeteri kadar saklama alanı çizdiniz mi? Akış ve işlev kavramları bize göre öğrenilmesi gereken mimari terimler arasında ilk 10 listesine girmelidir.
Kat planı nasıl çizilir gibi bir çalışma yapabilir misiniz?