Mimari Çizim Programları, tasarımcıların mimari tasarım çalışmalarında kullandıkları 2D model, 3D model ve çeşitli render işlemlerini gerçekleştirdiği tasarım yazılımlarıdır. İçeriğimizde, mimari tasarım yazılımları arasında en çok tercih edilen programları inceledik.
Mimari Tasarım Programları Ne İşe Yarar?
Mimari Çizim Programları inşa ettiğimiz yapıların mimari tasarım aşamasında bilgisayar yazılımları aracılığıyla tasarlanması ve modellenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Diğer bir ifadeyle, mimari çizim programları CAD yani Bilgisayar Destekli Tasarım programları olarak bilinmektedir.
Modern mimarinin yükselişiyle birlikte dijital tasarım programları ve yazılımları mimari sektörünün ana bileşeni haline gelmiştir. Müşterileri ikna etmek amacıyla hazırlanan taslak çizimler, kat planları ve yapıların fiziki modelleri mimarların bir işi bağlamasında direkt olarak etkilidir.
Mimari tasarımcıların kullandığı yazılımlar aracılığıyla neler yapabildiklerini özetlemek gerekirse aşağıdaki başlıklar, mimarlar hangi programları kullanırlar sorusu için doğru bir cevap olacaktır.
- Taslak projeler oluşturabilirsiniz
- Kat planları ve 2 boyutlu planlar oluşturabilirsiniz
- Tasarımını yaptığınız yapının fiziki modellerini oluşturabilirsiniz
- Fiziki modelin 3 boyutlu görsellerini yani render’larını alarak yapının gerçek görünümüne yakın görüntüler elde edebilirsiniz
- Tasarımını yaptığınız yapıların etrafında peyzaj çalışmaları yapabilirsiniz
- BIM yazılımları aracılığıyla mimari proje ve statik projeyi eş zamanlı olarak yürütebilirsiniz
Mimari Tasarım Programları kendi içlerinde çeşitli amaçlara göre kategorilere ayrılmıştır. Öyle ki, 2D kat planları oluşturabileceğiniz AutoCAD gibi 3D modellemeyle müşterilerinize kaliteli renderlar sunabileceğiniz Lumion, SketchUP gibi tasarım programları kendi alanlarında başarılı programlardır.
Makine endüstrisinden, inşaat ve mimarlık sektörüne varıncaya kadar birçok endüstride en çok kullanılan 2D tasarım programı AutoCAD’dir. AutoCAD kullanım rehberi başlıklı içeriğimizi incelemeyi unutmayınız.
Yazılım teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, mimari tasarım programları 2 boyutlu ve 3 boyutlu tasarımların ötesine geçmiştir. Popülaritesi giderek artmakta olan BIM yani yapı bilgi modellemesi sistemleri, bir inşaat projesinin tüm süreçlerini ve aşamaları bir arada, eş zamanlı olarak tasarlama imkanı sunmaktadır.
Mimari Çizim Programları
Teknoloji çağı olarak bilinen 21. Yüzyılda mimarlar, klasik mimari uygulamalardan farklı olarak tasarımlarını mimari çizim programları eşliğinde dijital ortamda gerçekleştirmektedirler.
Dijital tasarım programları, çok daha hızlı ve hataları minimuma indirgeyecek şekilde mimari projeler oluşturmaya imkan veren bu yazılımlar arasında en çok kullanılan mimari tasarım programlarını aşağıdaki listeden görüntüleyebilirsiniz.
- AutoCAD
- SketchUp
- Rhino 3D
- V-Ray
- Maya
- ArchiCAD
- Grasshopper
- Revit
- Dynamo
- Fusion 360
- Conclusion
- 3ds Max
Casa Battlo, Sydney Opera Müzesi ve 1915 Çanakkale Köprüsü gibi önemli mimari tasarım örnekleri hangi mimari çizim yazılımları kullanılarak yapılmıştır?
Yukarıda yer alan mimari çizim programları, mimari tasarımcıların en çok kullandığı bilgisayar destekli tasarım programları arasındadır.
İnşaat sektöründe kullanılan CAD (bilgisayar destekli tasarım programları) mimarların işini kolaylaştırıyor olarak görülse de sadece program bilgisiyle işlevsel ve fonksiyonel bir yapı tasarımı için yeterli değillerdir. Mimari tasarımcılar, alanlarında uzman ve birçok disipline hakim tasarımcılardır.
Mimari Çizim Programları Fiyatları
İnşa ettiğimiz yapıların 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak bilgisayar ortamında tasarlanmasına imkan sunan bilgisayar destekli tasarım uygulamalarına mimari tasarım yazılımları denilmektedir.
Piyasada en çok kullanılan AutoCAD, Revit ve 3ds Max gibi yazılımlar ücretli ve yıllık abonelik ücreti gerektiren tasarım programlarıdır.
Yukarıda bahsi geçen mimari çizim yazılımları, öğrenciler için ücretsiz üyelik imkanı sunmaktadır.
Öyle ki, ilgili yazılım firmaları sitelerinde bulunan yönergeler doğrultusunda, öğrenciliğinizi beyan etmeniz halinde sizlere öğrenciliğiniz süresince geçerli “student licence (Öğrenci Lisansı) sunmaktadırlar.
Bahsi geçen programlar genel itibariyle yurtdışı kaynaklı yazılımlardır. Dolayısıyla, güncel Türk Lirası karşılıkları euro ve dolar kuru bazlı olarak değişmektedir. Tasarım programları fiyatlarının en güncel ve doğru bilgisine ilgili yazılımların web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Makine Endüstrisinin en çok kullanılan katı modelleme, 3d modelleme programları arasında yer alan SolidWorks birçok alanda kullanılmaktadır.
Ücretsiz Mimari Tasarım Programları
Mimari proje ofisi açmak isteyen mimari tasarımcıların cevabını en çok aradığı soruların başında, mimari çizim programlarının fiyatlarının ne olduğu sorusu gelmektedir.
İlgili fiyatlara değinmeden önce ücretsiz mimari tasarım programlarının piyasada iş yapmaya yeterli olmadığını belirtmek isteriz. Bu gerçeği bir kenara koyduktan sonra, internet üzerinde ücretsiz mimari çizim programları olduğunu da belirtmek isteriz.
Öyle ki bazı yazılım firmaları tamamen açık kaynaklı olarak ve çeşitli deneme sürümleriyle birçok yazılımı tasarımcılar için ücretsiz şekilde sunmaktadırlar. Çeşitli deneme sürümleri ve açık kaynaklı olarak bilgisayarınıza indirip tasarımlar yapabileceğiniz programlar ise şöyledir;
- Blender, tamamen açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz bir tasarım programıdır
- FreeCAD
- LibreCAD
- OpenSCAD
- AutoCAD, deneme sürümü sunmaktadır
- Revit, deneme sürümü sunmaktadır
- Lumion, deneme sürümü sunmaktadır
- Diğer bütün bilgisayar destekli tasarım programları deneme sürümü imkanı sunmaktadır
Tasarım Programları İçin Bilgisayar Tavsiyeleri
Mimari çalışmalarda kullanılan yazılımlar, özellikle 3D modelleme, katı modelleme ve render işlemleri için kullanılan bilgisayar programları güçlü ekran kartı, işlemci ve diğer donanımlara sahip bilgisayarlara ihtiyaç duymaktadır.
Yakın zamanda, 2022 mimarlar için bilgisayar tavsiyeleri isimli bir başlıkta güncel fiyatlarıyla mimarlık için sistem toplama tavsiyelerimizi incelemeyi unutmayınız.