Mimari Tasarım süreci içerisinde birçok önemli detay barındırmaktadır. Mimarlık özünde tasarım odaklı bir meslek olup bakış açısı, yaratıcılık gibi kavramların öne çıktığı bir meslektir. Strucare ekibi olarak mesleki gelişiminize fayda sağlamasını umduğumuz kitapları, Mimarların Okuması Gereken Kitaplar başlığı altında listeledik.
Mimarların Okuması Gereken Kitaplar
Mimari tasarım süreci sonunda ortaya çıkan görselliğin ardında uzun ve derin araştırmalar, teoriler ve fikirler bulunmaktadır. Mimarlık bölümü mezunları bu yetkinlikleri sağlamak adına birçok eğitimden geçmekte ve kendilerini geliştirmeye çalışmaktadırlar.
Okunması Gereken Mimarlık Kitapları
- Towards a New Architecture
- Sapiens, A Brief History of Mankind
- Form, Space, and Order
- Yes is More, Archinomic on Architectural Evolution
- The Architecture Reference and Specification Book: Everything Architects need to know Every day
- The Architecture of Happiness
- Thinking Architecture
- Experiencing Architecture
- Analysing Architecture
Yazımızın devamında kitapların özetleri ve incelemeleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Mimarlar eğitim hayatları boyunca edindikleri bilgiler, saha tecrübeleri ile birlikte Okunması gereken mimarlık kitapları ile kendilerini mesleklerinde geliştirmektedirler. Mimari ekibimiz tarafından hazırlanmış bu listede mimarlık mesleği ile alakalı tecrübe verici içerikler, önemli mimarların hayatlarını ve projelerini derlemiş kitaplar ve daha birçok önemli kült olmuş mimarlık kitapları önerilerini bulabilirsiniz.
Okunması Gereken Mimarlık Kitapları
Towards a New Architecture
Yazarı: Le Corbusier
Kitap içeriğinde mimari tekniği, estetiği, endüstri üzerindeki etkisi ve geleceği hakkında incelemeler bulunmaktadır. Modern mimari akımını savunan yazar sayısı 200 den fazla fotoğraf ve çizim içeren güzel bir kaynak oluşturmuştur.
Yes is More, Archinomic on Architectural Evolution
Yazarı: Bjarke Ingels Group
Geniş hayal dünyası ve yaratıcı çözümleriyle kısa sürede ünlenmiş genç mimar Bjarke ve ekibi tarafından ele alınmış mimarlık kitabıdır. Kitap içeriğinde ekibin ses getirmiş projeleri ile alakalı detaylar, Bjarke’nin mimari bakış açıları gibi detayları oldukça samimi bir dil ile okuyabilirsiniz.
Sapiens, A Brief History of Mankind
Yazar: Yuval Noah Harari
Sapiens, kitabı direkt olarak mimari ile alakalı olmasa da insanlık tarihini geçmişten günümüze kadar net şekilde işlemiş kült niteliğinde bir kitaptır. İçeriğinde insanın gelişimi, ihtiyaçlarının gelişimi gibi konuları tarih, biyoloji, felsefe ve ekonomi gibi bakış açıları ile oldukça basit ve anlaşılır şekilde işlenmiştir. Mimarlığın içerdiği disiplinleri ve bunların amaçları düşünüldüğünde “anlamak” ve “farkındalık” terimlerinin oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.
Form, Space, and Order
Yazar: Francis D.K. Ching
Ching tarafından yazılmış bu kitap içeriğinde birçok görsel bulundurmaktadır. Resimli bir kitap olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde çoğu mimari eğitimcinin öğrencilerine tavsiye ettiği içeriklerden birisi olduğu bilinmektedir. Kitap içeriğinde kendi düşünceleriniz ile karşılaştırabileceğiniz birçok mimari tasarım eleştirisi bulunmaktadır.
The Architecture Reference and Specification Book: Everything Architects need to know Every day
Yazar: Julia McMorrough
Mimari kitapları genellikle kullanılan ağır dil sıkıcı terimlerden ibaret olarak görülmektedir. Bu kitap içeriğinde, sıkıcı ve gereksiz detaylardan uzak net ve akıcı bir şekilde tabiri caizse mimarinin a b c’si anlatılmaktadır.
Thinking Architecture
Yazar: Peter Zumthor
Adından da anlaşılacağı üzere “Thinking Architecture” tasarım üzerine düşünmeyi, ortaya çıkan mimari tasarım fikirlerinin nereden geldiği gibi detayları inceleyen koleksiyon niteliğinde bir kitaptır.
The Architecture of Happiness
Yazar: Alain de Botton
The Architecture of Happiness, Mimarinin ne işe yaradığı, insan için mimarinin ne demek olduğu gibi kavramları en iyi şekilde inceleyen mimarların başucu niteliğinde bir kitaptır. Kitap özünde, mimarinin insan hayatına etkisini, refahı vb. kavramlar çerçevesinde incelemektedir.
Experiencing Architecture
Yazar: Steen Eiler Rasmussen
Eiler tarafından kaleme alınmış Experiencing Architecture kitabında, mimari tasarımın ana odaklarından olan mekan ile nesne ilişkilerini ve bunların bir mimar tarafından nasıl algılanıp yorumlanması gerektiğini ele almıştır.
Analysing Architecture
Yazar: Simon Unwin
Analysing Architecture kitabı, mimariye ilgi duyanlar için hazırlanmış, bolca resimler içeren bir mimarlık rehberi niteliğindedir. Mimari tasarım ilkelerini en kapsamlı şekilde inceleyen kitaplardan birisidir. Bu incelemeyi, dünya üzerinden verilen mimari örneklere, tarih ve mimari ilişkisi gibi kavramlara dayandırmaktadır.