Elektrik arızaları, tespit edilmesi zor ve bilgi gerektiren konulardır. Elektriği hafife almanın cezasını kimi zaman yangınlar, kimi zaman bozulan elektronik eşyalarımız ile ödeyebilmekteyiz. Hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alan elektriğin hem tesisat hem de kullandığımız elektronik devreli eşyalar üzerinde gözlemleyebileceğimiz Elektrik Arızası Belirtileri bulunmaktadır.
Elektrik Arızası Nedir?
Elektrik arızası, dalgalı gelen akım, yıldırım düşmesi, elektrik tesisatının zarar görmesi, tesisata zarar veren arıza yapmış elektronik devreli cihazlar, kablolama da oluşan hasarlar nedeniyle oluşan sorunlara verilen isimdir.
Evimizde yada işyerimizde sağlıklı bir elektriğe sahip olmak, bugün kullandığımız çoğu cihazın olmazsa olmazıdır. Ofislerimizde kullandığımız bilgisayarlardan tutunda, telefonlarımızı şarj ettiğimiz cihazlara varıncaya kadar sürekli olarak düzenli ve sağlıklı bir elektrik tesisatına ihtiyacımız bulunmaktadır.
Elektronik devreye sahip cihazlar örneğin, televizyon, modemler, beyaz eşya ürünleri ani elektrik kesintilerinde kart hataları, devrelerinde yanma gibi problemler yaşamaktadırlar. Dolayısıyla, elektrik arızalarının tespitine geçilmeden önce evinizde bu cihazlar için “akım korumalı prizler” kullanmayı ihmal etmeyiniz.
Evde Elektrik Arızası Belirtileri
Evlerimizin işleyişi, ofislerimizin işleyişi ve çoğu sektöründe belkemiği olan elektriğin verimli ve güvenli olarak çalışması insanoğlu için oldukça önemlidir. Bozulan bir buzdolabı ile yiyecekleriniz çürüyebilir, ufak bir kısa devre sonrasında elektrik tesisatınızda yangına varan problemler yaşayabilirsiniz.
En çok karşılaşılan elektrik arızaları arasında, elektrik kablolarının hasar alması, sigortanın yetersiz gelmesi gibi başlıklar bulunmaktadır. Sizler için hazırlamış olduğumuz tavsiyeler arasında evde karşılaşılan Elektrik Arızası Belirtileri için fikir verecek ipuçları bulabilirsiniz.
Işıkların Dalgalanması
Elektrik akımı üzerinde yaşanan dalgalanmalar sonucunda kullandığımız lambalarda akım ve voltaj kaynaklı dalgalanmalar, titremeler görmekteyiz. Yaşanan bu ışık huzmesi dalgalanması tek bir ampul üzerinde ise ampul değişimi yada o duyda ki bir problem kaynaklı olabilir. Fakat evin genelinde böyle bir problem mevcutsa, problem sigorta kutusunda olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığın da erken önlem almak adına bir elektrikçiden yardım almayı unutmayınız.
Elektrik Kablolama Kaynaklı Sorunlar
Evlerimizin elektrik tesisatı yapılırken, karışık ve kötü kablolama yapılması uzun vade de kullanımı ve tamirini zorlaştıran bir neden olacaktır. Ek olarak, kablolamanın teknik şartnamelere uygun olarak yapılmaması, tesisat kaynaklı yangın riskini arttıracaktır.
Yanık ve Plastik Kokuları
Evinizde nereden geldiği belli olmayan bir yanık kokusu alıyorsanız sorunun elektrik tesisatı kaynaklı olabileceğini de düşünmeyi ihmal etmeyiniz. Sigorta kaynaklı oluşacak bir arıza, kabloların yıpranması ve hasar görmesi sonucu oluşabilecek arızalar nedeniyle yangın riskiyle karşı karşıya kalabileceğinizi unutmamalısınız.
Kabloların Hasar Görmesi
Eski evlerde en çok karşılaşılan problemlerden birisi fare gibi kemirgenlerin zarar verdiği elektrik kabloları olmaktaydı. Bu tarz hayvanlar, kabloların plastik aksamını tamamen kemirerek içerisindeki tellere zarar vermektedirler.
Priz Değişimi
Elektrik tesisatından gelen elektriğe direkt olarak ulaştığımız noktalar prizlerdir. Prizler zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak gevşeyebilmekte ve hasar görebilmektedir. Evimizde bulunan prizleri sürekli olarak kontrol etmeli gevşeyenleri uygun önlemleri alarak tamir etmeliyiz.