Mühendislik bilimi ve işletmenin karması olan endüstri mühendisliği birçok endüstride oldukça önemli bir tutmaktadır. İçerisinde birçok disiplin barındıran bu mühendislik planlamadan üretim süreçlerine kadar aktif rol almaktadır. Strucare ekibi olarak mesleki gelişim serimize bir yenisini ekliyoruz.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği, hizmet sektörü, sanayi ve bilişim sektörleri gibi alanlarda minimum maliyet ile maksimum karı elde etmek amacıyla çalışan mühendislik bilimidir. Endüstri mühendisleri özünde işleyen bir düzenin nasıl daha iyi hale getirilebileceği üzerine çalışmaktadırlar.
Endüstri Mühendisliği bölümü mezunları çalıştıkları firmalarda, üretim sürecinin başından sonuna verimliliği arttırmak, üretim maliyetleri düşürmek ve hizmetlerin kalitesi arttırmak gibi başlıca konulara odaklanırlar. Bunlara ek olarak, işletme bilimi gibi alanlarda aldıkları eğitim sonucunda iş sağlığı ve güvenliği, çevre düzeni, hukuki çerçevedeki konularda da bilgi sahibi ve yetkin kişilerdir.
Endüstri Mühendisleri, günümüzde bankacılıktan uçak sanayiine ve daha birçok alanda iş bulabilmektedirler. Endüstri Mühendisliği ne iş yapar sorusunun cevabı ise şöyledir; planlama, üretim ve kontrol gibi önemli süreçleri yöneten kişilerdir. Özetlemek gerekirse, mühendisler ekonomiyi, karlılığı, verimliliği ve işletme bilimini kapsayan konular üzerine çalışmaktadırlar.
Günümüzde neredeyse tüm sektörlerde kendine iş imkanı bulabilmektedirler. Aşağıdaki ana başlıklar sonrasında aşağıda belirtilen link üzerinden detaylı şekilde endüstri mühendisi sektörlerini inceleyebilirsiniz.
Endüstri Mühendisi çalışma alanları ise şunlardır;
- Bilişim
- Yazılım
- Bankacılık
- Otomotiv
- Proje Yönetimi
- Danışmanlık Hizmetleri
- Savunma sanayisi
- Kamu
Bunlar ve daha birçok alanda çalışma imkanı bulabilmektedirler.
Sıralama
Endüstri Mühendisliği, eski ve önemli mühendislik bilimlerinden birisidir. Öğrenciler eğitim hayatları boyunca vakitlerini iyi değerlendirerek iyi iş imkanlarına sahip olabilmektedirler.
Endüstri Mühendisi Sıralamaları güncel haliyle YÖK’ün sitesinde “Endüstri Mühendisliği (SAY) Programlarına Taban Puanına Göre Yerleşen Son Kişinin Netleri” araması ile ulaşabileceğiniz şekilde bulunmaktadır. Sizin için akademik kadrosu ve fakülte imkanları ile öne çıkan bazı Endüstri Fakültelerinin başarı puanlarını listeledik;
- Agü Sıralama (İngilizce) : 86.991
- Aksaray Üniversitesi Sıralama: 294.436
- Boğaziçi Üniversitesi Sıralama: 1.263
- Bilkent Sıralama: 3.134
- Özyeğin Üniversitesi: 8.473
- Yeditepe Üniversitesi: 114.704
- İtü Sıralama: 5.756
- Yıldız Teknik Üniversitesi: 18.367
Dersleri
Endüstri mühendisliği bölümü öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok farklı disiplin üzerine dersler almaktadırlar. Bölüm dersleri içeriğinde makine mühendisliği derslerinden hukuk derslerine kadar geniş yelpazede eğitimler bulunmaktadır. Endüstri Fakültelerinin dersleri başlıca şöyledir;
- Endüstri Mühendisliğine Giriş
- Matematik
- Fizik
- İngilizce
- Bilgisayar Destekli Teknik Resim
- Mühendislik Ekonomisi
- Malzeme Bilimi
- Tesis Tasarımı
- Üretim Bilişim Sistemleri
- Kalite Planlama
- Kalite Kontrol
Fakülte derslerini gitmek istediğiniz üniversitenin web sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Endüstri Mühendisliği Maaşları
Yeni mezun endüstri mühendisleri mezun oldukları fakülteye ve almış oldukları eğitime göre ortalama olarak asgari ücret olan 8500 TL ile 12.500 TL aralığında işe başlamaktadırlar. Endüstri disiplini birçok bilimi içeriğinde barındırdığı gibi uzmanlaşmanın kendini geliştirmenin ve mutlaka yabancı diller eklemenin oldukça önemli olduğu bir mühendisliktir. Orta uzun vadede rahatlıklar 15.000 TL ve üzeri maaşlar alabilirler.