Endüstri mühendisi ve teknisyen arasındaki iletişimi sağlayan endüstriyel otomasyon teknikeri olma şartları ve bu programın sahadaki amacı nedir? Bu programın amacı, elektrik ve kontrol sistemlerini bir bütün olarak ele alınıp tasarım ve uygulama ile ilgili fikir üretmek ve endüstriyel uygulama alanlarında ihtiyaç duyulan eğitimli insan gücü yetiştirmektir.
Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Ne İş Yapar?
Dönemi takip eden sektörlerin üretim teknolojileri ve talaşlı makine üretimi sanayi sektöründe çalışacak nitelikli- eğitimli, insan gücü yetiştirilmesini hedefleyen endüstriyel otomasyon teknikeri ne iş yapar?
Endüstriyel Otomasyon mezunlarının iş hayatlarında görev ve yükümlülükleri aşağıda yer alan başlıklar altında şekillenmektedir;
- Mühendis-teknisyen-işçi arasındaki ilişkiyi sağlar.
- Mühendisin planını sahaya geçirip düzeni yürütmeyi sağlar.
- Çıkartılan ürünün kalitesini kontrol eder.
- İşçi ve teknisyenlerin çalışmalarını denetler.
- Endüstride kullanılan bilgisayar uygulamalı işletim programlarını hazırlar ve kullanır.
- Temel elektrik – elektronik işlemlerini yapmak.
- Temel el becerisi işlemlerini hem bilgisayar üzerinden hem de çizim ile yapmak.
- Cihazların arıza ve bakımı ile ilgilenmek.
- Otomatik kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak.
- Bilgisayarda modelleme ürünlerin simülasyonunu çizmek .
- Programlanabilir kumanda sistemlerini kurmak, arıza takibi ve bakımını yapmak.
- Otomasyon sistemini programlamak.
- Robot sistemlerini kontrol etmek.
- Endüstriyel veri izleme programlarını kullanmak.
- İş organizasyonu yapmak.
- Otomasyon donanım ve yazılımın kurulumu konusunda yardımcı olmak.
Yukarıda yer alan görev ve sorumluluklar, endüstriyel otomasyon teknolojileri mezunlarının iş hayatlarında yer alan görev ve sorumlulukları arasındadır.
Mekatronik Mühendisliği, makine, elektrik ve yazılım gibi birçok farklı mühendislik disiplinini barındıran kompleks bir bilim dalıdır. Mekatronik mühendisi ne iş yapar başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Olmak İçin Hangi Okul Okunur?
Üniversite Giriş Sınavı’ndan sonra 2 yıllık eğitim ile endüstriyel otomasyon teknikeri olmak için hangi okul okunur? Teknik bilimler meslek yüksekokulu fakültesinde ön lisans eğitim-öğretim yönetmeliğinde geçen mezuniyet şartlarını sağlayan tüm öğrenciler ön lisans diplomasını alır.
Endüstriyel Otomasyon Teknikerliği için gereken minimum eğitim düzeyi ön lisanstır. Dikey geçiş sınavı ile diğer bazı bölümlerin mühendislik lisans seviyesine gelebilirler.
Bilişim sektörünün gelişimiyle birlikte yapay zeka, teknolojik alanda birçok yeniliği beraberinde getirdi. Yakın gelecekte hayatımızın birçok alanında yerini alacak olan bu teknolojiler doğrultusunda geleceğin meslekleri büyük ölçüde değişecektir. Geleceğin meslekleri nelerdir başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Ne Kadar Maaş Alır?
Endüstriyel otomasyon teknikeri ne kadar maaş alır ? Endüstriyel otomasyon teknikeri poziyon ve çalıştığı alan ve konuma göre maaşında değişiklik yaşayabilir. Ama en genel ve güncel olarak maaşlar şu şekildedir;
Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri maaşı ortalama aylık 10.600 TL’dir. En düşük Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Teknikeri maaşı 8.600 TL, En yüksek ise 14700 TL’dir.
Elektrik panolarının tasarım, montaj ve devreye alma işlemlerini yürütebilmek, endüstriyel otomasyon teknikeri olma şartları içerisinde maaşını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Mühendisler ne kadar kazanır, kamu ve özel sektör mühendisleri maaşları arasında fark varmı? Yurtdışı mühendislik ücretleri ne kadar incelediğimiz içerimize mutlaka göz atın.