Bu sefer STRUCARE ekibi olarak değil, kendi mesleğim olan İnşaat Mühendisliği hakkında, İnşaat Mühendisliği Nedir ve İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar başlıkları üzerine kısa bir çalışma yapmak istiyorum, hazırsanız başlayalım !
Ekteki yazımızda şu soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz;
- “İnşaat mühendisliği nedir?”
- “İnşaat mühendisleri nerelerde çalışır?
- “İnşaat mühendisi ne iş yapar?
- “İnşaat mühendisliğinin çalışma alanları nelerdir?”
İnşaat Mühendisliği Nedir?
İnşaat mühendisleri fiziksel çevreyi tasarlar, inşa eder, bakımını yapar ve geliştirir.; köprüler, tüneller, yollar, demir yolları, kanallar, barajlar, binalar, sel ve kıyı korunma sistemleri, hava alanları ve diğer büyük yapılar. Özetle biz bu meslek grubunda medeniyeti inşa edip, geliştirmekteyiz.
Konuya İngilizce manası olan “Civil Engineering” kelimesi üzerinden başlayacak olursak eğer Türkçe karşılığının “Sivil Mühendislik” olduğunu görürüz şöyle ki; “İnşaat” mühendisi terimi aslında onu ilk mühendislik olan askeri mühendislikten ayırmak için üretilmiştir.
İnşaat Mühendisliği Kapsamı Nedir?
İnşaat mühendisliği, uzmanlık olarak geliştirilebilecek bir çok konuyu kapsayan geniş yelpazeye sahip bir meslek grubudur. Başlıca alanları şunlardır;
- Yapılar.
- Ulaştırma.
- Çevre Düzeni.
- Kıyılar Ve Limanlar.
- Geoteknik.
- Hidrolik.
- Su.
- Mekanik.
Bu uzmanlık alanlarının bazıları inşaat mühendisliğinin alt disiplinleri olarak kabul edilebilirken, yapısal mühendislik (yapıların verimli ve istikrarlı olmasını sağlamak için tasarım, değerlendirme ve denetini yapan) gibi konular artık kendi başlarına ayrı mühendislik disiplinleri olarak kabul edilmeye başlamışlardır.
2007 yılında İnşaat Mühendisleri Enstitüsü (ICE) Konseyi, inşaat mühendisliği tanımını şu şekilde güncelledi: ‘İnşaat Mühendisliği, tüm toplumun refahı ve huzuru için doğada bulunan büyük güç kaynakları ile çalışan hayati bir sanat icra eden bir meslek grubudur.
Temel özelliği, ürünleri ve süreçleri tasarlamak, sürdürülebilir doğal ve inşa edilmiş bir ortam yaratmak, tüm bunların sürdürülmesi için gereken insanları geliştirmek için hayal gücünün kullanılmasıdır.
İnşaat Mühendisi Olmanın Gereklilikleri
Bilimsel ilkelerin, malzeme bilgisinin ve analiz, sentez sanatının geniş bir şekilde anlaşılmasını ve uygulanmasını gerektirir. Ayrıca araştırma, ekip çalışması, liderlik ve iş becerilerini gerektirir. İnşaat mühendisi bu sanatın tamamını veya bir kısmını uygulayan mühendistir. ‘
STRUCARE ekibi olarak, Yapı Ve Tasarım Rehberi olma adına çıktığımız bu yolda tavsiyelerimize kulak vermek yanımızda yer almak istersen bize sosyal medya üzerinden ulaşabilir,takip edebilirsiniz!