Dünya, iklimler değişiyor. Yaşanılan değişim, insan etkisiyle birlikte dünyamız için problemler haline geliyor. Değiştirmek için neler yapabiliriz? İnşa ettiğimiz yapılarda CO2 değerlerini nasıl düşürebiliriz? Klasik betonarme yapıların, atmosferde yer alan karbondioksit emisyonunun %40’ına sebep olduğu bilinmektedir. İklim Değişikliğine Ahşap yapılar ile çözüm bulma fikirlerini incelemek için yazımızı okuyabilirsiniz.
İklim Değişikliği İle İnşaat Sektörü İlişkisi
İklim değişikliği, yerküre üzerinde küresel ve bölgesel olarak iklimlerin değişikliği ifade etmektedir. Bölgedeki sıcaklıkların, yağış oranlarının ortalama değerler dışına çıkarak uzun vadeli olarak değişimini ifade etmektedir. Bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmalar doğrultusunda dünya iklimi üzerinde ki en büyük değişiklikler son 20 yılda yaşanmıştır.
İnsan yapımı çevre, araçların gaz salınımı, tahrip edilen doğa ve daha birçok unsur iklim değişikliğinin sebepleri arasında yer almaktadır. Öyle ki, son 20 yılda hızla büyümüş olan inşaat sektörü de başı çeken nedenlerden birisidir. İnşaat yapılmak için kesilen ormanlar, kurutulan göller, doğal ekosistemin bozulması, yapı malzemelerinin CO2 (Karbondioksit) salınımı gibi etmenler iklim değişikliğinin etkilerinin giderek artmasına neden olmaktadır.
Amerika’da yapılan araştırmalar doğrultusunda inşa edilmiş yapılarda kullanılan çelik, beton ve birçok malzemenin doğal birer CO2 kaynağı olduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen verilere göre inşa edilmiş yapılar atmosferdeki karbondioksit emisyonunun %40‘ına neden olmaktadır. Bu oranları sırası ile %35’lik değere sahip ulaşım endüstrisi, %32’ye sahip sanayi faaliyetleri izlemektedir. İnsan hayatı devam ettiği sürece yapılaşma devam edecektir. Buna bağlı olarak doğaya dönüş ve doğayla barışık yaşama adına bazı çözüm yolları aramamız gerekmektedir.
İklim Değişikliğine Ahşap Yapı
İnsan hayatı boyunca barınma, sağlık ve ulaşım çözümlerine ihtiyaç duyacaktır. Bunların temeline inildiğinde ise yaşanılabilir bir dünyaya ihtiyacı olacaktır. Betonarme ve çelik yapılar artık doğa için kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Doğal yapı malzemeleri seçerek, ekolojik materyaller kullanarak CO2 salınımını düşürebilir hatta belki de atmosferdeki karbondioksiti yapı duvarlarına depolamak mümkün olabilir.
Bambu yapı malzemesi ile inşa edilmiş yapıları incelediniz mi? Web sitemiz üzerinde arama çubuğunu kullanarak bu doğal ve dayanıklı yapı malzemesini incelemeyi unutmayınız.
İnşaatın CO2 Salınımına Etkisi
Kentlerimiz yıllardır göç almaktadır. Gerek ekonomik sebepler gerekse insanların şehir hayatını tercih etmesi nedeniyle popülasyon hızla artmaktadır. Nüfusa bağlı olarak artan konut ve kentleşme ihtiyacı beraberinde yeni ticari yapıları, fabrikaları gerektirmektedir. Buna bağlı olarak çelik, çimento ve demir ihtiyacının artacağı düşünülürse bu yapı malzemelerinin doğal etkisi olarak sera gazında artış yaşanacaktır.
Mimari tasarımın yeniliklerinden olan zamansız tasarımlar, sürdürülebilir mimari çalışmaları beraberinde ahşabın inşa ettiğimiz yapılarda kullanımını arttıracaktır. İnşaatlarda ahşabın yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte, fabrika bacalarından gelen toplam sera gazı emisyonlarını yarı yarıya indirmek mümkün olabilecektir.
Doğal ahşap binaların yapımı ile birlikte doğal inşaat malzemelerinin tercih edilmesi ekolojik açıdan faydalı olarak iklim değişikliğine karşı elimizi güçlendirecektir. Ekolojik inşaat malzemelerine iyi bir örnek vermek gerekirse, ahşap ile birlikte mineral bazlı yapı malzemeleri oldukça faydalı örnekler olacaktır.