Akıllı Ev Sistemleri
Teknoloji’nin her geçen gün hayatımızda daha fazla yer etmesiyle, bugünlerde adını sık sık duymaya başladığımız Akıllı Ev Sistemleri ‘nin ileride normalimiz haline geleceği aşikar.
Evde olmadığınızda, kafanızda bir sürü soru işaretleri ve küçük şüpheler zihninizi doldurmaya başlayabilir. Su ısıtıcısını fişten çektim mi? Güvenlik alarmını kurdum mu? Çocuklar ödevlerini yapıyor mu yoksa televizyon mu izliyor? Akıllı bir ev ile, akıllı telefonunuza veya tabletinize hızlı bir bakışla tüm bu endişeleri giderebilirsiniz. Evinizdeki cihazları ve cihazları birbirleriyle ve sizinle iletişim kurmaları için bağlayabilirsiniz.
Evinizde elektrik kullanan herhangi bir cihaz ev ağınıza ve emrinize göre yerleştirilebilir. Bu komutu ister sesli, ister uzaktan kumanda, tablet veya akıllı telefonla verin, ev tepki verir. Çoğu uygulama aydınlatma, ev güvenliği, ev sineması ve eğlence ve termostat düzenlemesi ile ilgilidir.
Akıllı bir ev fikri, George Jetson‘u ve onun fütüristik meskenini ya da akıllı evini inşa etmek için 100 milyon dolardan fazla harcayan Bill Gates‘i düşünmenizi sağlayabilir. Bir zamanlar teknoloji meraklıları veya zenginler için akıllı evler bir zenginlik göstergesi olsa da, şimdilerde akıllı evler ve ev otomasyonu herkes için daha yaygın hale geliyor.
Eskiden kullanımı zor ve pahalı ürünleri ortaya çıkaran ilginç bir endüstri olan akıllı ev endüstrisi, nihayet tam bir tüketici trendine doğru olgunlaşıyor. Yeni kurulan şirketler yerine, daha köklü teknoloji kuruluşları yeni akıllı ev ürünlerini piyasaya sürüyor. Otomasyon sistemlerinin satışları 2015 yılında yaklaşık 9,5 milyar dolarken 2020 yılında bu rakam 84 milyar dolara çıkması öngörüldü.
Bunun çoğu, akıllı telefonların ve tablet bilgisayarların başarısından kaynaklanıyor. Ultra taşınabilir bilgisayarlar her yerdedir ve sürekli İnternet bağlantıları, sayısız diğer çevrimiçi cihazı kontrol edecek şekilde yapılandırılabilecekleri anlamına gelir.
Nesnelerin İnterneti, dijital ağlar aracılığıyla birbirine bağlanan ve tanımlanabilen nesneler ve ürünlere atıfta bulunan bir ifadedir. Bu web benzeri ürün yelpazesi her geçen gün daha da büyüyor. Buzdolabınızdan ocağınıza kadar evinizdeki tüm elektronikler bu teknoloji devrimi için adil bir düzen olarak ortaya çıkıyor.
Akıllı Ev Nedir?
Bir ev, teknolojiyi güvenlik, rahatlık, rahatlık ve eğlence için otomatikleştirerek hayatın günlük yaşamına yardımcı olabildiğinde akıllıdır. Cihazlar evinizde birbirleriyle “konuşabildiğinde” hayatınızı kolaylaştıran benzersiz bir ekosistem oluşturur. Bir ev ağında iletişim kurabilen cihazlar ve cihazlar arasında bazı cihazlar, aydınlatma, ısıtma, klima, gölgelikler, güvenlik sistemi, ses sistemleri, TV’ler ve çok daha fazlası bulunur.
