İstanbul Havalimanı, 29 Ekim 2018 Tarihinde kullanıma açılmış ilk seferi 14:26 saatinde, TK2124 uçuş koduyla Ankara’ya yapılmıştır. 5 Nisan 2019 tarihinde, Türk Hava Yollarının Ana Üssü, Atatürk Havalimanından, İstanbul Havalimanına taşınmıştır. Belgesellere konu olan bu mimari harikası, İstanbul Havalimanı Mimarisi hakkında detaylar, yazımızın devamında.
İstanbul Havalimanı
İstanbul Havalimanı, Avrupa ve Anadolu yakalarının kültürünü yansıtan Türkiye’nin zengin tarihini ve kültürel mirasını modern dokunuşlarla harmanlamış bir havaalanıdır.
Dünyanın en büyük havalimanları arasında bulunan yapı tam kapasitesine ulaştığında toplamda yıllık 200 milyon yolcuya ev sahipliği yapacaktır. Birçok açıdan dünyanın “en büyük ve en iyi” listesinde yer alan havalimanı, 33 futbol sahası büyüklüğünde havaalanı unsurunun toplamda 40.000 km taşınmasına sahne olmuştur.
The Great Move isimli bir belgeseli bulunan bu havaalanı transferi, dünya çevresini 10 kez dönmeyle eş değer bir mesafeye sahiptir. Türkiye tarihinin en büyük altyapı projesi olarak kayda geçmiş olan İstanbul Havalimanı, toplamda 1.4 milyon metrekare terminal alanına sahiptir. Toplam arazi boyutuysa, 76 milyon metrekaredir.
Artan çevre kirliliği, atmosferde yaşanan değişimler inşaat sektörünü çeşitli adımlar atmaya itmiştir. Ekolojik Mimari Tasarım süreçleri geliştirilmeye başlanmış olup çeşitli örnekleri inşa edilmiştir.
İstanbul Havalimanı Mimarisi
Osmanlının kültürel mirası ve modern Türkiye’nin zengin dokusuyla harmanlanmış modern bir mimari tasarıma sahip olan İstanbul Havalimanının mimarisi, Nordic ve Haptic firmaları tarafından yapılmıştır.
Londra merkezli Grimshaw firması ortaklığında yürütülen proje tamamlandığında etkileyici bir tasarım ortaya çıkmıştır. İstanbul Havalimanı Mimarisi, İstanbul’un zengin kültürel mirasını yansıtan bir yapı olmuştur. Renkleri, desenleri bizlere İstanbul’un mimari karakteristiklerini anımsatmaktadır.
Devasa pencereler güneş ışığından maksimum verim alınmasına sebep olurken, yapıyı fazlasıyla hacimli gösteren çatı tasarımı, kemerli tavanları bizlere, Türkiye’nin kültür mirası olarak görülen yapıları anımsatmaktadır.
İçerisinde toplam 6 devasa uçak pisti, devasa alışveriş alanları ve birçok amaçlı kullanılabilen alanlar bulunan havalimanı toplamda 2.5 kat üzerine inşa edilmiş kullanıcı deneyimi tarafında ödüller almış bir terminaldir.
Yapının dışarıdan en çok dikkat çeken özellikleri arasında, çatı katlarında bulunan pencereler ve temelden çatıya uzanan pencerelerdir. Hava Trafik Kontrol kulesi, ulusal sembollerimiz arasında bulunan lale şeklinde projelendirilmiştir.
Gizemli tarihi ve dönemin eşsiz mimarisinin harika örnekleri olan Giza Piratmitleri tarihi ve diğer özellikleriyle ilgili içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Ulaşım
İstanbul Havalimanı Mimarisi, özellikleri ve diğer unsuruyla dünyanın dikkatini çeken özellikle doğu ve batı yakaları arasında bir köprü görevi gören önemli bir transfer noktasıdır. İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bulunan yapı, şehrin Avrupa Yakasıyla Karadeniz kıyılarını birleştiren bir konumdadır.
Birçok farklı ulaşım yöntemiyle erişim mümkündür. Aşağıda, İstanbul Havaalanına gidebilmek adına bulunan seçenekleri görüntüleyebilirsiniz.
- İETT Otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.
- Havaist araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
- Taksi, dolmuş gibi araçları kullanabilirsiniz.
- Özel aracınızla ulaşabilirsiniz.,
Dans Eden Ev Mimarisi, yıllardır turistlerin ilgi odağı haline gelmiş eşsiz bir mimari tasarım örneğidir. Yapı hakkında detaylı bilgiyi ilgili içeriğimizde bulabilirsiniz.