Mühendis nedir sorusunun cevabı, dünyadaki sorunlara, problemlere bilimsel yaklaşım ile çözümler bulan bu çözümler ile insan hayatına katkıda bulunan meslek grubuna verilen isimdir. Strucare ekibi olarak, mühendislik mesleğini tanıtmak adına bir çalışma hazırladık.
Mühendis Nedir
Mühendis nedir ifadesi 14. Yüzyıl itibari ile insan hayatına girmiş bir terim, meslek grubudur. Mühendislik kelimesi ortaya çıkışı 14. yüzyıla 1390’lı yıllara dayanan bir meslek grubudur. Askeri amaçlar ile yapılan geliştirmeler sonucu özellikle de 1390’lı yıllarda motor üretimi yapan kişilere verilmiş bir isimdir.
Mühendis mesleği nedir sorusu cevabı sıklıkla aranan bir sorudur. Doğayı ve insanı etkileyen konularda oluşan problemleri çözmek ve geliştirmek amacıyla bilim ve matematiği kullanan, bu doğrultuda eğitimler alarak mühendislik fakültelerinden mezun olan kişilere verilen isimdir. Bilim adamı ve mühendis arasında ki fark ise bilim adamını yeni icatlar, buluşlar yaparken mühendis ise bunları gerçek dünyada uygulayan kişilerdir. Yazımızın devamında, hangi mühendislik daha iyi, mühendislik ünvanı nedir, en zor mühendislik hangisi, neden mühendis olunur gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Mühendis Ne Demek
Mühendislik tarihi, tekerleğin icat edilmesine kadar uzanan geniş bir dönemi kapsamaktadır. İngilizce mühendislik ne demek sorusunun cevabı, ‘Engineering’ dir.
Mühendisliğin kelime anlamı, askeri motorların üretimi ve mancınık gibi savaş ekipmanlarını yapımı ile ortaya çıkmıştır. Ortaya çıktığında yabancı dilde ki kelime karşılığı ise, kuşatma motoru anlamına gelmektedir. Günümüzde birçok mühendislik dalı bulunmaktadır. Başlıca mühendislik alanları ise şunlardır; inşaat mühendisliği, elektik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve bilgisayar mühendisliğidir. Web sitemiz üzerinde “mühendislik” kategorisinde söz konusu mühendislik dalları hakkında bilgiler alabilirsiniz.
Yüksek mühendis, mühendislik eğitim ardından yüksek lisans eğitim alan mühendislere verilen bir ünvandır. Arapça mühendis ne demek sorusunun cevabı ise, muhandis’dir. İngiliz dilinden türemiş olan bu kelime Latincede icat etmek, buluş yapmak anlamlarına gelen “ingenium” kelimesi ile motorun ingilizcesi olan “engine” kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur.
Ne İş Yapar?
Mühendis ne iş yapar sorusunu kısaca özetlemek gerekirse, ortaya çıkışında askeri amaçların etkisi olmasına rağmen insanlık ve dünya tarihi boyunca köprüler inşa etmiş, uçaklar yapmış, nano teknoloji gibi alanlarda faaliyetlerde bulunmuş bir meslek grubudur.
Günümüzde çeşitli mühendislik ana bilim dalları bulunmaktadır. Bunlardan en eskisi “kuşatma motoru” yapan kişilerden ayrılan İnşaat Mühendisliğidir. Nedeni ise, savaşların ardından insanların ihtiyacı olan yapılar, ulaşım yolları ve yaşam alanlarının inşa edilmesi gerekliliğidir. Özetlemek gerekirse, mühendisler hayatımızdaki sorunları çözmek adına matematiğin gücü, bilimsel bakış açısının sınırsız ufku doğrultusunda bilgi ve teknik gibi becerileri uygulayan kişilerdir.
Mühendislik Bölümleri
Mühendislik eğitimi, mühendis nasıl olunur sorusuna cevap arayanlar için oldukça açıklayıcı bilgiler sunmaktadır. Mühendislik Fakültelerinde okumak isteyen kişiler, teknoloji, bilim, matematik gibi alanlarda eğitim almaktadırlar.
Mühendislik Bölümlerinde verilen eğitimin temelleri yaklaşık olarak binlerce yıl önce temeli atılmış, tecrübeli mühendisler tarafından geliştirilmiş bilgilerdir.
Başlıca mühendislik bölümleri ise şöyledir;
- İnşaat mühendisi
- Makine mühendisi
- Bilgisayar mühendisi
- Biyomedikal mühendisi
- Elektrik elektronik mühendisi
- Petrol mühendisi
- Tekstil mühendisi
- Gıda mühendisi
- Yazılım mühendisi
- Çevre mühendisliği
Mühendis Ne Kadar Maaş Alır?
Mühendis maaşları mesleği tercih etmek isteyen kişiler için oldukça sık sorulan bir sorudur. Yeni mezun maaşları ülkemiz şartlarında asgari ücret (8500 TL ile 15.500 TL aralığında değişmektedir.
Mühendislik gelişime açık, tecrübe edindikçe değerlenen bir meslek grubudur. Edindiğiniz iş çevresi, tecrübe, yabancı diliniz doğrultusunda dolgun maaşlar alma şansınız bulunmaktadır. Bununla birlikte mühendislik evrensel bir meslek olduğundan ötürü yabancı dilinizi geliştirerek yurtdışı iş imkanları bulabilirsiniz.