Mekatronik Mühendisliği Nedir?
Mekatronik mühendisliği temel mantık olarak, makine mühendisliği, elektronik, bilgisayar mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, sistem mühendisliği ve kontrol mühendisliği prensiplerini birleşik bir disipline entegre ederken, temel makine mühendisliği eğitimini koruyan çok disiplinli bir bilim alanıdır.
Son dönemde oldukça talep gören mekatronik mühendisleri, elektronik, enstrümantasyon ve gerçek zamanlı yazılım mühendisliği becerilerine sahip makine mühendisliği eğitimi ile harmanlanmış bir mühendisliktir. Temel bir makine mühendisliği eğitimi, elektronik, sensör ve aktüatörleri cihazlara entegre etme konusunda güçlü bir bilgiye sahip olan mekatronik mühendisleri, geniş bir kültüre sahip değerli bir mühendislik bilimidir.
Mekatronik Mühendisi Ne İş Yapar?
Mekatronik mühendisleri, tasarımla birlikte testten üretime kadar ürünlerin geliştirilmesinin tüm aşamalarında çalışırlar.
Dünyada doğası gereği tamamen elektronik, elektriksel veya hemen hemen mekanik olan hiçbir ürün yoktur. Elektroniğin artan yetenekleriyle, modern mekanik sistemler elektronik ve kontrollerle birlikte gelişmiştir. Bu, her disiplin arasındaki çizgilerin giderek azaldığı ve tüm bu alanlarda bilgisi güçlü olan mekatronik mühendisliğine artan bir talep olduğu ve olacağı anlamına geliyor.
Mikrodalgalar, arabalar ve akıllı telefonlar gibi tüketim mallarından CNC takım tezgahları, robotlar ve MRI ve X-Ray makineleri gibi endüstriyel uygulamalara kadar, mekatronik mühendisleri tasarımlarında elektrik, mekanik, yazılım ve kontrol mühendisliğinin temel ilkelerini kullanırlar. İşleri yapmanın daha basit, daha ekonomik ve güvenilir bir yolunu üretmek için geliştirme çalışmaları yaparlar.
Mekatronik mühendisleri, genel olarak birkaç parçadan oluşan makineler yaratırlar: mekanik sistem, algılama ve çalıştırma, kontrol sistemleri ve yazılım. Bir endüstriyel robot, bir mekatronik sistemin mükemmel bir örneğidir; endüstriyel robotlar çalışma prensipleri bakımından elektronik, mekanik ve bilgi işlem yönlerini içerirler.
Mekatronik Mühendisliği Çalışma Alanları Nelerdir?
- Mekanik / elektronik / bilgisayar teknolojisini kullanarak endüstriyel sorunlara çözümler geliştirmek,
- Yeni ürünler tasarlamak ve oluşturmak – örneğin su altı keşfi için robotik araçlar geliştirmek,
- Mevcut süreçleri iyileştirmek için fabrika üretim hatlarına otomasyon sistemleri entegre etmek,
- Geriye dönük endüstriyel / üretim süreçlerini iyileştirmek – örneğin robotik zemin temizleyicileri,
- Endüstriyel görevlerin otomasyonu için mühendislik sistemleri tasarlamak ve geliştirmek,
- Malzemelerin, bileşenlerin veya bitmiş ürünlerin transferine mekatronik çözümler uygulamak,
- Genellikle bilgisayar destekli kontrol sistemleri uygulamak,
- Su altı keşif, madencilik veya ormancılıkta tehlikeli görevlere elektronik / mekanik süreçler ve bilgisayarlar uygulamak,
- Yeni mekatronik ekipmanın fizibilitesini incelemek,
- Bilgisayar kullanarak mekanik, elektronik veya diğer sistemlerin modellemesini ve analizini gerçekleştirmek
Mekatronik Mühendisleri Hangi Sektörlerde Çalışabilir?
Mekatronik mühendisleri, robotik, havacılık, tıbbi ve yardımcı teknoloji, madencilik veya savunma, malzeme taşıma, insan-makine etkileşimi, imalat, insansız hava ve kara araçları ve eğitim gibi sektörlerde çalışır.
Laboratuvarlarda, yüksek teknoloji şirketlerinde, büyük küresel işletmelerde, işleme tesislerinde veya mühendislik ofislerinde çalışabilirler, ek olarak biyomühendislik, nanoteknoloji ve robotik gibi gelişmekte olan alanlarda araştırmaya da dahil olabilirler.
Mekatronik Mühendisi Olmak İçin Uygun Musunuz?
Mekatronik mühendislerinin kapsamı bakımından, diğer mühendislik dallarında bulunan kişilere göre farklı kişilikleri vardır.
Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler, bu da onların entelektüel, iç gözlemci ve meraklı oldukları anlamına gelmektedir. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları da gerçekçidir, yani bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, gerçek, pratik ve tasarrufludur.
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, soru istek ve önerileriniz için bize;
info@strucare.com
iletisim@strucare.com adreslerinden ve instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. @strucare
mekatronik mühendisliğini hangi üniversitede okumalıyım?