Elektrik Elektronik Mühendisliği Nedir?
Elektrik Elektronik Mühendisliği bilinen tarihi 19. yüzyılın sonlarına dayanır. Diğer mühendislik bilimlerine göre, yeni mühendislik dallarından birisi olarak sayılabilir.
Elektronik alanı, 1904 yılında John Ambrose Fleming tarafından termiyonik valf diyot vakum tüpünün, icat edilmesiyle doğmuştur. Yapılan bu icat, 20. yüzyılın ortalarına kadar radyo, televizyon ve radar dahil tüm elektroniklerin temelini oluşturmuştur.
Elektrik mühendisliği, elektrik teknolojisi ile ilgilenir, kapsamı özellikle elektrik, elektro-manyetizma ve elektronikdir. Aynı zamanda güç, kontrol sistemleri, telekomünikasyon ve sinyal işleme gibi alanlarda da çalışmaktadırlar.
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Ne İş Yaparlar?
Elektronik mühendisleri, yeni elektrikli ekipmanları, sistemleri tasarlamak ve geliştirmek, sorunları çözmek ve ekipmanı test etmek için elektrik, elektromanyetizma ve elektroniğin fizik ve matematiğini uygulayan kişidir. Modern çağın ortaya çıkışı, elektriğin evlere, işyerlerine ve sanayiye girmesiyle dikkat çekmiştir, bunların tümü elektrik mühendisleri tarafından geliştirilmiş ve hayatımıza girmiş kavramlardır.
Günümüzün elektrik mühendisleri, ev aletlerinin tasarımından büyük ölçekli elektrikli telekomünikasyon sistemlerinin, elektrik güç istasyonlarının ve uydu iletişim sistemlerinin tasarımına kadar bir çok farklı proje üzerinde çalışmaktadırlar.
Tarihe Adını Yazdırmış Elektrik Elektronik Mühendisliği Öncüleri
Elektrik mühendisliğinin bilinen en önemli öncülerinden bazıları arasında Thomas Edison (elektrik ampulü), George Westinghouse (alternatif akım), Nikola Tesla (endüksiyon motoru), Guglielmo Marconi (radyo) ve Philo T. Farnsworth (televizyon) bulunmaktadır. Yenilikçi fikirler ve konseptler, bugün sahip olduğumuz ve kullandığımız şeye giden yolu açan pratik cihazlara ve sistemlere dönüştürmüştür.
Elektrik ve Elektronik Mühendisi Ne Yapar?
Elektrik mühendisleri, binalar ve diğer elektrik sistemlerinde bilgisayarlar, robotlar, cep telefonları, kartlar, radarlar, navigasyon sistemleri, kablolama ve aydınlatma gibi çeşitli projeler üzerinde çalışırlar.
Elektrik mühendisleri, gerekli şemaların, diyagramların oluşturulması ve devrelerin yerleştirilmesi için bilgisayar destekli tasarım (CAD) sistemlerini kullanırlar, elektrikli cihazların ve sistemlerin nasıl çalışacağını simule etmek için bilgisayarlar kullanıyorlar.
Elektronik Mühendisliği Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?
Elektrik mühendisleri yetkinlikleri ve özellikleri gereğince bir çok farklı sektörde çalışabilmektedirler. Çalışmayı tercih edecekleri sektöre göre sahip olmaları gereken yetkinliklerde farklılık göterecektir.
Bu beceriler, temel devre teorisinden proje yöneticisinde olması gerekenlere kadar genişleyebilir. Bir elektrik mühendisinin ihtiyaç duyabileceği araçlar ve ekipmanlar da değişkendir, basit bir voltmetreden üst uç analiz cihazına, gelişmiş tasarım ve üretim yazılımına kadar geniş bir ekipman kullanma yetkinliğine sahiptirler.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
- Elektrik sistemlerini, ürünlerini, bileşenlerini ve uygulamalarını değerlendirme
- Araştırma programları tasarlama ve yürütme
- Elektrik ve malzeme bilgilerini uygulama
- Test yöntemlerini ve özelliklerini tasarlayarak sistem ve bileşenlerin yeteneklerini teyit etme
- Müşteri gereksinimlerini inceleyerek elektrikli ürünler geliştirmek
- İmalat ve montaj yöntemlerini ve malzemelerini araştırmak ve test etmek
- Ekipman tasarlayarak ve değiştirerek üretim süreçlerini geliştirmek
- Elektriksel test yöntemleri tasarlayarak ürün kalitesini sağlamak
- Bitmiş ürünleri ve sistem yeteneklerini test etmek Bilgi toplayarak, analiz ederek ve özetleyerek ürün raporları hazırlamak eğilimler
- Soruları ve talepleri yanıtlayarak mühendislik bilgisi sağlama
- Federal ve eyalet düzenlemelerine uyarak ürün ve şirket itibarını sürdürme
- Bilgisayar programları yazarak ve veri girerek ürün veri tabanını koruma
Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz, soru istek ve önerileriniz için bize;
info@strucare.com
iletisim@strucare.com adreslerinden ve instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. @strucare