Yapay Zeka Mühendisliği, gerçek dünya ve yapay zeka arasında çeşitli sistemler geliştirerek, kurarak ilişkilendirilmesi ve makine öğrenmesi üzerine yeni teknolojiler üzerinde çalışan bir meslek grubudur. Yapılan analizler doğrultusunda 2030 yılına kadar bu sektörde %40-50 oranında bir iş gücü artışı olduğu düşünülmektedir.
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?
Yapay zeka ve veri bilimi, makinelerin insanların davranışlarını, öğrenme şekillerini ve vermiş oldukları tepkileri sergilemesi çeşitli insan davranışları göstermesi üzerine geliştirilen bir teknoloji ekosistemidir. Yapay zekanın temeli, geçmişte yapılmış olan uygulama verileri, verilerin işlenip değerlendirilmesi ve analiz edilmesinden oluşmaktadır.
Yapay Zeka Mühendisliği mezunları, yapay zeka tabanlı çalışmalarda, uygulamalarda çeşitli modeller geliştirerek makine tarafına bilginin iletilmesi, anlaşılması ve yorumlanması üzerine çalışmalar yapan kişilerdir.
İngilizcesi, Artificial Intelligence Engineer (AI Engineer) olan, Yapay zeka ve veri mühendisliği eğitimi alan kişiler, yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesinde çeşitli algoritmalar, programlama, sinir ağları sistemleri ve çeşitli teknolojiler kullanarak tasarlayan, geliştiren ve uygulayan kişilerdir.
Yapay Zeka Mühendisleri, makinelerin öğrenme süreçlerini oluşturan görsel algılama, konuşma, karar verme, uygulama gibi süreçleri planlayan, programlayan ve geliştiren kişilerdir. Kısaca yapay zeka tarihine değinecek olursak, 1943 yılında “Yapay Nöron” keşfi gerçekleştiren Pitss ve Mc Cullough bu alanın öncüleri olmuşlardır. Sonrasında 1950 yılında geliştirilen SNARL (nöron tabanlı ağ bilgisayarı) kullanılan ilk sistemler arasında yer almaktadır.
Eğitimi ve Dersleri
Türkiye’de yapay zeka mühendisliği eğitimi 4 yıl, 8 adet ders döneminden oluşmaktadır. Öğrenciler, aldıkları eğitim ile birlikte çeşitli zorunlu staj uygulamalarıyla yapay zeka alanında öğrendiklerini pekiştirerek öğrencilik zamanında tecrübe kazanabilmektedirler.
Ülkemiz için yeni meslek grupları arasında yer alan yapay zeka ve veri mühendisliği 2022 yılında belirli başlı üniversitelerde bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan Yapay Zeka Fakültelerini aşağıda görüntüleyebilirsiniz;
- İstanbul Teknik Üniversitesi (Devlet)
- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (Vakıf)
- Hacettepe Üniversitesi (Devlet)
- Bahçeşehir Üniversitesi (Vakıf)
Yapay zeka teknolojileri insanların, makineler aracılığı ile sağlayacağı elektronik, dijital ve mekanik faydaları bir araya toplayan, geliştiren bir ekosistemdir. Yapay zeka mühendisleri ise, yapay zekayı makine öğrenmesi, veri bilimi gibi araçlar ile geliştiren kişilerdir. Eğitim hayatları boyunca, bilgisayar bilimleri, bilgi teknolojileri, matematik, istatistik, ekonomi ve finans gibi alanlarda çeşitli dersler almaktadırlar.
Yapay zeka ve veri bilimi mühendisliği eğitiminde, Django, Phyton, HTML 5, Numpy, JavaScript gibi yazılım dilleri öğrenilmektedir. Bunlara ek olarak, matematik, veri bilimi, bilgisayar teknolojileri üzerine çeşitli dersler almaktadırlar.
2021 Yapay Zeka Mühendisliği Sıralama
Yapay zeka alanında eğitim görmek isteyen öğrenciler için ülkemizde bulunan belirli üniversitelerde yer alan yapay zeka fakültelerinde 2022 yılına ait sıralamaları bir araya getirdik. Aşağıdaki tabloda seçmek istediğiniz fakültenin son sınav yılına ait başarı sıralamalarını görüntüleyebilirsiniz.
Üniversite | Başarı Sıralaması |
---|---|
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği | 4362 |
İstanbul Teknik Üniversitesi, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği | 4715 |
Hacettepe Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği | 9168 |
Bahçeşehir Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği (TAM BURSLU) | 11572 |
2022 Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Taban Puanları
Yapay zeka ve veri bilimi üzerine eğitim almak isteyen öğrenciler için ülkemizde bulunan belirli üniversitelerde yer alan yapay zeka ve veri bilimi fakültelerinde 2022 yılına taban puanlarını bir araya getirdik. Aşağıdaki tabloda seçmek istediğiniz fakültenin son sınav yılına ait taban puanlarını görüntüleyebilirsiniz.
Üniversite | Taban Puanları |
---|---|
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği | 525,78716 |
İstanbul Teknik Üniversitesi, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği | 524,80716 |
Hacettepe Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği | 512,4275 |
Bahçeşehir Üniversitesi, Yapay Zeka Mühendisliği (TAM BURSLU) | 448,53593 |
Yapay Zeka Mühendisleri Nerelerde Çalışır?
Modern ekonomilerde geleceğin şekillenmesinde öncü olarak görülen yapay zeka ve makine öğrenmesi alanı, yapay zeka mühendisleri için yakın gelecekte birçok iş imkanı yaratacaktır. Günümüzde teknoloji üzerine büyük atılımlarda bulunan firmalar özellikle yazılım alanında bu mühendislere birçok iş imkanı sunmaktadır.
- Yapay zeka mühendislerinin görevlerini aşağıda görüntüleyebilirsiniz;
- Yapay zekanın öğrenimi, muhakemesi ve karar vermesiyle ilgili süreçlerin yönetimi
- Makine öğrenimi, mantık, olasılık gibi bilimler ile problem çözme yeteneğine sahip olunması
- Proje yönetimi, kontrolü ve uygulamasında aktif rol almak
- Robotik kontrol, veri işleme, veri madenciliği, konuşma ve öğrenme yetileri üzerine çeşitli görevler
Yukarıda yer alan iş kalemleri mühendislerin girmiş oldukları sektöre, alana ve firmaya göre değişebilen durumlardır.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
Yapay Zeka ve Veri Bilimi mühendisliği mezunları, ERP( Kurumsal Kaynak Yönetimi), CRM ( Müşteri İlişkileri Yönetimi), MDM ( Mobil cihaz yönetimi) ve daha birçok önemli sektörde yapay zeka entegresi ve makine öğrenimi uygulamaları ile yeni mezun olduklarında iş imkanı bulabilmektedirler. 2023 Ortalama olarak işe başlangıç maaşları 9.500 TL ile 14.000 TL aralığında yer almaktadır.
Kendilerini geliştiren ve yazılım alanında fark yaratan tecrübeli yapay zeka mühendisleri ise diğer sektörlerin üzerinde ciddi maaşlar alabilmektedirler. Bununla birlikte, yurtdışında iş imkanı bulunan meslekler arasında başı çeken yapay zeka mühendisleri yakın ve orta geleceğin başlıca, saygın ve en çok kazanan meslekleri arasında yerini alacaktır.