Poliüretan, sahip olduğu yalıtım özellikleri, dayanıklı olması ve çok yönlü kullanımı nedeniyle inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Bunlara ek olarak birçok endüstride kendisine kullanım alanı bulmaktadır. Özünde bir polimer olan bu malzemeyi birlikte inceleyelim.
Poliüretan Nedir?
Poliüretan ne demek, enerji kullanımını azaltan yapıya sahip olması nedeniyle doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan bir polimerdir. Organik bileşenlerin birbirlerine karbamat bağları ile kenetlenmesiyle oluşmaktadır.
Neredeyse bütün sektörlerde, yapıştırıcı, sentetik lif, conta, elastomer, köpükler gibi türleriyle tercih edilirler. Özünde iki adet ana bileşenden oluşmaktadırlar. Bunlar, polimerler ve üretandır. Kimyasal reaksiyonu sırasında, üretanlar birbirlerine bağlanarak birçok forma kavuşabilen çok amaçlı çözeltiler haline gelirler. Bunun yanında, birden çok poliol ve dizosiyanat kullanılabilmesi nedeniyle kullanım alanlarında çeşitlilik sağlamaktadırlar. Ek olarak, plastik inşaat malzemeleri olarak bilinmektedirler. Belirli bir formları olmamakla birlikte kalıplar vasıtasıyla istenilen şekle girebilmektedirler.
Hammaddesi Nedir?
Günümüzün gelişen teknolojisi ile poliüretanlar çok yönlü kullanılabilen, doğa dostu ve en önemlisi güvenli malzemelerdir. Hayatlarımızı konforlu ve çevre dostu haline getiren yapı malzemelerinden birisidir. İnşaat sektörüyle birlikte birçok endüstride ürün imalatı amacıyla da kullanılmaktadır.
İstenilen şekillerde üretilebilen Poliüretanlar, plastik bazlı polimerlerdir. Kimyasal reaksiyonu sırasında yapılan oranlamaya göre sert yada esnek olarak üretilebilmektedirler. Poliüretanların hammaddeleri, izosiyanatlar, su ve poliollerdir.
Ne İşe Yarar?
Poliüretan nerelerde kullanılır, mobilya imalatı, ses, ısı ve sızdırmazlık yalıtımı, tıbbi cihaz imalatı, ayakkabı imalatı, otomotiv sanayisi gibi birçok alanda kendine kullanım alanı bulmaktadır. Birçok uygulama ve imalat sektöründe kullanılan bu plastiklerin başlıca kullanım alanları şu şekildedir;
- Yapıştırıcı imalatı
- Ses, ısı ve sızdırmazlık yalıtımı
- Duvar ve zemin yalıtımı
- Mobilya sünger uygulamaları
- Tıbbi cihaz bileşenleri
- Ayakkabı plastiği imalatı
- Poliüretan Kumaş
- Araçların iç aksesuarları
Bunlara ek olarak birçok sektörde kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Strucare.com’da içeriklerimiz düzenli olarak güncellenmektedir. Araştırmalarımız sonucunda edindiğimiz yeni bilgileri görmek için websitemizi yeniden ziyaret etmeyi unutmayınız.
Poliüretan Sağlığa Zararlı Mı?
Poliüretan sağlığa zararlımı, sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Evlerimizde, iş yerlerinde ve hayatımız genelinde daha iyi şartlar sağlamaya yardımcı olan bu inşaat malzemeleri çoğunluk olarak zararsız olarak görülse de kimyasal reaksiyonlar ile oluşması ve plastik bir polimer olması nedeniyle kesin olarak cevabı bilinmemektedir. Anti bakteriyel bir malzeme olması ve birçok işlemden geçirilerek fabrika şartlarında imal ediliyor olması gibi nedenlerden ötürü nispeten güvenli bir malzemedir.
Poliüretanlar, yüzey kaplama malzemesi olarak sıklıkla kullanılmaktadırlar. Dolayısıyla, insan vücudu ile sıklıkla temas ederler. Örneğin, bina cephe yalıtımlarında, boyalarda, sörf tahtalarında, araçlarımız koltuklarında, şilte vb. ürünler de sıklıkla kullanılmaktadırlar. Her konu ve malzeme de olduğu gibi dikkatli olmak en doğru tercih olacaktır. Ama bilinmelidir ki bu malzeme hayatımızın birçok alanında yer almaktadır.