Maliyeti, inşa süresi ve sahip olduğu dayanım değerleri nedeniyle, prefabrik yapı sistemleri sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Betonarme yapılara kıyasla %20 daha uygun maliyetler ile inşa edilebilen Prefabrik Yapıların Öne Çıkan Özelliklerini birlikte inceleyelim.
Prefabrik Yapıların Avantajları
Prefabrik yapıların öne çıkan özellikleri arasında, inşa yapım sürecinin kısaltılması, inşaat maliyetlerinin düşürülmesi, daha dayanıklı yapılar inşa edilmesi, mimari tasarımda esneklik sunması ve sürdürülebilir mimariyi daha etkin olarak kullanma şansı tanıması gibi özellikler bulunmaktadır.
Modüler yapı sistemleri, şantiye dışında fabrika ortamında üretilmesi nedeniyle işçilikte daha az kusur bulundurmaktadır. Bununla birlikte, belirli standartlar doğrultusunda üretilmesi nedeniyle daha sağlam ve daha güvenli yapı türleri olarak ön plana çıkmaktadırlar.
Gelişen sanayi endüstrisinin etkisiyle, eskiden sadece konteyner olarak kullandığımız prefabrik sistemler, günümüzde devasa gökdelenlerden, mega konut projelerine kadar birçok inşaat alanında kullanılmaktadırlar. Fabrika ortamında, belirlenmiş yönetmelikler doğrultusunda hazırlanan modüler sistemler, şantiyede sadece temele ihtiyaç duyarak imal edilmektedirler. Dolayısıyla, diğer yapı türlerine kıyasla kontrolü ve denetimi daha kolaydır.
Modüler Yapı Sistemlerinin Bilinmesi Gerekenleri
Prefabrik yapılar, enerji verimliliği yüksek, sürdürülebilir mimarinin daha net olarak kullanılabileceği yapı sistemleridir. Klasik betonarme yapılara kıyasla, daha az karbon salınımı ve sunmuş olduğu daha esnek mimari tasarım çalışması ile istenilen yapı malzemesinin kullanılmasına olanak vermektedir.
Diğer bir açıdan, betonarme ve çelik yapı sistemlerine göre daha ekonomik çözümler sunan prefabrik yapıların kullanımı dünya genelinde giderek artmaktadır. Verdiğiniz ücrete kıyasla ne alacağınız net olarak belli olması nedeniyle, yaşanacak potansiyel müteahhit aldatmacaları, işçilik hataları gibi inşaat problemlerinden kurtulabilirsiniz.
Mimari Tasarım Esnekliği
Modüler yapı sistemleri, çelik yapı sistemleri bileşenleri kullanılarak inşa edilmektedir. Dolayısıyla, betonarme binalarda bulunan devasa kolonlar, göz ardı edilemeyen kiriş çıkıntıları bulunmamaktadır. Bununla birlikte, çelik malzemesinin sahip olduğu yüksek dayanım değerlerinden ötürü istenilen mimari plan ve tasarım rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Üretim, Denetim ve Kontrol Kolaylığı
Prefabrik yapı sistemlerinin giderek yaygınlaşmasının başlıca nedenleri arasında, üretimin kontrolü ve denetimi bulunmaktadır. Fabrika ortamında, gerekli odaların ve bakanlıkların belirlediği yönergeler doğrultusunda, mimari ve statik projeye uygun olarak imal edilen modüler yapılar, klasik inşaat sistemlerine göre daha kaliteli olacaktır.