3D Baskı Evler İle Geleceğin Yaşam Alanları
Dünya üzerinde neredeyse bir milyar insan, kendilerine ait güvenli bir yuva olmadan hayatta kalma modunda yaşıyor. 3D Baskı evler ile buna çözüm bulunabileceği düşünülüyor.
Küresel konut krizi o kadar şiddetli ki, iklim değişikliğinin yanı sıra en fazla sayıda insanı etkileyen tartışmasız en büyük sorunlardan biri. 2050’ye gelindiğinde, yeterli barınak olmadan yaşayan insan sayısının üç katına çıkacağı, toplam dünya nüfusunun yaklaşık % 30’una yükseleceği tahmin ediliyor. Bu yüzden başta inşaat sektörü olmak üzere bu konuya kafa yoran herkes çözüm üretmeye çalışıyor. İşte teknoloji harikası 3D yazıcılarda bu evrede devreye giriyor. 3D baskı, dünyadaki birçok sektörü değiştirdiği gibi inşaat sektöründe de kullanılmaya başlandı.
Dünyanın dört bir yanında geliştirilmekte olan 3D baskı evler, başta Amerika olmak üzere, Hollanda, Danimarka,Ukrayna, İtalya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika, Rusya, Çin ve Japonya gibi ülkelerde tercih edilmeye başlandı bile…Belki de çok uzak olmayan bir gelecekte kendiniz için bir tanesine sahip olmak isteyebilirsiniz?
İlginizi Çekebilir;
3D Baskı Evlerin Maliyeti Nedir?
3D baskı evler inşaat sektöründe bir yeniliktir ve büyük ölçüde hala geliştirme aşamasındadır, ancak bir evi daha geleneksel inşaat yöntemlerini kullanarak inşa ettirmekten çok daha az parayla 3D yazdırabilirsiniz. Şu anda geliştirilmekte olan projeler için maliyetler 10.000 $ yaklaşık 80.000 TL civarında olduğu bilinmektedir. Ancak bunun küçük 2 yataklı bir ev için olduğu unutulmamalıdır. Daha büyük yapılar muhtemelen daha pahalıya mal olacaktır.
3D Baskı Evlerin Baskı Malzemesi Ne?
3D Baskı Evler, poliüretan, karbon fiber,reçine, fiberglas, bazalt elyaf gibi malzemelerden üretiliyor. Bu malzemelerin en önemli özelliği betondan çok daha hafif ve esnek olması… Evin farklı alanlarında kullanılan malzemelerden fiberglas ve karbon fiber genellikle çatı ve duvarlar da kullanılıyor.
3D Baskı evler 8 saat ile 24 saat gibi kısa sürede basılması onları daha da çekici hale getiriyor. Daha özellikli bir ev istediğinizde de bu süre 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu sektörün en ünlü uygulayıcıları arasında Ukrayna’dan Passivdom, Amsterdam merkezli Dus Architects, Tennessee’den Branch Technology, San Francisco merkezli Apis Cor gibi şirketler robot 3D printer ile 3D baskı ev üretiminde yarış halindeler..
3D Baskı Evlerin Ömrü Var Mıdır?
3D baskı evlerin büyük çoğunluğu betondan yapıldığından, makul bir süre dayanmaları gerekir. Doğru bakım ve sürekli yerleşim ile, daha geleneksel beton yapılar kadar uzun sürmemeleri için hiçbir neden yoktur. Birçok faktöre göre kullanımı değişiklik gösterse de uzmanların tahminine göre, en azından 50 ila 60 yıl sürmesi gerektiğidir.
Çoğu 3D yazdırılmış evde, uygun şekilde işlenmedikleri veya bakımı yapılmadıkları takdirde zamanla çürümeye daha yatkın olan ahşap unsurlar bulunur. Diğer bazı 3D yazdırılmış binalar, biyolojik olarak parçalanabilecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır ve yalnızca afet yardımı uygulamaları gibi şeyler için geçici barınma amacıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
3D Baskı Evler ‘de Yaşanılabilir Mi?
Bugüne kadar oluşturulan çoğu 3D baskı ev konsept yapılardır, ancak dünya çapında yerleşime uygun 3D evler üretmeyi amaçlayan bazı projeler vardır.
Türkiye’de Var Mı?
Henüz Türkiye’de tamamen her şeyi ile robot yazıcılarla 3D Baskı Evler uygulanmasa da, yaygın olarak kullanılan prefabrik evlerin bazı aksesuarlarında 3D yazıcılardan yararlanıldığı biliniyor. 3D Evlerin Türkiye’de hangi zaman diliminde görmeye başlanacağı da merak konusu…