Temperli Cam, kimyasal işlemler sonucunda sertleştirilmiş normal cama kıyasla ısıya ve kırılmaya karşı dayanıklı güvenlikli bir cam türüdür. Telefon ekranlarının korunmasından, cam balkon uygulamalarına, araç camlarına varıncaya kadar birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. İçeriğimizde, temperli camlar hakkında bilgiler edinebilirsiniz.
Temperli Cam Nedir?
Temperli cam, camın dayanıklılığını ve mukavemetini arttırmak amacıyla bir dizi kimyasal ve termal işlemden geçirilen bir cam türüdür. Klasik cam çeşitlerine kıyasla, daha dayanıklı ve ısınmaya karşı daha dayanıklıdır.

Temperli camlar, diğer bir ismiyle güvenlik camları, templerleme işlemi olarak ifade edilen, camın yaklaşık 600 °C sıcaklığa getirilerek aniden soğutulması işlemine tabi tutulmaktadırlar. Yapılan cam temperleme işlemi sonrasında camın, dış yüzey gerilmeleri ve çekme gerilemlerinde artış yaşanır. Buna bağlı olarak temperli cam ortaya çıkmış olur.
Güvenlik camları olarak bilinen temperli camlar, birçok farklı alanda bir çok farklı amaçla kullanılmaktadır. Temperli camın bilinen en belirgin özelliği, kırıldığında kesici cam kırıkları yerine uçları kesmeyen birleşik cam parçaları ortaya çıkarıyor olmasıdır. Yani, klasik camlar kırıldığında görülen, tuzla buz olma ifadesi temperli camlar için geçerli değildir.
Kapalı balkon yada cam balkon olarak ifade edilen alanlarda seçilecek camın türü oldukça önemlidir. Güneş ışıklarının rahatsız etmesinin önüne geçilmesinden, daha dayanıklı bir cam türü seçmeye varıncaya kadar birçok önemli kriter barındırmaktadır. Cam balkonlarda cam seçimi nasıl yapılmalı başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Temperli Camların Özellikleri
Temperli camlar, diğer cam türlerine kıyasla fiziki açıdan daha güçlü camlardır. Temperleme işlemi sonrasında gerilim mukavemetinde artış yaşanan camlar ortalama olarak 69 megapaskal başınç gerilimine sahiptir.
İdeal bir temperli camın diğer malzeme özellikleri ise şöyledir;
- 69 megapaskal değerinde başınç gerilimi
- 100 megapascal değerinde yüzey basınç gerilimi
Yukarıdaki değerler minimum bir güvenlikli camın sahip olması gereken malzeme özellikleridir. Bu değerlere sahip camlar, klasik camlar aksine kırıldıklarında oval, kesici olmayan parçalar oluşturmaktadır. Dolayısıyla, güvenlikli camlar olarak ifade edilmektedirler.

Temperli cam, güvenli olması sebebiyle birçok inşaat projesinde kullanılmaktadır. Özellikle, yapıların dış cephelerinde yer alan dış cephe giydirme kaplamalarının bir kısmı temperli camlardan imal edilmektedir. Yaygın olarak kullanıldıkları diğer alanlar arasında, mimari tasarım ürünleri, duşa kabin parçaları, cep telefonu ekranı koruma camları gibi amaçlar bulunmaktadır.
Ofis bölme sistemleri, çalışma alanlarında ayrı alanlar oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. En iyi ofis bölme sistemi hakkında bilgi almak için içeriğimize göz atmayı unutmayın.
Avantajları
Temperleme işlemi görmüş camlar klasik olarak tavlanmış camlara kıyasla, daha yüksek gerilim değerlerine sahiptir. Buna bağlı olarak kırılması daha zor camlardır. Klasik cam çeşitlerinde bulunan yüzey çatlakları temperli camlarda bulunmamaktadır. Birçok farklı endüstride kullanılan bu cam çeşitlerinin tercih edilme sebepleri aşağıda yer almaktadır.

- Farklı biçimlerde, desenlerde ve renklerde üretilebilirler.
- Normal camlara kıyasla darbelere karşı daha dayanıklıdır.
- Güneş ışığı ve diğer istenmeyen ışıklara karşı optik bozulma sebebiyle doğal koruma sağlamaktadır.
- Isıya karşı dayanıklılığı fazladır.
- Güvenlik gerektiren alanlarda kullanılmaktadır.
- Dekoratif amaçla yada mobilya sektöründe yaygın olarak kullanılır.
Yukarıda yer alan avantajlar doğrultusunda, temperli camlar başta dış cephe uygulamaları olmak üzere, bar masaları, dekoratif ürünler gibi inşaat ve mimari sektörüyle alakalı birçok alanda tercih edilen cam türüdür.
Kayar kapı sistemleri, birçok iş merkezi ve ticari yapının olmazsa olmazıdır. Pahalı ve elektronik olan bu ürünlerin çalışma mantığını biliyor musunuz? Otomatik kapı sistemleri hakkında, detaylı olarak hazırlanmış içeriğimizi incelemeyi unutmayınız.
Temperli Camın Dezavantajları
İnşaatlarda birçok alanda kendisine kullanım alanı bulan temperli camlar, diğer yapı malzemelerinde olduğu gibi çeşitli dezavantajlara sahiptir. Dolayısıyla, kullanılamadığı bazı alanlar bulunmaktadır.

Temperleme işlemiyle birlikte ısıl işlem gören temperli camlar, işlenebilirliğini kaybetmektedir. Dolayısıyla, temperleme işlemi öncesinde kesilmesi, cilalanmalı yada delinmelidir. Sonrasında yapılacak mekanik davranışlar, temperli camların kırılmasına sebep olacaktır.
Klasik camlara kıyasla, yüzey gerilme değerleri yüksek olmasına rağmen temperli camlar, orta noktalarından alacakları darbelere karşı fazla dayanıklı değildir. Güvenlikli cam olarak ifade edilen temperli camlar, kırılmaz camlar değildir. Farklı özelliklere sahip olsa da kırılmaz bir cam olmadığını unutmamak doğru olacaktır.
Günümüzde tamperli cam gerçekten çok yer kaplıyor. Dayanıklı yapısı ile çok güzel bir buluş bence.
bu cam cidden cok kaliteli bir sey