Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının teşviki ve mevcut enerji kaynaklarının boşa harcanmasını engellemek amaçlı olarak 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu yürürlüğe konulmuştur. Enerji kimlik belgesi ne işe yarar, hangi yapılarda zorunludur gibi sorulara cevap bulabileceğiniz bir içerik hazırladık.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Enerji verimliliği kanunu kapsamında 1 Ocak 2011 tarihinde uygulamaya geçmiş olan enerji kimlik belgesi, yapılarda enerji verimliliği ve enerji kullanım standartlarını güvenlik, ekonomi ve birçok başlık altında incelenmesi sonucunda alınan bir belgedir.
Dünya genelinde yaşanan küresel enerji krizine karşı bakanlık tarafından uygulanmaya alınmış olan, yapılarda Enerji Kimlik Kartı, bir yapıda enerjinin doğru ve güvenli şekilde kullanıldığının denetlenmesi ve onaylanmasını ifade etmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, binalarda enerji performansı yönetmeliği kapsamında ele alınan enerji kimlik belgeleri, mücavir alanlarda 50 m2 ve üzeri alanlarda zorunludur. Ek olarak, mücavir bölgeler dışında 1000 m2 ve üzerine alanlarda EKB almak zorunlu olmuştur.
İlk olarak 1 Ocak 2022 tarihinde zorunlu hale gelen enerji kimlik belgesi, 2020 yılı itibariyle yapı kiralama ve satış işlemlerinde zorunlu hale getirilmiştir. EKB’si bulunmayan yapılar, Ocak 2020 yılı itibariyle satılamaz yada kiralanamaz hale gelmiştir.
Konut alım satımında dikkat edilecek ilk unsur, yapının depreme dayanıklılığı olmalıdır. Evinizin depreme dayanıklılığı hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Ev alırken dikkat etmeniz gereken başlıkları görüntülemek için içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Nasıl Alınır?
Yapılarda yapı kullanma izninin bir parçası haline getirilmiş olan EKB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış, yapılarda enerji performansı yönetmeliğine tabii denetimler gerçekleştiren kurum ve kişiler tarafından verilmektedir.
Enerji kimlik kartı vermeye yetkili firmalar, mühendis ve mimarların çeşitli hesapları doğrultusunda yapının enerji ihtiyacı, enerjinin nasıl kullanıldığı ve diğer çeşitli etmenler doğrultusunda yapıyı sınıflandırmaktadırlar.

Enerji kimlik belgesine sahip olmak için gerekli belgeler şunlardır;
- Yapı Ruhsatı
- Isı Yalıtım Raporları
- Yapının mimari projeleri
- Yapının elektrik projeleri
- Yapının mekanik projeleri
Yapınızın türü ve konumuna göre belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Belgenin temini ardından, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık firmaları tarafından gerekli işlemler yürütülmektedir.
Deprem ve doğal afetlere karşı evlerimizde, yaşam ve çalışma alanlarımızda dikkat etmemiz gereken unsurlar bulunmaktadır. Yaşam ve çalışma alanlarımızı doğal afetlere karşı korumak amacıyla yapılması gerekenleri incelediğimiz içeriğimize göz atmayı unutmayınız.
Ne İşe Yarar?
EKB, yapınızın yalıtım değerleri, tesisat durumu ve enerji verimliliği üzerine yapılan değerlendirmeler sonucunda verilen bir belgedir. 1 Ocak 2022 itibariyle konut alım satımı ve kiralanmasında zorunlu hale gelen enerji kimlik kartları, yapıların güncel durumu hakkında önemli bir veridir.

Enerji kimlik belgeleri, A ve G sınıfı arasında bulunan harflerle sınıflandırılmaktadır. Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmaları tarafından verilen enerji kimlik kartlarının, 10 yıl geçerliliği bulunmaktadır.
A sınıfı EKB sahibi yapılar, enerji verimliliği, yalıtım ve diğer etmenler doğrultusunda en iyi yapılar olarak görülmektedir. Diğer bir açıdan G sınıfı Enerji Kimlik Kartı ise yukarıda belirtilen değerler açısından en son sınıfta kabul edilmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi Hangi Binalara Zorunlu?
1 Ocak 2020 Tarihi itibariyle konut alım satımı ve kiralamaları için gerekli bir belge haline getirilmiş olan Enerji Kimlik Kartları, birçok yapı türü için zorunlu hale getirilmiştir.
Dolayısıyla, EKB’nin zorunlu olmadığı yapıları incelemek doğru olacaktır. Enerji kimlik kartı alınmasının zorunlu olmadığı yapılar şunlardır;
- Sanayi bölgelerinde üretim yapılan yapılar
- 2 yıldan daha az süreyle kullanılacak yapılar
- Kullanım alanları toplamda 50 metrekare altında kalan yapılar
- Atölye ve sera yapıları
- Depo amaçlı kullanılan, ısıtılma yada soğutma ihtiyacı duyulmayan binalar
- Mücavir bölge dışında bulunan toplam alanı 1000 m2 ve altında kalan yapılar
Şantiyelerde yaşanan iş kazalarıyla her yıl birçok can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Şantiyeler için güvenlik önlemleri başlıklı içeriğimizde, inşaat sektörünün kanayan yarası olan iş sağlığı ve güvenliğinde nasıl önlemler alınabilir inceledik.
2022 Enerji Kimlik Belgesi Ücreti Ne Kadar?
Enerji kimlik kartı ücretleri yapının, toplam metrekaresi, bağımsız bölüm sayısı ve kullanılan enerji türüne göre belirlenmektedir.

2022 Güncel enerji kimlik belgesi fiyatları, ortalama 40 dairesi bulunan bir binada apartman başına ortalama olarak 60 TL tutarındayken, bahçeli bir müstakil yapının toplam belge ücreti ortalama 600 TL tutarındadır.
Bir binanın tümünü kapsayan bir belge olması sebebiyle fiyatı belirlerken, yapıdaki toplam kullanım alanı gibi kriterler dikkate alınmaktadır.
Enerji Kimlik Kartı Hakkında Bilgilendirme
İçeriğimiz bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır.
5627 sayılı enerji verimliliği kanunu kapsamında belirlenmiş olan yapılarda enerji kimlik kartı uygulamasına ait bilgiler, yazının tarihi itibariyle güncelliğini yitirmiş olabilir. En doğru bilgiyi, çevre ve şehircilik bakanlığına ait web sitesi üzerinden görüntülemeniz doğru olacaktır.