Prefabrik Ev, üretimi ve imalatı fabrika ortamında gerçekleştirilen yapılara verilen isimdir. Ülkemizde, özellikle yazlık bölgelerde, bağ bahçe içerisinde ve depolama amacıyla sıklıkla kullanılan yapı sistemleridir. Yazımızda prefabrik evlerin en çok merak edilenleri, avantajları, modelleri, fiyatları gibi konular hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Prefabrik Ev Nedir?
Prefabrik ev, hafif çelik (galvanizli saç) taşıcı sistemi, çatısı, duvar bileşenleri, kapısı gibi parçalarının fabrika ortamında imal edilmiş olması anlamına gelmektedir. Konuyu daha iyi anlamak için dilimize İngilizceden geçmiş orijinali “prefabric” olan “prefabrik” teriminin anlamı ise şöyledir; Parçaları, bileşenleri önceden hazırlanarak birleştirilmiş olan anlamına gelmektedir.
Prefabrik evler, şantiye gerektirmeksizin fabrikada üretilmektedirler. İstenilen, mimari plan, dış cephe görünüşü ve istenilen metrekarede üretilebilmektedirler. Üretiminin ardından, nakliye yoluyla sevk edilerek inşa edilecek arazi üzerine montaj edilmektedirler. Yapının zemine sabitlenmesi ile varsa ince işliği (fayans, boya, parke, seramik) ve elektrik, su tesisat işlemleri tamamlanarak kullanıma, oturmaya hazır hale gelirler.
Prefabrik Yapıların Özelliklerini aşağıda daha detaylı olarak inceleyeceğiz fakat ana başlıkları ile öne çıkan özelliklerini sıralamak gerekirse, depreme dayanıklı, ekonomik ve uzun ömürlü yapılardır.
Taş evlerin özellikleri nelerdir? Taş ev fiyatları ne kadar?, okumak için tıklayınız.
Özellikleri Nelerdir?
Prefabrik evler adından anlaşılacağı üzere fabrika ortamında belirli standartlar göz edilerek üretilen yapı sistemleridir. Evler üretilirken, ısıya dayanıklılığı, yalıtımı gibi unsurlar göz edilerek üretilmektedirler. Bahsettiğimiz sistemler, bugüne kadar sahada hafif çelik kullanılarak, sandviç panel malzeme ile örtülen sahada montaj edilen evler değildir. Günümüz teknolojisi ile üretilmiş, taşıyıcı iskelet olarak yine hafif çelik tercih edilen yapılardır.
Daha öncesinde bir denetimsizlik söz konusu olsa da bugün bir prefabrik ev inşa etmek için izin almanız gerekmektedir. İmarlı bir arsa üzerine prefabrik bir yapı inşa etmek istiyorsanız tıpkı betonarme yapılarda olduğu gibi statik proje, mimari proje gibi belgelere sahip olmanız gerekmektedir. Bu durum ıssız, imar olmayan, izin alınan arazi vasfında ki yerler için gerekli değildir. Yine de bu tarz yapıları inşa ederken ilgili belediyelerin imar müdürlükleri ile görüşmek en doğrusu olacaktır.
Halk arasında, prefabrik ev sağlam mı, izin gerekir mi, her arsaya inşa edilir mi, prefabrik evler soğuk olur mu gibi sorulara sıklıkla cevaplar aranmaktadır. İlk olarak, sağlamlığı konusunda depreme karşı dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu belirmek gereklidir. Özellikle, Amerika’da birçok konutun prefabrik yapılardan oluştuğunu görmek mümkündür. İnşa edilebileceği arsa türü ve izin gerekliliği soruları ise kullanacağınız arsanın imar durumu ile alakalıdır. En doğru bilgiyi, imar müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Isı yalıtımı konusu ise, kullanılacak yalıtım malzemesine göre şekil almaktadır. Örnek vermek gerekirse, saç malzemeden yapılan bir çatı sadece şıngıl malzeme ile kapatılırsa yazları sıcak kışları ise oldukça soğuk bir eviniz olacaktır. Kullanılan malzeme türü ne olursa olsun, yalıtım birinci kuraldır. Bununla birlikte, korozyona karşı temel yalıtımı da oldukça önemlidir. Eğer bir prefabrik eviniz olsun istiyorsanız, çalışacağınız inşaat firmalarından sözleşme karşılığı kullanılacak malzemeleri tek tek istemeyi unutmayınız. Ek olarak, inşaat yapım işlerinde kesinlikle ama kesinlikle sözleşmesiz iş yapmayınız.
