1980’li yıllarda inşa edilen evlerin tamamı, yenilemeyen enerji kaynaklarıyla enerji ihtiyacını gidermekteydi. 2020’li yıllara geldiğimizde bunun bir bedeli olarak enerji kaynaklarının azalması ve fiyatlarında yaşanan artış bizleri, Evinizde Enerji Verimliliği üzerine araştırmalar yapmaya götürmüştür. İçeriğimizde, elektrik faturalarınızı düşürmenize yardımcı olarak 3 harika fikir sizleri bekliyor.
Binalarda Enerji Verimliliği Nedir?
Binalarda Enerji Verimliliği, inşa edilen yapıların metrekare başına enerji tüketiminin hesaplanarak bu enerjiyi karşılama yollarına bağlı olarak belirlenen bir kriterdir. Enerji verimliliği yüksek binalar, ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi araçların çalışmak için gerek duyduğu enerji miktarının azaltıldığı binalardır.

Enerji verimliliği yüksek binalar, özellikle 1980 öncesinde inşa edilmiş yapılara kıyasla, daha az enerji tüketir ve çevre için daha az atık üretirler. Ek olarak, evinizde enerji verimliliği amacıyla doğal ışık gibi sürdürülebilir dekorasyon fikirleri uygulanmış olup, enerji ihtiyacı daha az binalar olarak inşa edilmişlerdir.
Mevcut binanızın, dairenizin enerji verimliliği ölçen ve belgeleyen resmi bir evrak olan enerji kimlik belgesi nasıl alınır, f sınıfı enerji kimlik belgesi nedir gibi sorularınıza cevaplar bulabileceğiniz içerimizi incelemeyi unutmayınız.
Evinizde Enerji Verimliliği
Evinizde enerji verimliliği, mümkün olan en az seviyede enerji tüketimini sağlamak, doğal enerji kaynakları yerine yenilebilir enerji kaynaklarının seçimiyle başlamaktadır. Bir yapının enerji verimliliği değerlerini yükseltmek, enerjiden tasarruf etme yolculuğu yapının inşasından, ömrü boyunca devam eden bir döngüdür.

Evlerimizde kullandığımız enerji kaynaklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirmek bizlere uzun vadede kaliteli bir yaşam ve yüksek faturalardan korunma imkanı sunacaktır. Ülkemizde doğalgaza geçişle birlikte kullanımı büyük ölçüde azalmış olan güneş enerjisi, ısınma ve ısıtma ihtiyacını karşılayan mantıklı bir seçimdir. Gelişen teknoloji etkisiyle birlikte değişime uğrayan enerji sektörü, içerisinde birçok enerji tasarrufu vaadi bulunan enerji çözümleri bulundurmaktadır.
Artan enerji maliyetleri, doğal kaynakların tükenmesi tehlikesi bizleri evlerimizde enerji verimliliği yükseltmek ve enerji tasarrufu sağlamak adına bir dizi uygulamaya itmektedir. İçeriğimizin devamında, elektrik faturalarınızı düşürmek ve ekolojik olarak çevrenin korunması amacıyla uygulayabileceğiniz bir dizi sürdürülebilir tavsiye bulabilirsiniz.
Elektrik faturalarını düşürmenin ve ekolojik açıdan geleceğimize katkı sağlamanın bir diğer yolu, sürdürülebilir iç mekan tasarımıdır. Ev dekorasyonunda sürdürülebilirlik konusunda hazırladığımız içeriğe göz atmayı unutmayınız.
Bina Isıtma Sistemleriyle Enerji Tasarrufu
Fosil yakıtların ekonomik ve ulaşılabilir olması sebebiyle günümüzde inşa edilen binaların çoğunluğu, kömür ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarıyla ısınmaktadır. Kısa vadede mantıklı ve kolay çözümler olarak görülen bu ısınma sistemleri, uzun vadede ekoloji adına büyük zararlar oluşturmaktadır.

Doğalgaz ve kömürün tercih edilme sebepleri arasında, rezistans bulunan ısıtıcılara kıyasla daha ekonomik olmaları bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki büyük alanlar için yakılan bu enerji kaynakları, büyük hacimli yakma işlemlerine sebep olur. Buda hem ekoloji hem de ekonomi adına büyük sorun yaratır. Burada uygulanabilecek en makul çözüm, elektrikli ve rezistanslı ısıtıcılar kullanmak olacaktır.
Elektrik kullanan ısıtıcıların enerji ihtiyacı içinse, yenilenebilir enerji kaynağı üretimi yapan, güneş ve rüzgar enerji kaynakları tercih edilmesi sizleri daha ekonomik ve daha ekolojik enerji çözümlerine götürecektir.
Bina Yalıtımıyla Enerji Verimliliği
Bina yalıtımı uygulamaları doğru yapılmadığı takdirde eviniz kışın ısınmayan yazınsa sıcaktan içinde duramadığınız bir ortam haline gelecektir. Bunlara ek olarak, su sızıntıları, akan çatılar gibi bezdirici tadilat sorunları da peşinizi bırakmayacaktır.

Bina yalıtımı doğru şekilde yapıldığında tüm sene ihtiyacınız olacak ısınma ve soğutma maliyetlerinde büyük ölçüde tasarrufa gidebilirsiniz. Dış cephe uygulamaları, kışın iç mekanda ısı kaybını azaltırken yazları da aynı şekilde sizin için optimal iç mekan hava koşulları sunacaktır.
Bina cephe yalıtım, bina iç yalıtım gibi uygulamalar kış aylarına girilmeden yapılmalıdır. Eviniz gelecek kışa hazır mı? Faturalarınızı düşürmek adına yapılabilecek önemli tadilat önerileri başlıklı içeriğimizde sizler için inceledik.
LED Aydınlatma Çözümleri
İnşası yeni tamamlanan projelerin çoğusun da led aydınlatma sistemleri kullanılmaktadır. Günümüzde inşa eden müteahhitler, ilk yapım maliyetleri ve dekoratif amaçları ön planda tutuyor olsalar da uzun vadede led aydınlatma kullanımı ekonomik ve ekolojik bir seçenektir.

İç mekanlarda kullanılan led armatürler, enerji tasarrufu amacıyla üretilmiş yaklaşık 10 senelik ömürleri bulunan aydınlatma modelleridir. Sahip oldukları düşük enerji değerleri sayesinde, faturalarınızı düşüreceği gibi sizlere daha az enerji tüketimi imkanı sunacaktır.
Öncelikle binanın yalıtımı ve led armatürlerin kullanılması kullanılmasıyla tamamen tassarruf edilecek faturalar düşecek. Ben bunları olmazsa olmaz olarak görüyorum.
Çok güzel çok bilgi verici bir yazı olmuş.cok fazla elektrik tüketen biriyim ve bu yazı işime çok yaradı sayenizde tasarruf yapıyorum 👍👍
Çok güzel çok yararlı bir yazı olmuş. Çok işime yaradı
Çok fazla elektrik tüketen biriyim ve bu yazı sayesinde daha fazla tasarruf yapıyorum 👍👍