Tarihinin, kültürünün ve dininin özelliklerini göstermiş olan ve direkt olarak bunlardan ilham almış olan Gizemli Hindistan Yapıları, mimarlık tarihi için ilham verici bir dönemdir. Birlikte, mimarinin gelişimine öncü olmuş dönemi inceleyelim.
Hindistan’ın Tarihi Yapıları
Hindistan, Batı Asya bölgesinde yer alan geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete, kültüre ve dine ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bilinen ve ziyaretçi çeken birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği etmesiyle birlikte, birçok gizemli ve az bilinen ikonik Hindistan yapılarına da ev sahipliği yapmaktadır.
MÖ 6. yüzyıl dönemlerinde taş bileşenler kullanılarak inşa edilen yapılar, Hint-İslam mimarisi ve Hint-Hindu mimari gibi birçok farklı mimari stile sahip yapılar ikonik yapılar bırakmıştır. Aşağıdaki listede, yazımızda ele alacağımız az bilinen önemli mimari yapıları birlikte inceleyeceğiz.
- Chand Baori
- Musa Bagh
- Kanch Mahal
- Chini ka Rauza Mausoleum
- Bada Bagh
- Stone Carvings Of Unakoti
- Pathra Village
- Rukhmini Temple Complex
- Basgo Monastery
- Maluti Temples
Kolezyum Mimarisinin Önemi, okumak için tıklayınız.
Hindistan, Asya bölgesinde yer alması nedeniyle mimarlık tarihinde göz ardı edilen bir bölge olmuştur. Bilinmelidir ki eski adıyla “Bharatavarsha” medeniyetin en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Yaklaşık olarak, 250000 yıl öncesine dayanan uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Gizemli Hindistan Yapıları
Mimarlık tarihi, Antik Mısır Dönemi ve Mezepotamya mimarisine odaklanarak, Asya’da yer alan en eski uygarlıkların sahip olduğu mimari stilleri pek dikkate almamıştır. Dolayısıyla, Hindistan’ın gezilmesi gereken yerleri;
- Tac Mahal
- Haw Mahal
- Jantar Mantar
- Jal Mahal
- Dhobi Ghat
- Taj Lake Palace,
gibi bilinen yapılar ile sınırlı kalmıştır. Günümüzde yapılan ve artan arkeolojik çalışmalar göstermektedir ki İndus nehrini çevreleyen bu coğrafya yapı tarihi için oldukça önemli bir bölgedir. Bilinen aksine birçok özel yapıya ev sahipliği etmektedir.
Milattan önce 7000 ve Milattan sonra 600’lü yıllar arasında bölgede hüküm sürmüş olan İndus Vadisi Uygarlığı, antik dönemin en büyük uygarlıklarından birisidir. Oldukça geniş bir coğrafyaya ve birçok doğal kaynağa ev sahipliği yapan bir bölge olması nedeniyle, mimari yapıdan oldukça zengin bir bölgedir.
Rukhmini Temple Complex
3. Raghuji tarafından 1840 yılında yapımına başlanmış olan Rukhmini Temple Complex 1850-55 yılları arasında tamamlanmıştır. Hindistan’ın Nagpur-Mahasastra bölgesinde inşa edilmiş olan tarihi yapı, tahrip edilmiş olan bir sarayın kalan kısımlarıdır. Yapının mimari özelliklerini incelediğimizde kumtaşı ve mermerin yoğun olarak kullanıldığı göze çarpmaktadır.
Tarihin En Ünlü İnşaat Mühendisleri, incelemek için tıklayınız.
Chand Baori
Hindistan coğrafyasında inşa edilmiş olan yapılar, dönemin imparatorları, kralları ve dini amaçlar için inşa edilmişlerdir. Milattan sonra 8. Yüzyılda inşa edilmiş olan Chand Baori Hindistan’ın Jodhpur-Rajasthan bölgesinde yer almaktadır. İsmini bir dönem hüküm süren Jodhpur imparatorundan almıştır. Mimari özellikleri açısından yapı mimaride geometrik formların kullanılmasıyla ilgili ilk örneklerden birisidir. Toplamda 3500 adet dar basamağa sahip olan yapı tapınak olarak kullanılmıştır.