Türkiye’deki Akıllı Ev Projeleri
Türkiye ve Türk insanı akıllı ev otomasyonunu oldukça sevdi. Başta büyük şehirler olmak üzere birçok şehirde akıllı ev projeleri mevcut. Bu projeler arasında İstanbul’da, Altower, Nest Dragos, Yör Palas , Toya Next , Skyland İstanbul, The Mandarins Acıbadem, Ankara’da İnciyaka Ankara , Bursa’da Balat Life Nar, Muğla Bodrum’da Horizon Point Bodrum Evleri, İzmir’de Varyant Tower Bornova gibi hayata geçmiş projeler bulunuyor. Ancak bu kadar da değil, hemen hemen yeni inşası başlamış projelerin birçoğu da bu özellikle entegre edilmeye daha da akıllı hale gelmeye devam ediyor.
Akıllı Ev Avantajları
Akıllı evler hayatı daha kolay ve daha rahat hale getirebilir. Aydınlatmayı, eğlenceyi ve sıcaklığı kanepesinden kontrol edebilmeyi kim sevmez ki? İster işte ister tatilde olun, akıllı ev sistemleri sizi neler olup bittiğine dair uyarır ve acil bir durumda muazzam miktarda yardım sağlamak için güvenlik sistemleri kurulabilir. Örneğin, bir sakin sadece bir yangın alarmı bildirimi ile uyandırılmakla kalmaz, akıllı ev aynı zamanda kapıların kilidini açar, itfaiyeyi çevirir ve güvenliğe giden yolu aydınlatır.
İşte birkaç harika akıllı ev püf noktası örneği:
- Gece banyo gezileri için bir yol aydınlatın.
- yaklaştığınızda kapınızın kilidini otomatik olarak açın.
- Önceden belirlenmiş miktarda yiyecekle evcil hayvanlarınızı bir programa göre besleyin.
- Her durum için anında ortam aydınlatması oluşturun.
- Televizyonunuzu, çocuklarınızın yalnızca belirli zamanlarda izleyebileceği şekilde programlayın.
- Yataktan çıkmadan önce yatak odasını ısıtın ki kalktığınızda güzel ve kızarmış olsun.
- Kahve makinesini yataktan açın.
Akıllı evler ayrıca bazı enerji verimliliği tasarrufu sağlar. Z-Wave ve ZigBee gibi sistemler bazı cihazları azaltılmış bir işlevsellik seviyesine koyduğundan, komutlar verildiğinde uyku moduna geçebilir ve uyanabilirler. Boş odalarda ışıklar otomatik olarak kapatıldığında elektrik faturaları düşer ve herhangi bir anda kimin orada olduğuna bağlı olarak odalar ısıtılabilir veya soğutulabilir. Bir ev sahibi, ısınma faturasının aynı büyüklükteki normal bir evden [kaynak: Kassim] yaklaşık üçte birinden daha az olduğu için övündü. Bazı cihazlar, her bir cihazın ne kadar enerji kullandığını izleyebilir ve elektrikli domuzlara daha az kullanmaları için komut verebilir.
Akıllı ev teknolojisi, yalnız yaşayan yaşlı insanlar için muazzam faydalar vaat ediyor. Akıllı bir ev, ilacı alma zamanı geldiğinde sakini bilgilendirebilir, hasta düşerse hastaneyi uyarabilir ve sakinin ne kadar yediğini takip edebilir. Yaşlı bir kişi biraz unutkan ise, akıllı ev, küvet taşmadan önce suyu kapatmak veya aşçı uzaklaştıysa fırını kapatmak gibi görevleri yerine getirebilir. Bir inşaatçı, böyle bir sistemin 20.000 dolara mal olabileceğini tahmin ediyor, bu da tam zamanlı bir bakım evinden [kaynak: Venkatesh] daha ucuz. Aynı zamanda başka bir yerde yaşayabilecek yetişkin çocukların yaşlanan ebeveynlerinin bakımına katılmalarına da olanak tanır. Kontrolü kolay otomatik sistemler, engelli veya sınırlı bir hareket aralığı olanlara benzer faydalar sağlayacaktır.