Bungalov evlerin özellikleri nelerdir, fiyatları ne kadar?, içeriğimizi incelemek için tıklayınız.
Prefabrik Ev Modelleri
Prefabrik ev modelleri ve içi, istenilen metrekare, ölçü ve şekilde üretilebilmektedir. Bununla birlikte, internet üzerinden gördüğünüz yada bir mimar ile sizin zevkleriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda tasarlanmış bir yapıya sahip olma imkanınız bulunmaktadır.
Geçmişte ülkemizde daha çok depolama ve bağ bahçe alanlarında kullanılan prefabrik ev modelleri günümüzde, maliyetlerinden ötürü yazlık ve konut olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Prefabrik yapıların tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden birisi dış cephede tanıdığı sınırsız çeşitliliktir. İstediğiniz renk duvarlar, taş kaplamalar, boardex modelleri, payanda çeşitleri gibi birçok dekoratif seçenek sunmaktadır.
Prefabrik evlerine ait örnek modelleri, pinterest, instagram gibi sosyal medya sitelerinde inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte, ilgili inşaat firmalarına ulaşarak istediğiniz ölçü, plan ve dış görünüşte bir eve sahip olabilirsiniz. Dip not: İmarlı bir arsada prefabrik ev inşa etmek istiyorsanız, ilk olarak mimari proje ofislerini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Karşınızda bir mimar ile yapıyı ihtiyacınıza özel olarak, dublex, 2+1, 3+1 istediğiniz ölçüde bir mutfak vb. çeşitlilik ile planlayabilirsiniz. Ardından, bir çelik yapı firmasına giderek bu projeyi istiyorum diyerek maliyetlerinizi kısmen azaltabilirsiniz.
Loft daire nedir? Loft dairede yaşamanın avantajları nelerdir?, incelemek için tıklayınız.
Prefabrik Ev Fiyatları
Bugün neredeyse ülkemizin bütün şehirlerinde prefabrik yapı, çelik yapı, tiny house firmaları bulunmaktadır. Özel bir yaşam alanına sahip olmak istiyorsanız araştırmalarınıza kendi şehrinizde bulunan firmalardan başlamanızı tavsiye etmekteyiz. Bunun en büyük nedenleri prefabrik evlerin nakliyesi sırasında çıkan nakliye ücretleri, montaja gelen ekibin masrafları gibi detaylar olmaktadır.
Prefabrik Ev Fiyatları, yapının metrekaresi, kat sayısı (tek katlı, dubleks), içerisinde kullanılan malzeme kalitesi ve eğer varsa projelendirme (inşaat ruhsatı) masraflarına göre şekillenmektedir. İl bazında değişen fiyatların en büyük nedeni ise, firmaların bazılarının üretici değil aracı olmasıdır. Strucare ekibi olarak sizler için, Türkiye genelinde prefabrik yapı fiyatlarını derleyerek bir tablo hazırladık. İlgili fiyatlar bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, dolar ve euro endeksine bağlı ani değişiklikler gösterebilecek fiyatlardır. Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
2022 Prefabrik Ev Fiyatları Ortalaması
Metrekare | Fiyat |
---|---|
55 | 133.000 ₺ |
70 | 156.000 ₺ |
110, dubleks | 270.000 ₺ |
150, dubleks | 340.00 ₺ |
İçeriğimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Prefabrik yapı kullanıcı yorumlarınızı, inşa etme tecrübelerinizi bizimle yorumlar üzerinden paylaşırsanız çok memnun oluruz. Ek olarak, sitemizin geri kalanında, çelik yapılar, betonarme yapılar, taş evler, bungalov evler ve tiny house modelleri başlıklı çalışmalarımıza da göz atmayın unutmayınız.