Endüstriyel yapıların, üst katlarının, çatı katlarının modern yaşam ve çalışma alanları haline getirilmiş haline Loft Daire denmektedir. Yazımız içeriğinde Loft’un kelime anlamı, nereden ortaya çıktığı, tarihi ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
Loft Daire Nedir?
Loft Türkçe, çatı katı yani üst kat anlamına gelmektedir. Öyle ki, bu terim Amerika’da çatı katı, İngiltere’de ise, çatı katında bulunan depolama alanlarını ifade etmektedir. Loft Daire ise, fabrika, depo gibi endüstriyel yapıların ev, ofis haline getirilerek kullanılmasını ifade etmektedir.
Loft Daireler genel olarak Endüstriyel Dekorasyon stiline sahiptirler. Öyle ki, açıkta kalan borular, tuğlalar, beton görünümlü duvarlar, açıkta bırakılan herhangi bir kaplaması olmayan kirişler bu daire tarzını en iyi şekilde ifade etmektedir. Loft tarzında yerleşim alanlarının ortaya çıkışı eski, kullanılmayan endüstriyel yapıların değerlendirilmesi amacı ile ortaya çıkmıştır. Bu çatı katları genel olarak, içerisinde duvar barındırmayan (odaları ayıran tuğla, bims vb. duvarlar) açık mimari kat planına sahip olmayan yapılar olarak tasarlanmaktadırlar. Tabi ki, banyo ve tuvalet gibi özel alanlar mahremiyet ve kullanışlılık gereği bölme duvarları ile ayrılmaktadırlar. Daha iyi bi ifade ile, Loft Daire nasıl olur, açık kat planına sahip, geniş alanlar barındıran, endüstriyel tarz dekorasyon ile tasarlanmış dairelerdir.
Loft Daire ve Normal Daire Arasındaki Farklar
Loft Daire ve klasik apartman daireleri arasında ki farklar çoğu zaman kafa karıştırıcı olmaktadır. Çoğu ülkede bir nevi emlak hileleri olarak kullanılan bu terimler arasında bariz farklar bulunmaktadır. Normal daireler, stüdyo daireler yada 2+1, 3+1 daireler olarak inşa edilen içerisinde mutfak, oturma odası, yatak odası gibi alanlar barındıran buna göre inşa edilen dairelerdir.
Loft daireler ise, eski fabrika, depo gibi yapılardan dönüştürülmüş yapılardır. Dolayısıyla, kat planıyla oynamak çoğu zaman mümkün olmayan dairelerdir. Ek olarak, bu tarz daireler klasik dairelere kıyasla çok daha büyük metrekarelere sahiptirler.
Avantajları
Loft stil daireler, yenilenmiş, tadilat görmüş eski endüstriyel yapılardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, mimari planında, dış cephesinde değişiklik yapmak pek mümkün olmamaktadır. Kendi içerisinde birçok avantaj ve dezavantaj barındıran bu daire tipleri hakkında bir derleme hazırladık.
- Açık Kat Planına Sahiptirler
- Geniş Alanlar Sunmaktadırlar
- Endüstriyel Stil Dekorasyona Uygundurlar
- Geniş Pencereler Dolayısıyla Fazlaca Doğal Işık
- Esnek Bir İç Plan Hazırlanabilir
- Dekorasyona Uygun Geniş Alanlar
Dezavantajları
Bilinen bütün yapı türlerinin kendi içerisinde barındırmış olduğu dezavantajlar bulunmaktadır. Bunlar çoğu zaman, sahip olunan metrekare, binanın bulunduğu alan, binanın yaşı gibi kriterlere göre değişmektedir. Loft Daire stilinde ise, yapıların türüne bağlı olarak bazı dezavantajlar bulunmaktadır. Bilinmelidir ki loft stil bir dekorasyondan ziyade bir yaşam felsefesi haline bürünmektedir.
- Yüksek Metrekare Dolayısıyla, Yüksek Faturalar
- Depolama Alanları Konusunda Eksiktir
- Dekorasyonu Maliyetlidir
- Tadilat İşlerinde Sorunlar Yaşanabilir
Loft Mimari Ne Demek?
Loft Mimari Stili, daire içerisinde iç duvarları kaldırarak, açık mimari kat planına sahip olan tarza verilen isimdir. Genel olarak, çatı katlarında uygulanan bu tarz sıklıkla sanatçılar, tasarımcılar, mimarlar gibi profesyonellerin yaşadığı daire türleridir.
Loft Mimari Tarzında, yapılar yüksek tavanlara sahip olmaktadırlar. Bununla birlikte, yapının taşıyıcı unsurları örneğin kolonlar, kirişler, duvar endüstriyel stile uygun olarak ham haliyle, bitmemiş olarak bırakılmaktadır. Loft Tarz yapılarda sıklıkla, açıkta kalan boruları, kirişleri zeminde düz beton gibi uygulamalar görebiliriz.
Gayet açıklayıcı bir anlatış olmuş teşekkürler.