Zaman içerisinde gelişen sürdürülebilir inşaat teknolojileri, çimento bazlı bir kompozit malzeme kullanımıyla elektrik üreten beton teknolojisini mümkün kılmaya çalışmaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde deneyleri ve geliştirilmesine devam edilen teknolojiyi birlikte inceleyelim.
Elektrik Üreten Beton
Fransız ulusal araştırma merkezi (CNRS) ile MIT beton sürdürülebilirlik merkezinin yürüttüğü ortak çalışmada, çimentonun çeşitli katkılar ile elektron iletkenliğinin arttırıldığı buna bağlı olarak da elektrik üreten beton uygulamalarının mümkün olduğu deneysel olarak kanıtlanmıştır.
Sürdürülebilirlik konusu yakın geleceğin belirleyicisi olmakla birlikte sadece inşaat sektörü için değil insan hayatını önemli derecede etkileyici bir konu olacaktır. Dünyanın enerji kaynaklarının büyük çoğunluğunu kullanan ve atmosferdeki karbon salınımının önemli bir kısmına sebep olan inşaat endüstrisi, sürdürülebilirlik çalışmalarının en aktif olarak gerçekleştirildiği sektörler arasında başı çekmektedir.
Totimorfik İnşaat Malzemeleri, incelemek için tıklayınız.
Medeniyetin gelişiminin belirleyicisi olmuş olan inşaat sektöründe yıllar içerisinde en çok kullanılan inşaat malzemesi şüphesiz ki çimento olmuştur. Çimento, seneler içerisinde çeşitli katkı maddeleri çeşitli kimyasal etkileri ile geliştirilmiş günümüzdeki halini almıştır. Dünya genelinde yaşanan enerji kaynakları krizinin etkisiyle yapılan çalışmalar doğrultusunda çimentonun elektron iletkenliğini arttırarak üretilen betonun kendi kendine ısı üreten ve elektriği ileten bir malzeme olması hedeflenmiştir.
Uzmanlar ilk etapta çimentoya çeşitli oranlarda nanokarbon atomları ekleyerek elde edilen çimentonun elektrik iletkenliğini hesaplamışlardır. Nanokarbon teknolojisi etkisiyle elektron iletkenliği artan çimento bazlı kompozit kullanılarak üretilen beton karışımları geliştirilebilir düzeyde elektrik üretimi sağlamıştır.
Güney Kore’de Çimento Bazlı Kompozit
Kore Üniversitesi, Kyung Hee Üniversitesi ve Incheon Üniversitelerinin bir araya gelerek inşaat mühendisliği birimlerinin yapmış oldukları çalışmalar doğrultusunda çimento bazlı kompozit içerisine %2 oranında iletken özelliği bulunan karbon fiber eklenmesiyle çimentonun yapısal formunun bozulmadan ihtiyaç duyulan elektrik iletimini gerçekleştirdiği tespit edilmiştir.
Elektrik üreten beton teknolojisi ilk olarak, betonun yoğun olarak temasa yani dalga çarpması, insan hareketlerinin yoğun olduğu mekanik enerjinin yoğun olduğu bölgelerde test edilmesi planlanmaktadır. Proje üzerinde çalışan bilim adamları elde edilmiş olan karbon esaslı çimento kompozitini laboratuvar ortamında inşa ettikleri deneysel bir yapı ile ortaya koymuşlardır.
Projenin baş mühendisleri, elektrik üreten beton ile inşa edilmiş çevrenin asıl amacının, yapıların kendi elektriğini üreten, kendi ısısını üreten sıfır enerji gereksinimine ihtiyaç duyan yapılar inşa etmek olduğu belirtmektedir.
Sürdürülebilir Yapılı Çevre
Dünya üzerinde yer alan enerji kaynaklarının yaklaşık olarak %30-40’ının tüketimine sebep olan inşa edilmiş çevre üzerinde yapılacak sürdürülebilir inşaat teknolojileri uygulamaları ile hem enerji kaynaklarının kullanımı azaltılacak hem de gelecek adına, insanoğlu adına galaksimiz adına önemli adımlar atılacaktır.
İnşa Edilmiş Çevre İle Yaşam Kalitesinin İlişkisi, okumak için tıklayınız.