Başarılı bir mühendis olmanın yolu, mesleki eğitime ömür boyu devam etmekten geçmektedir. Öyle ki sürekli olarak araştırmalı, öğrenmeli ve merak etmelisiniz. İçeriğimizde, editörlerimiz tarafından belirlenmiş En İyi 5 Mühendislik Kitabı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Mühendislik Kitapları Ne İşe Yarar?
Mühendislik kitapları, mühendislerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmalarıyla birlikte değerli mühendisler tarafından kaleme alınmış içeriklerle, mesleklerinde daha tecrübeli hale gelmektedirler.
Alanında başarılı bir mühendis olmak için açık fikirli, farklı açılardan bakabilen bir kişi olunmalıdır. Bununla birlikte, analitik zekası yüksek, araştırmaya, okumaya ve eğitime ömrünüz boyunca meraklı olmalısınız. Daha çok kitap okumalı daha çok araştırmalı ve hem teknik hem de analitik anlamda kişisel gelişiminize devam etmelisiniz.

“Mühendislik sadece 45 konunun incelenmesi değil, aynı zamanda entelektüel yaşamın ahlaki çalışmalarıdır.” – P. Srivastav
Mühendislik teorileri, temellerini yıllar öncesinde atmış olsa da, teknoloji çağının etkisiyle, mühendislik bilimi sürekli olarak güncellenmekte ve gelişmektedir. Mühendisler bu doğrultuda, kariyerlerinde daha iyi noktalara gelebilmek adına geçmiş ve günümüz bilgilerini, mühendislik temellerini harmanlayarak kendilerini geliştirmelidirler.
En iyi 5 mühendislik kitabı başlığı altında incelediğimiz mühendislik kitaplarında, mühendisliğin temellerinden tutunda güncel mühendislik tecrübelerine varıncaya kadar, mesleğinizde daha ileriye gitmenizi sağlayacak bilgiler barındırmaktadır.
Mühendislik, mimari ve tasarım alanında yaptığımız çalışmaların yanında, bu meslek grubunda çalışan kişilerin kendilerini mesleklerinde geliştirebilmeleri adına mesleki kitaplar ve eğitimler üzerine tavsiyeler vermekteyiz.
En çok okunun içeriklerimiz arasında bulunan, Mühendislerin Okuması Gereken Kitaplar, başlıklı içeriğimizi görüntülemeyi unutmayınız.
En İyi 5 Mühendislik Kitabı
En iyi mühendislik kitapları, alanlarında uzman yazarlar tarafından yazılmış teknik bilgileri, tecrübeleri ve çeşitli mesleki birimlerle ilgili kılavuzları içermektedir. Mühendisler bu kitapları edinerek, kariyerlerine farklı bir bakış açısı katarak mesleki gelişimlerine büyük katkılar sağlamış olurlar.

Alanında başarılı olmuş mühendis yazarlar tarafından kaleme alınmış içerikler, yeni mühendis olmuş yada kendini geliştirmek isteyen mühendisler için birer mesleki rehber olmaktadır.
Aşağıda, “Amazon Best Seller” listesinden alınmış en iyi 5 mühendislik kitabı hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Mesleki gelişimine katkı sağlamak isteyen mühendislerin mutlaka göz atması gereken 5 iyi kitap listesi şu şekildedir;
- Structures : Or Why Things Don’t Fall Down
- The Design of Everyday Things
- Sustainable Materials – With Both Eyes Open
- Skunk Works: A Personal Memoir of My Years at Lockheed
- The Gecko’s Foot: How Scientists are Taking a Leaf from Nature’s Book
İçeriğimizin devamında, geçmişten günümüze best seller yani en çok satan etiketi almış mühendislik kitapları hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Mühendislik kavramı geçmişten günümüze medeniyeti inşa etmiş, geliştirmiş ve bugün ki haline getirmiş olan teknik açıdan bilgili, uygulama açısından tecrübeli olmak anlamına gelmektedir. Mühendis Ne Demek, sorusuna detaylı bir cevap arıyorsanız. Kalın olarak yazılmış olan başlığa tıklamanızı tavsiye ederiz.
Mühendislik Kitabı Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Mühendislik kitapları, mesleğe yeni başlayanlar yada henüz okul aşamasında olan mühendis adayları için ağır ve yavaş olabilir. Dolayısıyla, kitapları okurken sıkılmamak ve gerçekten verim alabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Bu içerikler bazı durumlarda, yazarlarının asıl mesleğinin “yazarlık” olmaması sebebiyle okunurluk açısından sınıfta kalabilmektedir. Aşağıda, en iyi 5 mühendislik kitabı nasıl okunmalı madde, madde sizler için işledik.
- Kitapları okuyacağınız saatleri, kafanızın boş olduğu saatler olarak ayarlayın
- Okurken, bilmediğiniz kısımları ve anlamadığınız teknik terimleri araştırmak adına not almayı unutmayın
- Eğer mümkünse, mühendislik kitaplarının dijital versiyonlarını değil basılı versiyonlarını edinmeye çalışın
- Roman tarzında değil, seçerek okumaya odaklanın
- Okuduğunuz kısımları, özet haline getirerek maksimum verim elde etmeye özen gösterin
The Design of Everyday Things
Türkçesi, gündelik şeylerin tasarımı olan bu önemli mühendislik kitabının yazarı Don Norman‘dır. Kitap içeriği, tasarımın basitliğini ifade ederken sorunlara nasıl çözüm bulunduğunu, mühendislik mesleğiyle olan ilişkilerini detaylı olarak aktarmaktadır.
Don Norman eserinde, tasarımın nasıl olması gerektiğini, sadeliğini ve etkili çözümler üretmek üzerine yapılması gerektiğini net olarak anlatmıştır.
Sustainable Materials – With Both Eyes Open
Türkçesi, Sürdürülebilir Malzemeler olan bu önemli eserin yazarları, Julian Allwood ve Jonathan Cullen’dir. Mühendisliğin temel yapı taşları olan çelik, alüminyum ve plastiğin dünya üzerinde karbon emisyonunun %40’ına sebep olduğu bu dönemde bu önemli eser, bizlere mühendislerin efektif “küresel ısınma” çözümleriyle alakalı neler yapabileceklerini ifade etmektedir.
Mühendislik mesleğinden bağımsız olarak, herkesin mutlaka okuması gereken bu kitap bizleri gelecekte yüzleşme ihtimalimiz olan küresel ısınma kaynaklı sorunlara, günümüzde nasıl yaklaşabileceğimiz adına fikirler vermektedir.
Bu kitaplari ogrendigim iyi oldu saolum