Mimari Plan Çizimi inşaat yapım sürecinin ilk adımlarından birisidir. Yapının çeşitli teknik özelliklerini içermekle birlikte inşaat yapım izni alınırken gerekli olan statik proje ve mimari proje çalışmalarının öncüsüdür. Strucare ekibi olarak, mimari tasarım rehberi olmak adına yaptığımız çalışmalara devam ediyoruz.
Mimari Plan Nedir?
Mimari plan, mimari proje çalışmalarına verilen genel bir isimdir. İçerisinde, vaziyet planı, taslak proje, avan proje ve uygulama projelerini barındırmaktadır. Mimarlar tarafından hazırlanan projeler, inşaat yapım süreci öncesinde, süreç boyunca ve inşaatın tamamlanması ardından yapılacaklar ile ilgili, inşa edilecek yapı ile ilgili birçok bilgi ve detay barındırmaktadır.
Mimari plan çalışmaları içerisinde, mimari tasarım çalışmaları, yapı ile alakalı teknik detaylar gibi birçok unsur bulunmaktadır. Bunları kısaca özetlemek gerekirse, kat planları, vaziyet planı, inşaat alanı, kesin proje, uygulama projesi gibi çalışmalar bulunmaktadır.
Mimarlar tarafından hazırlanan bu çalışmalar sonucunda statik proje, mimari proje haline getirilerek ilgili belediyelerin imar müdürlükleri gibi kurumlarda denetlenerek onaylanması ardından yapı ruhsatı, oturma ruhsatı gibi belgelerin temin edilmesini sağlamaktadırlar.
Mimari Plan Çizimi
Kat planları, vaziyet planı, statik proje gibi çizimler içinde el eskizi çalışmaları, Autocad Mimari Plan Çizimi, Cad Mimari tasarım programları gibi birçok çalışma türü barındırmaktadır.
Mimarlar tarafından tam olarak müşterilerinin isteğine göre başlatılan mimari tasarım süreci, mimari tasarımcıların uzmanlığı, estetik bakış açıları doğrultusunda şekillenerek inşaat yapım sürecine giden yolun ilk adımları olmaktadır.
Mimari Plan Çizimi Aşamaları;
- Danışanın, müşterinin isteklerinin anlaşılması
- Tasarım yapılacak inşaat alanı ölçüleri belirlenmesi
- Mimari tasarım akış planı yapılması
- Temel yapı işlev ve fonksiyonlarının belirlenmesi
- Yapı dış/iç cephe projeleri
- Duvarların çizilmesi
- Kat planı oluşturulması
Mimari tasarım çalışmalarında kullanılan başlıca mimarlık programları ise şöyledir;
- Rhino 3D
- Revit
- SketchUp
- V-Ray
- AutoCAD
- Maya
- ArchiCAD
- Grasshopper
- 3dMAX
Gelişen teknoloji inşaat sektöründe büyük değişikliklere yol açmıştır. Mühendislik ve mimarlık tarihini incelediğimizde devasa masalar üzerinde bulunan devasa mimari projeleri, üzerlerinde milimetrik hesaplar ile el ile çizim yapan mimar ve mühendisleri görmekteyiz.
Örnekleri
Mimari proje çalışmaları yapılan işin ölçeği doğrultusunda inşa edilecek alanın, yapının teknik detaylarını, çizimlerini ve mimari cephe görünüşlerini içeren tasarım ve hesaplama çalışmalarını barındırmaktadır. Mimari Plan Örneklerini incelemeden önce mimari terimler sözlüğü başlıklı çalışmamızı incelemenizi önermekteyiz.
Mimari Proje Terminolojisi
Saha planı: İnşa edilecek alanın teknik özellikleri, çevresindeki yapı özellikleri gibi detayları içermektedir.
Kat planı: Katın, odaların yerleşim detaylarını, konumlandırmalarını gösteren mimari plandır.
İnşaat planı: Yapıyı inşa edecek kişilere, kiriş kolon vb. taşıyıcıların ölçü ve konumlarını gösterecek projedir.
Tavan planı: Işık, aydınlatma, tavan dekorasyonu gibi detayları barındırmaktadır.
Elektrik planı: Anahtarlar, sigortalar, kablo detaylarını barındırmaktadır.
Sektöre uzaksanız yada bir mimar yada mühendis değilseniz mimari çalışmalar size farklı bir dilde yazılmış gibi görülebilmektedir. Daha detaylı bilgiye, inşaat teknik terimleri başlığımız altından ulaşabilirsiniz.
Mimari Proje örneği, iç mimarlık ve mimarlık hizmetleri veren Hometsy ekibi tarafından hazırlanmıştır. Ekibi içerisinde, mimar ve mühendisler barındıran firma özellikle ev dekorasyonu alanında faaliyetlerine devam etmektedir. Hayalinizdeki yaşam alanlarına kavuşmak için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.