Yeşil binalar, doğal yaşam ve çevrenin korunumu üzerine geliştirilmiş inşaat teknikleri, sürdürülebilir yapı malzemeleri ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak inşa edilmiş olan sürdürülebilir yapılardır.
Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri
Yeşil binalar, inşaat sektöründe yapım ve işletme maliyetlerini düşürmek, enerji verimliliğini arttırmak, yapıların iç mekan ve dış cephelerinde karbon gibi sera gazları salınımının azaltılmasını hedefleyen yapı çeşitleridir.
Sürdürülebilir yapıların inşası için dikkat edilmesi gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir; inşa edilecek yapının doğal yaşam ve çevreye zarar vermeyecek bir arazi üzerinde inşa edilmesi. Sürdürülebilir yapı malzemelerinin kullanılması. Yapının inşasında ve devamında işletmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gibi kriterler ön plana çıkmaktadır.
Sürdürülebilir İç Mimari Tarzı, hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Sürdürülebilir yapı malzemeleri arasında, geri dönüştürülmüş plastikler ve camlardan yapılmış olan inşaat malzemeleri, ahşap ve taş gibi doğal yapı malzemeleri, bambu ve kauçuk gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilmiş malzemeler ve türevleri bulunmaktadır. Yeşil inşaat malzemelerinin ortak özellikleri arasında, yenilenebilir olmaları, minimum miktarda sera gazına sebep vermeleri ve ekolojik olmayan inşaat bileşenlerine göre daha ekonomik oldukları görülmektedir.
Ekolojik Yapı Malzemeleri Nasıl Seçilir?
Sürdürülebilir mimari tarzı belirli aşamaları içermektedir. İlk olarak yapının inşa edileceği alandaki doğal yaşamın korunumu, inşa edilecek yapının “ çevre dostu ” olma yolunda ilk ve en önemli adımıdır.
Doğa dostu bir yapı inşa etmenin başlıca kriteri yapının inşasında sürdürülebilir inşaat malzemelerinin kullanılmasıdır. Bir malzemenin özellikleri arasında ” ekolojik yada doğal ” gibi ifadelerin yer alması o bileşeni çevre dostu yapmamaktadır.
Ekolojik inşaat malzemeleri, yetkili kuruluşların belirlediği çeşitli kriterler sonucunda değerlendirilerek dünya çapında geçerli sertifikalar kazanmaktadırlar. Aşağıda, dünya genelinde kült haline gelmiş olan bir yapı malzemesinin sınıflandırma koşullarını birlikte inceleyelim.
- Malzemenin özellikleri
- Temin edilebilirliği
- Geri döşüme elverişliliği
- Bileşik bir malzeme ise içerisindeki atık malzeme miktarı
- Yapının enerji korunumuna katkısı
- Malzeme ömrü ve dayanıklılığı
- Maliyetleri
- Üretiminde harcanan enerji miktarı
İnşaat sektörü, artan dünya nüfusu ve güçlenen sermaye etkisiyle mega inşaat projeleri üretmiş ve bunların olabildiğince hızlı inşa edilmesi için çeşitli çözüm yolları aramıştır. Endüstriyel ürünlerin inşaatlarda kullanılmasıyla birlikte katı atık tüketimi artmış bununla birlikte doğal kaynakların verimsiz şekilde kullanılması gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Sürdürülebilir Yapı Uygulamalarının Önemi
Endüstriyel cağla birlikte artan sanayileşme, doğal gaz, petrol ve kömür gibi katı fosil atıkların kullanımını arttırarak atmosferde ciddi sorunlara neden olmuştur. İnşaat endüstrisinin tek başına dünya üzerindeki enerji tüketiminin %40’ına yakınına neden olduğu düşünülürse, neden ” yeşil binalar” sorusuna net bir cevap verilmiş olmaktadır.