İnşaat Asansörü, şantiyelerde yükleri düşey eksenli olarak taşıyan mekanik araçlardır. Günümüzde, büyük çaplı konut projeleri, ticari yapılar gibi yüksek katlı şantiyelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yapıları gereği küçük alan gerektirerek ağır yükler taşıma göreviyle çalışan bu asansörleri birlikte inceleyelim.
İnşaat Asansörü Nedir?
İnşaat Asansörleri, katlar arasında malzeme, personel ve gerekli araç gereçleri taşımayı sağlayan taşıyıcı birimdir. Özellikle kat sayısı fazla olan yapılarda tercih edilen bu taşıyıcıların İngilizcesi, Construction Hoist‘dir. Şantiyelerde yükleri düşey eksenli olarak, yukarı ve aşağı yönde güvenli şekilde taşımakla yükümlüdürler. Bu asansörlerin kurulumları, kullanımları ve bakımları teknik şartnamelere uygun olarak yapılmalıdır.
Şantiyede kullanılan asansörler portatif yada sabit olabilmektedir. Genelde sistemleri, haraketli makaslı bir taşıyıcı ve yük kabininden oluşmaktadır. Bununla birlikte, inşaat asansörü çeşidine göre çelik halatlı makaralar kullanılmaktadır. İnşaat Asansörleri ile iş gücünde önemli ölçüde tasarruf edilebilmektedir. Bununla birlikte zaman yönünden de oldukça faydalı bir araçtır.
İnşaat asansörü, inşaatlarda ağır yükleri taşımak için sıkça kullanılır. Yük taşıma kapasitesinin çok olması sayesinde ağır yüklerinin dışında tüm inşaat malzemelerinin, personelin ve gerekli araçların taşınmasını da sağlar. İnşaat asansörü yük taşımayı kolaylaştırmasının yanı sıra zamandan ve iş gücünden de oldukça kazanmayı sağlar.
Nasıl Kurulur?
Şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği oldukça önemli bir konudur. İnşaat alanı içerisinde kullanılacak makinelerin kurulumu, kullanımı ve bakımları da iş güvenliği açısından oldukça önemlidir. Arızası, hatası ve kazası durumunda büyük kayıplara yol açabilecek inşaat asansörlerinin kurulumu oldukça dikkat gerektiren bir konudur.
Şantiyelerde taşıyıcıların kurulumuna başlamadan önce ilk olarak inşaat asansörünün şasesi, inşaat içerisinde uygun bulunan bir alana yerleştirilir. Daha üsteki kelepçesine paralel olarak sabitlenir. Bu aşamada su terazisinden yardım alınabilir. Asansör beraberinde gelen kelepçe, kat arası veya çatıya güvenli bir şekilde konumlandırılır.
İnşaat asansörünün motoru ve elektrik tesisatı işini iyi bilen bir elektrikçi tarafından bağlanmalıdır. Elektrik tesisatı yapıldıktan sonra inşaat asansörünü deneme amacıyla şalter kolu geri çekilerek halatın yönü kontrol edilir. Şalter kolu geri çekildiğinde halat yukarı yönlü, ileri yitildiğinde halat aşağı yönlü çalışmalıdır. Yük taşıyıcı asansörün düzgün çalıştığı teyit edildikten sonra elektrik ve pano bağlantıları sağlam ve düzgün şekilde yapılarak kanca kovaya bağlanır. Yapılan tüm bu işlemler şantiyenin yetkili personeli tarafından denetlenmeli ve kontrol edilmelidir. Bununla birlikte, çalışacağınız asansör firmasının referansları ve verdiği garantileri mutlaka sözleşmeli olarak isteyiniz.
Olumsuz bir durum yaşanmaması adına kova yük konulmadan hareket ettirilerek kontrol edilir. Bu sayede olası iş kazalarının önüne geçmek ve operatörün makineye alışması için önemlidir. İnşaat asansörünün daha uzun ömürlü olması için her kullanım sonunda halat, makara gibi hareketli parçaların yağlanması tavsiye edilir. Bu işlemde gres yağı kullanabilirsiniz.
Çeşitleri Nelerdir?
Şantiyelerde kullanılan birçok taşıyıcı mekanik sistem bulunmaktadır. Özellikle yüksek katlı yapılarda en çok tercih edilen taşıyıcılardan birisi inşaat asansörleridir. Mekanik taşıyıcılar taşıma kapasiteleri, halat boyları, kullandığı voltaj ve fiyatlarına göre birçok çeşitte bulunmaktadır. Aşağıda şantiyelerde yük taşıma amacıyla kullanılan bu yapıların çeşitlerini görüntüleyebilirsiniz.
İnşaat Asansörü Çeşitleri
- Manuel raylı asansörler 25 metre halat boyuna sahiptir ve 500-1000 kilogram taşıma kapasitesine sahiptirler.
- Mini tip sessiz asansörler 25 metre halat boyuna sahiptir ve 100-120 kilogram taşıma kapasitesine sahiptir.
- Redüktörlü sessiz asansörler 25m halat boyuna sahiptir ve 250 kilogram taşıma kapasitesine sahiptir.
- Dam vinçleri 25 metre halat boyuna sahiptir ve 200-250 kilogram kapasiteye sahiptir.
- Mini tip gırgır asansörler 50-60 metre halat boyuna sahiptir ve 250 kilogram taşıma kapasitesine sahiptir.
- Monoray asansörler 30 metreye kadar halat boyuna sahip olabilir ve 1-5 ton arası taşıma kapasitesine sahiptir.
Asansör seçiminizi şantiyenizin teknik özellikleri, teknik şartnamelerin gereklilikleri ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak yapabilirsiniz. Seçimi yapılırken bu alanda çalışan mühendislerden destek alabilir, asansör firmaları ile görüşebilirsiniz.
İnşaat Asansörü Fiyatları
Şantiyenin kat yüksekliği, toplam yüksekliği, taşınacak yüklerin cinsi ve kapasitesine bağlı olarak seçilen inşaat asansörleri fiyatlandırılırken, kullanılacak taşıyıcının özelliklerine göre belirlenmektedir.
Asansör fiyatları şehirlere göre ortalamalar alınarak belirlenmiştir. İlgili firmaya ihtiyacınız olan inşaat asansörü için fiyat sorabilir, teknik özelliklerini öğrenebilirsiniz.
- Çelik halatlı, şansımanlı 5.500 TL
- Çelik halatlı, 1000kg 2.500 TL
- Çelik halatlı, yerden kumandalı 380 V 8500 TL
- Çelik halatlı vinç, şansımanlı dam vinci 4500 TL