İnşaat sektörü yaralanmalı ve ölümlü iş kazalarının en çok görüldüğü sektörler arasındadır. İmalat yöntemleri, ağır çalışma koşulları, dikkat edilmeyen iş sağlığı ve güvenliği önlemleri gibi konular şantiyelerde birçok iş kazasına yol açmaktadır. Birlikte, daha güvenli şantiyeler nasıl mümkün olur üzerine düşünmeli ve çözümler üretmeliyiz.
Güvenli Şantiyeler
Çalışma koşulları, fiziksel iş gücünün yoğun olarak kullanılması, gerekli tedbirlerin alınmaması sonucunda inşaat alanlarında her yıl binlerce yaralanmalı yada ölümlü iş kazaları yaşanmaktadır.
İmalat yöntemleri nedeniyle birçok iş kazasına elverişli alanlar olan şantiyeler de gerekli iş sağlığı güvenliği önlemleri alınır, çalışan işçilerde gerekli kişisel güvenliğin sağlanması bilinci yerleştirilirse daha güvenli şantiyeler elde etmek mümkün olacaktır.
Şantiyelerimizde ağır yüklerin temasıyla yaralanılan, toprak göçmesi sonucu zarar görülen, yüksekten düşme ile sonuçlanabilen birçok iş kazası ile karşılaşmaktayız. Çağdaş inşaat mühendisleri ve mimarlar olarak, şantiyede çalışan işçilere kişisel güvenlik önlemlerini almaları gerektiği bilincini aşılarken, iş verenlere de çalışanlarını kazalardan korumaları için tavsiyeler vermekle yükümlüyüz.
Şantiyede İş Kazalarına Karşı Önlemler
İnşaat sektörü çalışanlarının, potansiyel iş kazaları ile karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu çalışma alanlarının başında gelmektedir. Yaşanan kazalar sonucunda, insanlar yaralanmakta hatta vefat etmektedirler. Bu gibi nedenlerden ötürü, inşaat sektöründe, çalışan yönetici vasıflı idarecilerin birinci önceliği kesinlikle iş sağlığı ve güvenliği olmalıdır.
Şantiye yönetiminin ana konularından birisi işçi sağlığı ve güvenliğidir. İnşaat süreci boyunca sahada yaşanabilecek bütün olumsuzluklar, projede imzası bulunan kişilerin sorumluluğu altındadır. Dolayısıyla, maddi ve manevi zarara uğramamak, işlerimizin aksamaması ve en önemlisi insan sağlığı ve güvenliği açısından şantiyelerimizde isg kurallarını dikkatle uygulamak ve uygulatmak zorundayız.
Daha güvenli inşaat alanları elde etmek amacıyla izleyebileceğiniz başlıca yollar şu şekildedir;
- Kişisel güvenlik ekipmanlarının kullanılması
- Şantiyede gerekli güvenlik önemlerinin alınması
- Şantiyenin denetlenmesi
- Şantiyede kullanılan makinelerin bakımlarının yapılması
- Çalışma ve mola saatlerinin yönetmeliklere uygun olması
- Vinç gibi uzmanlık gerektiren alanların, belgeli operatörler tarafından kullanılması
- İnşaat alanında gerekli uyarı levha ve işaretlerinin kullanılması
- Şantiyeye girecek herkese gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesi
Yukarıda belirtilen önlemler, şantiyelerimizde dikkat edilmesi gereken başlıca güvenlik önlemleri arasındadır.
Daha güvenli şantiyeler elde ederek, yaşanan çoğu iş kazasının önüne geçebilir, yüklenici tarafında ise maddi ve manevi olarak yaşayabileceği kayıpların önüne geçilebilmektedir. Dolayısıyla, güvenli bir inşaat alanı yaratmakla birlikte işçilerimize iş güvenliği konusunda bilinç kazandırmakla yükümlüyüzdür.
Şantiyelerde Gerekli Uyarı Levhaları
b, etrafta birçok kesici delici alet, yanma ve patlama riski barındıran kimyasallar, düşme tehlikesi bulunan ağır yükler gibi birçok iş kazası riski barındıran uygulamalar ile çevrilidir.
İlgili bakanlıklar ve mesleki odalar tarafından yayınlanmış yönergeler doğrultusunda, şantiye alanları ve çevresinde gerekli uyarı levhalarını asmak çalışanların daha bilinçli olmasını sağlayacağı gibi olası iş kazalarının da önüne geçmekte yardımcı olacaktır.
Ekipmanların Kontrolü ve Bakımı
İnşa yapım işlerinde kullanılan birçok teçhizat ve makine bulunmaktadır. Devasa kule vinçlerden, perde kalıplarına, kaynak makinelerinden kesici delici aletlere varıncaya kadar birçok bileşen yaşanan iş kazalarının önemli bir kısmına neden olmaktadır. Özellikle, şantiye sorumlusu tarafından her gün yapılması gereken birçok kontrol bulunmaktadır. Makinelerin bakımlarının zamanında yapılması, belge gerektiren araçların operatörler tarafından kullanılması gibi detaylar iş kazalarına karşı alınabilecek ciddi önlemler arasındadır.